Linkovi

Biden: "Planiram da se kandidujem 2024."


Predsjednik Joe Biden na proslavi Uskrsa u Bijeloj kući, 10. aprila 2023.
Predsjednik Joe Biden na proslavi Uskrsa u Bijeloj kući, 10. aprila 2023.

Američki predsjednik Joe Bijden u ponedeljak je izjavio da planira da se kandiduje za drugi mandat na izborima 2024. godine, ali da još nije spreman da to formalno objavi.

"Planiram da se kandidujem... ali još nismo spremni da to saopštimo zvanično", izjavio je Biden u intervjuu za program NBC Today pred tradicionalnu proslavu Uksrsa u Bijeloj kući, u okviru koje se, za pozvanu djecu, organizuje potraga za jajima u dvorištu predsjedničke rezidencije u Vašingtonu.

U razgovoru sa voditeljem Alom Rokerom, Biden je prethodno izjavio da planira da učestvuje u još "najmanje tri ili četiri uskršnje potrage za jajima, a možda i pet".

Predsednik Džo Bajden i prava dama Džil učestvuju u uskršnjoj potrazi za jajima u Beloj kući, 10. aprila 2023.
Predsednik Džo Bajden i prava dama Džil učestvuju u uskršnjoj potrazi za jajima u Beloj kući, 10. aprila 2023.

Biden je i ranije nagovijestio da planira da bude demokratski kandidat 2024, ali još nije formalno objavio svoju kandidaturu. I Biden i potpredsjednica Kamala Harris su ranije govorili da planiraju da se ponovo kandiduju kao predsjedničko-potpredsjednički tandem.

Visoki savjetnici Bijele kuće treba da donesu konačne odluke o pokretanju Bidenove kampanje za reizbor, javio je NBC, pozivajući se na nekoliko anonimnih izvora.

Inače, očekuje se da će ovogodišnjoj proslavi Uskrsa u Bijeloj kući prisustvovati oko 30.000 ljudi, pretežno djece, u devet grupa učesnika. Gosti su izvučeni na lutriji za koju tokom marta mogu da se prijave svi građani preko vladinog web sitea.

"Sve je moguće u Americi ako ne zaboravimo ko smo, i ako sve radimo zajedno", izjavio je Biden u kratkom obraćanju gostima u bašti Bijele kuće.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG