Linkovi

Biden uvodi nove sankcije Rusiji 


Joe Biden
Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden objavio je u Bijeloj kući da Sjedinjene Države uvode novu rundu sankcija protiv Rusije zbog poteza u istočnoj Ukrajini i naglasio da je cilj da se ruskoj vladi onemogući pistup zapadnim finansijama.

"Više ne može da prikuplja novac na Zapadu", rekao je Biden.

Biden je najavio da će biti kažnjene dvije ruske banke, pripadnici ruske elite i članovi njihovih porodica. Također je upozorio da će Rusija "platiti još veću cijenu ako nastavi agresiju".

Američki predsjednik objavio je i da je odobrio slanje dodatnih vojnika i opreme u baltičke zemlje - Estoniju, Letoniju i Litvaniju - uz poruku da će Sjedinjene Države braniti svaki pedalj NATO teritorije.

"Želim da budem jasan, to su odbrambeni potezi. Nemamo namjeru da se borimo protiv Rusije", rekao je Biden.

Biden je događaje u Ukrajini opisao kao "početak ruske invazije" u toj zemlji, a ruskog predsjednika Vladimira Putina je optužio da je direktno napao "pravo Ukrajine da postoji".

Međutim, istakao je da su SAD i njihovi saveznici i dalje otvoreni za diplomatiju i da se nada "da je ona i dalje dostupna". Dodao je da će o Rusiji suditi na osnovu njenih poteza a ne riječi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG