Linkovi

Bidenovi prvi novogodišnji potezi usredotočeni na prednosti dvostranačja


Brent Spence Bridge
Brent Spence Bridge

Predsjednik Joe Biden i najviši dužnosnici administracije otvorit će novu godinu podijeljene vlade okupljanjem po cijeloj zemlji kako bi razgovarali o tome kako gospodarstvo ima koristi od njegova rada s demokratima i republikancima.

Kao dio predstavljanja, Biden i čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell u srijedu će se zajedno pojaviti u McConnellovoj rodnoj državi Kentucky kako bi istaknuli gotovo 1 bilion dolara u infrastrukturnoj potrošnji koju su zastupnici odobrili na dvostranačkoj osnovi 2021. godine.

Demokratskom predsjedniku također će se pridružiti dvostranačka skupina izabranih dužnosnika kada posjeti kentuckyjevsku stranu područja Cincinnati, uključujući senatora Sherroda Browna, D-Ohio, demokratskog guvernera Andyja Besheara iz Kentuckyja i republikanskog guvernera Mikea DeWinea iz Ohia , priopćila je Bijela kuća.

President Joe Biden waves as he boards Air Force One at Joint Base Andrews, Maryland, on Dec. 27, 2022. Biden and his family are traveling to St. Croix, U.S. Virgin Islands, to celebrate New Year.
President Joe Biden waves as he boards Air Force One at Joint Base Andrews, Maryland, on Dec. 27, 2022. Biden and his family are traveling to St. Croix, U.S. Virgin Islands, to celebrate New Year.

Bidenov dvostranački potez dolazi dva dana prije nego što republikanci u utorak ponovno preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom nakon uspjeha na izborima u novembru. Ova promjena okončava jedinstvenu političku kontrolu Kongresa od strane demokrata i komplicira Bidenov budući zakonodavni program. Demokrati će ostati na čelu Senata.

Prije nego što je krajem prošle godine otišao iz Washingtona na odmor, Biden je apelirao na manje stranačkog duha, rekavši kako se nada da će se svi vidjeti “ne kao demokrati ili republikanci, ne kao članovi 'Crvenog tima' ili 'Plavog tima', već kao sunarodnjaci Amerikanci.”

Činilo se da je predsjednikovo putovanje povezano s nedavnom objavom Kentuckyja i Ohija da će dobiti više od 1,63 milijarde dolara saveznih bespovratnih sredstava za pomoć u izgradnji novog mosta na rijeci Ohio u blizini Cincinnatija i poboljšanju postojećeg preopterećenja, često korištene teretne rute koja povezuje Srednji zapad i Jug.

Gužve na mostu Brent Spence na međudržavnim cestama 75 i 71 godinama su bile frustrirajuće usko grlo na ključnom pomorskom koridoru i simbol rastućih potreba za infrastrukturom u zemlji. Dužnosnici kažu da je most izgrađen 1960-ih kako bi prevezao oko 80.000 vozila dnevno, ali je doživio dvostruko veće prometno opterećenje na svojim uskim trakama, zbog čega ga je Savezna uprava za autoceste proglasila funkcionalno zastarjelim.

Planirani projekt obuhvaća oko 12 kilometara i uključuje poboljšanja mosta i nekih spojnih cesta te izgradnju pratećeg raspona u blizini. Obje su se države koordinirale kako bi zatražile finansiranje u okviru dvostranačkog sporazuma o infrastrukturi vrijednog gotovo 1 bilion dolara koji je 2021. potpisao Biden.

McConnell je rekao da će prateći most "biti jedno od krunskih postignuća zakona".

DeWine je rekao da su obje države razgovarale o projektu gotovo dva desetljeća "i sada, konačno možemo preći dalje od razgovora i početi raditi."

Dužnosnici se nadaju da će započeti posao kasnije ove godine i dovršiti velik dio posla do 2029.

Bidenov posjet također bi mogao pružiti politički poticaj Beshearu, koji se ove godine natječe za reizbor u svojoj većinski republikanskoj državi.

Andy Beshear
Andy Beshear

U intervjuu za Associated Press iz decembra 2022. Beshear je dao mješovitu ocjenu Bidenovog učinka na poslu. Biden se prošle godine pridružio Beshearu u obilasku regija Kentuckyja pogođenih tornadom i poplavama.

"Postoje stvari za koje mislim da su urađene dobro, a postoje stvari za koje bih volio da su urađene bolje", rekao je Beshear o Bidenu.

Ostali najviši dužnosnici administracije također će pomoći u promicanju Bidenove ekonomske politike ove sedmice.

U Chicagu u srijedu, potpredsjednica Kamala Harris raspravljat će o tome "kako predsjednikov gospodarski plan obnavlja našu infrastrukturu, stvara dobro plaćene poslove - poslove koji ne zahtijevaju četverogodišnju diplomu i revitalizira zajednice koje su zaostale", Bijela kuća stoji u svom priopćenju.

Ministar prometa Pete Buttigieg iznio je istu poruku u New Londonu, Connecticut, također u srijedu.

Mitch Landrieu, dužnosnik Bijele kuće zadužen za promicanje potrošnje na infrastrukturu, pridružit će se uskoro bivšoj predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi u četvrtak u San Franciscu, koji ona predstavlja u Kongresu.

Biden se trebao vratiti u Bijelu kuću u ponedjeljak nakon što je proveo gotovo sedmicu s porodicom na St. Croixu na Američkim Djevičanskim otocima.

Predsjednik je otvorio Novu godinu u nedjelju gledajući prvi izlazak sunca 2023. i prisustvovanjem misi u katoličkoj crkvi Svetog Križa u Christianstedu, gdje je prisustvovao vjerskim službama tokom svojih prošlih posjeta otoku.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG