Linkovi

Bidenova kandidatura za 2024. nije gotova stvar


Joe Biden
Joe Biden

Predsjednik Joe Biden, koji je trenutno na odmoru na Američkim Djevičanskim ostrvima, rekao je da će odvojiti vrijeme tokom praznika da razgovara sa članovima porodice o tome da li treba da traži reizbor 2024. godine.

Zvaničnici Bijele kuće i Demokratske stranke kažu da je gotovo izvjesno da će se Biden ponovo kandidovati. Ali da li može da pobijedi na unutarstranačkim izborima i obezbijedi nominaciju svoje stranke?

Idealno mjesto za odgovor na to pitanje je okrug princa Georgea u Marylandu, gdje je Biden dobio podršku od 89 odsto - njegov najveći procenat na opštim izborima 2020. Riječ je o najvećem okrugu u SAD u kojem većinom žive Afroamerikanci.

Izvršna vlast okruga, 11 članova okružnog veća, šerif, službenik suda i skoro dvadesetak poslanika iz okruga koji imaju funkcije u državnoj generalnoj skupštini su demokrate.

„Ne postoji republikanac koji bi mogao da pobijedi u okrugu princa Georgea”, rekao je predsjednik Centralnog komiteta demokrata okruga Kent Roberson.

Potpredsjednik Republičkog centralnog komiteta u okrugu se slaže.

„Ne u mom životu. Trenutno imam 70 godina. Dakle, Maryland je postao više naklonjen demokratama - svakako i okrug - tokom godina koliko sam ovdje", rekao je Jim Waas za Glas Amerike.

Glasanje na izborima 2020. u Marylandu.
Glasanje na izborima 2020. u Marylandu.

Ali, za Bidena je veliko pitanje kako će birači gledati na njegove godine.

Ono što je važno za mnoge glasače obe stranke jeste da bi Biden, već najstariji predsjednik SAD, imao 86 godina kada bi završio drugi mandat. Uzimajući to u obzir, kako bi prošao u okrugu princa Georgea u Marylandu?

„Ne vjerujem da ima slijepu podršku”, rekao je Roberson za Glas Amerike. „Prvo, ako pogledamo niske rejtinge, ne mislim da se svi republikanci tako osjećaju, već su to i demokrate. Neki su zabrinuti da on možda neće ostati na funkciji još četiri godine”.

Biden je, prema Robersonu, uradio svoj dio posla vodeći zemlju „kroz prelaznu fazu od predsjednika Donalda Trumpa do mesta gdje smo sada”.

Kao i u drugim demokratski naklonjenim okruzima širom zemlje, demokrate okruga princ George nisu monolitne, a 2016. su se ujedinili i glasali za Bidena kako ne bi pobijedio Trump.

„Svi smo bili u stanju da prihvatimo razlike i radimo zajedno. Ali, neki sada smatraju da vodstvo treba da preuzmu drugi kandidati i pitaju se da li Biden treba da nastavi na funkciji ili ne”, rekao je Roberson.

Ko su mogući drugi demokratski kandidati?

Aktuelni predsjednici koji traže drugi mandat rijetko se suočavaju sa ozbiljnim unutarstranačkim izazovima, ali Bijdenove godine mogu biti faktor promjene.

Upitan da procijeni demokratske kandidate za predsjednika, republikanac Waas je rekao da bi Gavin Newsome, 55-godišnji guverner Kalifornije, možda mogao više da se dopadne demokratama u okrugu princ George, nego Biden.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom
Guverner Kalifornije Gavin Newsom

Newsom, međutim, nije rekao da će se kandidovati unutrar Demokratske stranke za predsjedničkog kandidata, i najavio je podršku Bidenu.

Ako se Biden ne kandiduje za reizbor ili bude izbačen iz borbe zbog zdravstvenih problema, Newsom se smatra vodećim kandidatom, zajedno sa potpredsjednicom Kamalom Harris, koja ima 58 godina. Tu su i senator Bernie Sanders koji ima 81 godinu, i sekretar za saobraćaj Pete Buttigieg, relativno mlad sa 40 godina. Svo troje su bili kandidati na demokratskim predizborima 2020. godine.

Waas se prisjeća 1992. kada je guverner iz Arkansasa po imenu Bill Clinton odlučio da se kandiduje za predsjedničku nominaciju Demokratske partije, uprkos tome što su politički stručnjaci predviđali da je guverner New Yorka Mario Cuomo taj koji će pobijediti aktuelnog republikanca Georgea Busha starijeg. Cuomova kampanja je propala prije nego što je počela, a Clinton je pobijedio Busha na opštim izborima.

„Gavin Newsom mora da se kandiduje ili gubi tu priliku” rekao je Waas, dodajući da bi iz istog razloga bivši potpredsjednik Mike Pence i bivši državni sekretar Mike Pompeo trebalo da uđu na predizbore republikanaca 2024. godine.

Kakva je situacija kod republikanaca?

Drugi mogući protiv kandidati Donaldu Trumpu su guverner Floride Ron DeSantis, guverner Virginije Glenn Youngkin, guvernerka Južne Dakote Kristi Noem, bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, senator Južne Karoline Tim Scott. Među umjerenim republikancima pominju se i guverner New Hampshirea Chris Sununu i guverner Marylanda Larry Hogan.

Jedini izabrani predsjednik u američkoj istoriji kome je odbijena nominacija njegove stranke za drugi mandat bio je demokrata Frenklin Pierce 1856.

Pierce, koji je prekomjerno pio, bio je pobornik ropstva, u treutku kada je zemlja ulazila u građanski rat zbog tog pitanja. Njegova stranka je odlučila da umjesto toga nominuje Jamesa Buchanana, bivšeg državnog sekretara koji je služio kao Pierceov ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu i stoga nije bio uključen u spornu debatu o ropstvu.

Buchanan, koji ni sam nije bio prijatelj abolicionistima, pobijedio je dva kandidata na opštim izborima iz Vigovske i republikanske stranke, uprkos tome što nije vodio aktivnu kampanju, zauzevši sve robovske države osim Marylanda.

Historičari uglavnom smatraju Piercea i Buchanana među najgorim američkim predsjednicima.

XS
SM
MD
LG