Linkovi

Ambasada SAD u BiH dodijelila priznanje Fati Orlović


Fata Orlovic, 60, stands in front of the window in her devastated home in the village of Konjevic Polje in eastern Bosnia September 8, 2002
Fata Orlovic, 60, stands in front of the window in her devastated home in the village of Konjevic Polje in eastern Bosnia September 8, 2002

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini (BiH), u okviru obilježavanja Mjeseca ženske povijesti, odala je, u srijedu 3. marta, priznanje Fati Orlović za upornu borbu za pravdu u ostvarivanju svojih imovinskih prava.

Na Facebook stranici američka ambasada je objavila da ovaj mjesec obilježavaju odavanjem priznanja hrabrim bosanskohercegovačkim ženama.

"Ženama koje su se dostojanstveno suočile sa izazovima i koje predstavljaju uzor, ne samo ženama i djevojkama, već i svim ljudima, u svim aspektima društva. Zahvaljujemo svakoj od vas na onome što radite svaki dan i što svima pokazujete što hrabre žene mogu postići", napisali su iz američke ambasade u BiH.

Fata Orlović vodi dugogodišnju pravnu bitku s vlastima Republike Srpske, jer je u dvorištu njene kuće u Konjević-Polje kod Bratunca tokom rata nelegalno izgrađena pravoslavna crkva.

Crkva je, u njenom dvorištu, napravljena 1998. godine, u vrijeme kada je ona sa sedmero djece bila u izbjeglištvu.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, u oktobru 2019. godine donio je presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović, a rok za izvršenje presude bio je 1. april 2020. godine.

Kako je navedeno u presudi, odlučeno je da je došlo do povrede člana koji se odnosi na zaštitu imovine.

Presuda Suda u Strazburu došla je nakon višegodišnje pravne bitke na lokalnim sudovima koju je Fata Orlović počela 2002. godine, sa zahtjevom da se crkva ukolini sa privatnog imanja.

Nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, u februaru 2020. godine crkva je ispražnjena. Određeno je da bude prebačena na novu lokaciju, u centar obližnjeg Bratunca, udaljenog dvadesetak kilometara od Konjević Polja, a prema odluci Skupštine Opštine Bratunac.

No, sve je stalo zbog pandemije, kazao je za RSE, advokat porodice Orlović Rusmir Karkin u maju 2020.odine.

Delegat Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Bećirović (SDP) na sjednici u utorak 12. januara 2021. postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji (SNSD) zbog čega vlasti bh. entiteta Republika Srpska (RS) još nisu uklonili nelegalno izgrađenu crkvu sa zemljišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Tegeltija je odgovorio da je iz te crkve uklonjena sva pokretna imovina, a da je proces uklanjanja same crkve zaustavljen zbog pandemije korona virusa i bit će nastavljen u proljeće ove godine.

Evropski sud za ljudska prava donio je, zaključno s 1. decembrom 2020. godine, 395 presuda protiv Bosne i Hercegovine (BiH), pri čemu su tužbu podnijeli pojedinci ili više njih. Zbog nemogućnosti postizanja političkog dogovora, ni nakon više od desetljeća, presude nisu provedene.

XS
SM
MD
LG