Linkovi

Biden i predsjednik Kine sastaju se u srijedu u San Franicscu


Arhiv - Susret Xija i Bidena
Arhiv - Susret Xija i Bidena

Prvi put u godini dana, američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping sastat će se „licem u lice” u Kaliforniji na visokom sastanku koji ima za cilj suzbijanje tenzija između dvije svjetske supersile.

Bijela kuća je potvrdila sastanak u petak, a visoki zvaničnici administracije rekli su da se očekuje da će dvojica lidera razgovarati o ratu između Izraela i Hamasa i ruskoj invaziji na Ukrajinu, kao i o nekoliko drugih tema, uključujući Sjevernu Koreju, Tajvan, fentanil i vještačku inteligenciju.

„Mislim da je ovo vrlo važan trenutak koji bi mogao biti prekretnica u američko-kineskim odnosima, koji se nastavljaju pogoršavati dugi niz godina”, kaže Vinnie Aggarwal, profesor političkih nauka na UC Berkeley.

„Mislim da je susret dvojice predsjednika vrlo dobra ideja jer je bilo mnogo tenzija u odnosima SAD-a i Kine oko poluprovodnika, oko prijenosa tehnologije i slično. I zato mislim da je prilika za razgovor sa predsjednikom Xijem i da su predsjednički razgovori sa predsjednikom Bidenom veoma korisni jer mislim da Kinezi sada počinju da shvataju da je korisno imati dobre odnose sa drugim zemljama, uključujući Koreju, Australiju i slično. I oni se zapravo sada trude da doprijeti do drugih zemalja.”

Tenzije između dvije zemlje su se rasplamsale od njihovog posljednjeg sastanka prije godinu dana.

U februaru je Biden naredio obaranje navodnog kineskog špijunskog balona koji je letio nebom SAD-a.

Očekuje se i da će Biden pokrenuti pitanje kineske „operacije utjecaja” na strane izbore, kao i status američkih građana za koje Washington vjeruje da su nepravedno zatvoreni u Kini.

Pomno praćeni susret, zakazan za srijedu na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u oblasti zaljeva San Francisca, mogoa bi trajati satima i uključivati timove zvaničnika iz Pekinga i Washingtona.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG