Linkovi

Kina i SAD trebaju objektivno razumjeti međusobne strateške namjere, navodi kinesko ministarstvo


Portparol Ministarstva vanjskih poslova Kine Wang Wenbin
Portparol Ministarstva vanjskih poslova Kine Wang Wenbin

Kina i Sjedinjene Države trebale bi objektivno razumjeti međusobne strateške namjere i zauzeti ispravan pogled na konkurentske faktore u budućim razmjenama, saopćilo je u ponedjeljak kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Wang Wenbin, portparol Ministarstva, govorio je na redovnom brifingu za novinare kada je upitan o tome da je kineski visoki diplomata Wang Yi rekao da put do sastanka lidera zemalja u San Franciscu neće biti lak.

Kineski ministar vanjskih poslova susreo se posljednjih dana s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i njegovim glavnim pomoćnicima u Washingtonu, dogovorivši se da zajedno rade na očekivanom bilateralnom sastanku na marginama samita foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje.

"Wang Yi je istakao da je, gledajući unazad na mukotrpni tok kinesko-američkih odnosa od početka ove godine, iskustvo vrijedno sumiranja i da je potrebno izvući lekcije", rekao je glasnogovornik Ministarstva Wang.

U osvrtu na razgovore, glasnogovornik Ministarstva rekao je da je kineski najviši diplomat naglasio kako je najvažnije pridržavati se konsenzusa šefova dviju država, stabilizirati bilateralne odnose između Kine i Sjedinjenih Država i održavati otvorene kanale komunikacije.

Kina i Sjedinjene Države također su se složile održati konsultacije o pomorskim poslovima, kao io kontroli naoružanja i neproliferaciji u narednim danima, rekao je glasnogovornik.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG