Linkovi

Biden potpisao zakon u cilju efikasnije borbe protiv antiazijskih zločina iz mržnje


Predsjednik Joe Biden predaje olovku senatorki Mazie Hirono, D-Hawaii, nakon potpisivanja zakona o zločinima iz mržnje, u Istočnoj sobi Bijele kuće u Washingtonu, 20. maj 2021. godine.
Predsjednik Joe Biden predaje olovku senatorki Mazie Hirono, D-Hawaii, nakon potpisivanja zakona o zločinima iz mržnje, u Istočnoj sobi Bijele kuće u Washingtonu, 20. maj 2021. godine.

Pozdravljajući ga kao rijedak savremeni primjer dvostranačke suradnje u Washingtonu, predsjednik Joe Biden u četvrtak je potpisao zakon namijenjen borbi protiv antiazijskih zločina iz mržnje, koji su eskalirali u Sjedinjenim Državama za vrijeme pandemije koronavirusa.

Mržnja i rasizam "ružni su otrov koji već dugo proganja i muči našu naciju", rekao je predsjednik prije potpisivanja zakona u Istočnoj sobi Bijele kuće.

Zakon uspostavlja novu poziciju Ministarstva pravde kako bi se ubrzao pregled zločina iz mržnje povezanih s COVID-19 i pružila podrška lokalnim agencijama za provođenje zakona da odgovore na takvo nasilje. Također, zakon je namijenjen poboljšanju prikupljanja podataka o zločinima iz mržnje i uspostavljanju telefonskih telefonskih linija, kao i online izvještavanju o tim djelima.

"Ovaj novi zakon pomoći će da ubrzamo naš odgovor na zločine iz mržnje i pružiti resurse policiji za poboljšanje izvještavanja o zločinima iz mržnje", rekao je američki državni tužilac Merrick Garland u izjavi. "Zakon će pomoći policiji da usmjeri svoje napore, što će pomoći u spriječavanju ovih razornih zločina i efikasnom odgovoru na zločine kada se oni dogode."

Prije nego što je predsjednik progovorio, potpredsjednica Kamala Harris rekla je da "nas zakon dovodi na korak bliže zaustavljanju mržnje ne samo prema azijskim Amerikancima već i prema svim Amerikancima".

Prema policijskim podacima, antiazijski zločini iz mržnje porasli su za 150% u većim američkim gradovima 2020. godine.

Novi zakon samo je jedan korak ka većoj toleranciji, napomenuo je Biden u svojoj izjavi, rekavši da se tijekom prošle godine previše azijskih Amerikanaca "iskreno bojalo za svoju sigurnost".

Prema predsjedniku, zemlja se još treba promijeniti.

"Ali od svega dobrog što zakon može učiniti, moramo promijeniti svoja srca. Moramo promijeniti srca američkih ljudi", rekao je predsjednik. "Mržnji se u Americi ne može pružiti sigurna luka."

XS
SM
MD
LG