Linkovi

Ambasada SAD: Pozdravljamo potez Vlade RS i odajemo priznanje Fati Orlović


Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

U odgovoru Ureda za odnose javnošću Ambasade SAD u BiH na upit za komentar uklanjanja crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju navedeno je:

"Ambasada SAD u BiH je ranije ove godine odala priznanje Fati Orlović kao jednoj od hrabrih žena BiH za njenu upornu borbu za pravdu u ostvarivanju njenih imovinskih prava. Ambasada SAD već nekoliko godina izvještava o slučaju gospođe Orlović u svojim godišnjim izvještajima o vjerskim slobodama i kontinuirano se zalaže za poštovanje njenih imovinskih prava i provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava (ECHR).

Neprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) koje se odnose na imovinska prava bilo je jedna od dugogodišnjih prepreka napretku BiH na njenom euroatlanskom putu. Pozdravljamo činjenicu da je Vlada Republike Srpske preduzela neophodne korake za provođenje presude ECHR u ovom slučaju, te još jednom odajemo priznanje hrabrosti Fate Orlović u njenoj neumornoj potrazi za pravdom i ostvarivanjem imovinskih prava. Pozivamo vlasti BiH da se usmjere na provođenje ostalih važnih presuda ECHR, uključujući paket odluka u predmetu Sejdić- Finci, koje će dati pravo svakom građaninu BiH da se kandiduje za najviše pozicije u u ovoj zemlji."

XS
SM
MD
LG