Linkovi

Biden najavljuje ubrzanje roka za vakcinaciju svih odraslih


Predsjednik Joe Biden
Predsjednik Joe Biden

Predsjednik SAD Joe Biden u utorak bi trebalo da objavi da će za oko dvije nedjelje ubrzati prvobitni rok, 1. maj, do kojeg bi američke države trebalo da omoguće vakcinaciju svih odraslih protiv koronavirusa. 

Dok države postepeno ubrzavaju imunizaciju građana van prioritetnih grupa kao što su starije osobe i radnici koji obavljaju vitalne poslove, predsjednik planira da objavi da će svi odrasli u SAD moći da prime vakcinu do 19. aprila, prenijela je agencija Associated Press pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika Bijele kuće.

Biden bi u utorak trebalo da posjeti objekat za vakcinaciju protiv COVID-19 u Virginiji, nakon čega će u Bijeloj kući govoriti o napretku administracije u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Očekuje se da Biden takođe objavi da je od njegove inauguracije 20. januara dato više od 150 miliona doza vakcine. Predsjednik je na putu da ostvari novi cilj: da za prvih 100 dana njegovog mandata 30. aprila bude primljeno 200 miliona doza.

Bidenov prvobitni plan je bio 100 primljenih doza vakcine do kraja prvih 100 dana mandata.

Najava imunizacije svih odraslih je donekle simbolična s obzirom na to je više američkih država već saopštilo da će omogućiti vakcinaciju svih stanovnika prije 1. maja, prvobitnog roka. Državama će ove nedjelje takođe biti isporučene velike zalihe vakcina.

Predsjednik je prošle nedjelje objavio da će do 90 odsto odraslih moći da se vakciniše do 19. aprila. Međutim, građani i dalje moraju da zakažu vakcinaciju.

Bijela kuća je u ponedjeljak saopštila da je više od 40 odsto odraslih primilo najmanje jednu dozu, a da je gotovo 25 odsto u potpunosti vakcinisano (primilo sve potrebne doze vakcine).

Među starijima, 75 odsto je primilo najmanje jednu dozu, dok je više od 55 odsto u potpunosti vakcinisano.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG