Linkovi

Najnovije

Biden potpisao uredbu o glasačkim pravima

Joe Biden
Joe Biden

Predsjednik Joe Biden u nedjelju je dao nalog federalnim agencijama da preduzmu određene, skromne, korake da olakšaju proces glasanja američkim biračima, dok se u Kongresu vodi velika bitka o glasačkim pravima širom zemlje.

Biden je vladinim agencijama naredio da omoguće lakše registrovanje birača i pružanje informacija o izborima, dok je šefovima tih agencija rekao da osmisle planove da milionima federalnih radnika daju slobodan dan, da bi sami glasali ili volontirali kao nestranački radnici na biralištima.

Američki lider potpisao je tu uredbu na 56. godišnjicu "krvave nedjelje", incidenta iz 1965. godine, kada su policajci države Alabame pretukli oko 600 aktivista za građanska prava, kada su pokušali da marširaju u gradiću Selma. Napad na aktivistse bio je prekretnica u američkom pokretu za građanska prava i doveo do usvajanja zakona o glasačkim pravima, kasnije te godine.

"Svaki registrovani birač treba da ima mogućnost da glasa, i da se taj glas računa", izjavio je Biden u unprijed snimljenom govoru koji je emitovan na Doručku jedinstva u čast Martina Luthera i Corette King. "Ako imate najbolje ideje, nemate šta da krijete. Pustite ljude da glasaju", rekao je predsjednik. Učesnici ovogodišnjeg doručka, održanog na državnom koledžu Wallace, sjedili su u svojim automobilima zbog pandemije koronavirusa.

Prošle nedjelje, u Predstavničkom domu, koji kontrolišu demokrate, usvojen je niz mjera o glasačkim pravima kojima treba da se uspostave nacionalni standardi o načinu sprovođenja izbora u SAD, koji bi imali prednost u odnosu na veoma raznovrsna pravila koja postoje u 50 američkih država.

Zakon je prošao u Predstavničkom domu, skoro po stranačkim linijama sa 220 glasova za i 210 protiv, ali mu se republikanci uglavnom protive. U Senatu, u kome ima 50 demokrata i 50 republikanaca, demokratama koje podržavaju zakon potrebno je najmanje 10 republikanskih glasova da bi okončali potencijalni filibaster - proceduru koja se koristi za blokiranje usvajanja zakona.

Kada je započela pandemija prošle godine, brojne države su olabavile pravila glasanja kako bi građani mogli da glasaju prije dana izbora, ili glasaju poštom a da ne navode razlog za to.

Martin Luther King i njegova supruga Coretta marširaju u preijstolnici Montgomery, Alabama, 25. marta 1965.
Martin Luther King i njegova supruga Coretta marširaju u preijstolnici Montgomery, Alabama, 25. marta 1965.

Međutim, poslije Bidenove pobjede na izborima, republikanci sada pokušavaju da uvedu zakone koji će, na budućim izborima, postaviti čvršća pravila i ograniči pristup glasanju - kao što je zabrana glasanja na nedjelju uči dana izbora. To je dan kada crnačke crkve često, poslije redovne službe, podstiču vjernike da izađu i glasaju. Prema nekim od prijedloga, ograničilo bi se glasanje poštom ili rano glasanje. Više od 250 restriktivnih prijedloga izbornih zakona podnijeto je u 43 države.

Mjera koja je usvojena u Predstavničkom domu, čini upravo suprotno - standardizuje nacionalna pravila, prema kojima bi se tražila automatska registracija birača kada se ljudi registruju za dokumenta koja izdaje vlada, kao što su vozačke dozvole. Rano glasanje bi bilo omogućeno najmanje 15 dana prije samog izbornog dana.

Nezavisne komisije, koje ne bi činili članovi skupština, odredile bi granice glasačkih jedinica i distrikta kako bi se obe stranke spriječile da kroje mape kako im odgovara. Imena političkih donatora bi morala da se otkriju. Predsjednički kandidati bi morali da objave svoja poreska dokumenta, što je Bidenov prethodnik Donald Trump rekao da će učiniti, ali nikada nije ostvario.

U svom govoru u nedjelju, Biden je rekao: "2020, sama naša demokratija je bila u pitanju, i čak u sred pandemije, glasalo je više Amerikanaca nego ikada ranije", više od 159 miliona ljudi.

Čak i tako, rekao je Biden, "umjesto da se slavi moć glasanja - vidjeli smo upad bez presedana u naš Capitol i brutalni napad na našu demokratiju 6. januara. Do sada neviđeni napor da se ignoriše, podrije i poništi volja naroda."

Stotine Trumpovih pristalica upale su u Capitol da pokušaju da ponište Bidenovu pobjedu. Razbijali su prozore, upadali u kongresne kancelarije i tukli se sa policijom a u neredima je nastradalo pet osoba, među kojima i jedan policajac Capitola. Više od 300 izgrednika je uhapšeno a istraga se nastavlja.

See all News Updates of the Day

Američki birači različito o Bidenovom ostanku u trci za predsjednika

Potpredsjednica Kamala Haris i predsjednik Joe Biden poslije govora o zdravstvenoj zaštiti u Sjevernoj Karolini, 26. mart, 2024.(Foto: AP/Matt Kelley)
Potpredsjednica Kamala Haris i predsjednik Joe Biden poslije govora o zdravstvenoj zaštiti u Sjevernoj Karolini, 26. mart, 2024.(Foto: AP/Matt Kelley)

Bidenova kampanja odbija pozive da se njihov kandidat povuče poslije prve predsjedničke debate, dok je 50 miliona dolara plaćeno za oglase u medijima tokom jula, a raspored kampanje za ovu nedelju je bio prilično intenzivan.

Predsjednik Joe Biden kaže da ostaje u trci za reizbor protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nakon lošeg učinka u prvoj debati.

Bidenova kampanja odbija pozive da se njihov kandidat povuče poslije prve predsjedničke debate, dok je 50 miliona dolara plaćeno za oglase u medijima tokom jula, a raspored kampanje za ovu nedelju je bio prilično intenzivan. Biden je rekao u petak u Viskonsinu da ostaje u trci. Glasačica Sabrina Jordan kaže da je Biden još uvek dobar kandidat.

“Trebalo bi da bude dosljedan. Trebalo bi da bude, neću reći prkosan, ali negdje između dosljednog i prkosnog, on mora dati ljudima do znanja, i danas jeste, da on ne ide nigdje. I ako se nešto dramatično ne promijeni, on je pravi čovjek, za mene", kaže Jordan.

Glasač Jonattan Lustag nije baš ubijeđen.

"Ta fiziologija koju je pokazao, on nije isti čovjek. Ne možeš se vratiti. Ne postajemo mlađi. Ne možeš da pobijediš starost", kaže on.

Povratak Bidena u kampanju poslije debate ne ublažava zabrinutost registrovanog glasača demokrata, Ellis Johnston.

Šta birači misle o kandidaturi predsednika Bajdena?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

"Ne osjećam se pouzdano u sposobnost Joe Bidena da pobijedi na ovim izborima, i to me veoma plaši", ističe ona.

Za Trumpove pristalice, Bidenov povremeno problematičan nastup tokom debate potvrdio je njihovo mišljenje da on nije sposoban za još jedan mandat.

“Ništa ne može da izađe iz usta Joe Bidena da me natjera da pomislim nešto drugo osim onoga što mi je već pokazao. Kao i Trump", smatra Lamonte Paerson, glasač iz Kalifornije.

Bidenov nastup u debati nije potpuna slika, kažu neki.

Jeffrey Tanarelli, glasač iz Džordžije misli da je Joe Biden veoma strastven i veoma inteligentan. "Mislim da nije bio dobar jer nije ispunio očekivanja, njegov nastup nije ispounio očekivanja."

Taj nedostatak energije ostavlja glasačicu iz Vašingtona Hanu Sobolevič otvorenom za novog kandidata.

"Bilo mi je jasno da možda Biden nije više kao što je bio. I mislim da bih podržala da izaberu drugog kandidata umjesto Bidena", objašnjava ona.

Ako bi demokrate imale drugog kandidata, moraju da djeluju brzo, kaže glasačica iz Mičigena, Lexis Zaidan.

“Ima mnogo razgovora koji treba da se održe u narednih mjesec dana oko toga šta bi Demokratska stranka mogla da uradi da vrati sve svoje podijeljene baze u svoje jezgro i, nadamo se, izgradi ih snažne uoči novembra, ili ćemo se suočiti sa Trumpovim predsjedništvom", navela je Zaidan.

Bidenova potpredsjednica i takodje kandidatkinja za tu funkciju u narednom mandatu Kamala Harris biće na vrhu liste da ga zamijeni kao kandidat stranke. Ali to možda neće uspjeti, kaže glasačica iz Kalifornije, Stephanie Bowers.

“Kamala bi preuzela, što bih ja voljela. Ali takođe mislim, kako stvari stoje i zbog predrasuda, da bi Trump pobedio Kamalu ubjedljivije nego Bidena", kaže Bowers.

Sa Bidenom kao kandidatom, njegova kampanja planira susrete prve dame Jill Biden sa vojnim porodicama u tri savezne države ove nedelje, kao i predsjednikov kontra program tokom konvencije Republikanske stranke sljedeće nedelje, sa obraćanjima u Teksasu i Nevadi.

Zapad se priprema za trku u naoružanju sa Rusijom i njenim pomoćnicima

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskyy i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govore tokom konferencije za novinare na samitu NATO-a u Washingtonu, 11. jula 2024.
Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskyy i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govore tokom konferencije za novinare na samitu NATO-a u Washingtonu, 11. jula 2024.

Dok je veliki dio fokusa na ovosedmičnom samitu NATO-a u Washingtonu bio na pružanju dodatne podrške Ukrajini, neki zapadni zvaničnici su jednako spremni da se suoče s još jednim izazovom koji je pokrenula ruska invazija: trkom u naoružavanju u nastajanju, sa globalnim implikacijama.

Zvaničnici tvrde da više nije dovoljno pokušavati da se osigura da Ukrajina ima oružje i sisteme koji su joj potrebni da održi korak sa nemilosrdnim napadima Rusije. Kažu da se NATO mora istovremeno pripremiti da potroši, i nadmaši novonastalu alijansu koja rusku vojsku drži u pokretu.

"Nema vremena za gubljenje", rekao je zvaničnik NATO-a za Glas Amerike, govoreći pod uslovom anonimnosti kako bi razgovarali o rastućoj odbrambenoj saradnji između Rusije, Kine, Sjeverne Koreje i Irana.

"Ovo mora biti ključni prioritet za sve naše saveznike, jer se ne radi samo o trošenju više", rekao je zvaničnik. "Također se radi o dobijanju tih sposobnosti."

Zvaničnici su u više navrata optuživali Kinu da igra ključnu ulogu u održavanju ruske vojske šaljući Moskvi sirovine i takozvane komponente dvostruke namjene potrebne za proizvodnju naprednog oružja i sistema naoružanja.

U aprilu i maju, Sjedinjene Države i Britanija uvele su nove sankcije protiv iranskih kompanija i zvaničnika koji su uključeni u proizvodnju dronova za rusku vojsku.

Američki obavještajni podaci sa kojih je skinuta oznaka tajnosti su zabilježili rusku upotrebu sjevernokorejskih balističkih projektila, dok su južnokorejski zvaničnici ranije ove godine rekli da je Pjongjang do sada Rusiji poslao najmanje 6.700 kontejnera koji bi mogli sadržavati više od 3 miliona artiljerijskih granata.

Zvaničnik NATO-a koji je razgovarao za Glas Amerike rekao je da je podrška Kine, Irana i Sjeverne Koreje značajno promijenila stav Rusije na bojnom polju, čineći procjene obavještajnih službi da će ruskoj vojsci "trebati godine obnove" zastarjelima.

"Kada pogledate procjene tempa rekonstitucije ruskih oružanih snaga i ruske odbrambene industrijske i tehnološke baze, te procjene su napravljene bez uzimanja u obzir koliko će Kina uskočiti", rekao je zvaničnik.

I postoji zabrinutost da je ovo samo početak. Izgledi za povećanje saradnje između Rusije, Kine, Sjeverne Koreje i Irana "u suštini naglašavaju hitnost zadatka koji je pred nama", rekao je zvaničnik.

Čak je i Bijela kuća, kasno u četvrtak, priznala potrebu da preuzme sve veći savez.

"Zabrinutost je što imate i Kinu, Sjevernu Koreju, Rusiju, Iran - zemlje koje nisu nužno koordinirane u prošlosti - koje traže da shvate kako mogu imati utjecaja", rekao je američki predsjednik Joe Biden tokom konferencija za novinare.

Predsjednik je također rekao da se postavlja strategija za ometanje njihovih napora, ali je odbio javno podijeliti detalje.

Međutim, neki američki zvaničnici već su počeli nazivati Rusiju, Kinu, Sjevernu Koreju i Iran novom "osovinom zla".

"Trebalo bi da postupamo u skladu s tim", rekao je zastupnicima u martu admiral John Aquilino, bivši komandant američkih snaga u Indo-Pacifiku.

Neki analitičari su također alarmirali, ukazujući na znakove da odbrambeni odnosi između Rusije i drugih zemalja prevazilaze niz bilateralnih napora da se podrži rat Moskve u Ukrajini.

"Ono što sada vidimo je ... intenziviranje, produbljivanje ovih strateških partnerstava", rekao je Richard Goldberg, viši savjetnik u Washingtonskoj Fondaciji za odbranu demokratija.

"Bez obzira na to da li su 100% usklađeni cijelo vrijeme, svaki dan, ono što je važno je da su u skladu sa strateškim sposobnostima koje grade u partnerstvu", Goldberg, zvaničnik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, rekao je za Glas Amerike. "Naš odgovor mora ih posmatrati kao osovinu, a ne pojedinačne dijelove."

Ali koliko brzo ta osovina evoluira u pravog rivala NATO-u, manje je sigurno.

"Još uvijek postoje značajne tenzije između četiri zemlje koje sprječavaju formiranje kohezivnijeg saveza", rekla je Michelle Grisé, viši istraživač politike u RAND Corporation.

"Unutar odnosa između Rusije i Irana, na primjer, tačke trenja uključuju konkurenciju za energetska tržišta i uticaj na Kavkazu, kao i — barem istorijski — različite pristupe Izraelu," rekla je Grisé za Glas Amerike.

"Osovina Rusija-Kina-Sjeverna Koreja-Iran predstavlja ozbiljnu prijetnju interesima SAD-a i NATO-a, ali ne mislim da je ova osovina nepremostivi rival", rekla je ona. „Da bi formirali kohezivniji savez, moraće da prevedu svoje zajedničko protivljenje međunarodnom poretku predvođenom Zapadom u koherentnu, zajedničku viziju budućnosti, za šta očekujem da će se boriti da učine.

NATO saveznici, međutim, nisu spremni da takve borbe evolucije rusko-kinesko-sjevernokorejsko-iranske osovine prihvate zdravo za gotovo.

SAD, Njemačka, Španija i drugi već su počele proizvoditi presretače za baterije protuzračne odbrane Patriot u Evropi, dok su SAD i Turska krenule u napore da proizvode artiljerijske granate kalibra 155 milimetara u južnoj američkoj državi Teksas.

Biden je u četvrtak rekao na osnovu diskusija tokom samita NATO-a da dolazi još.

Razgovarali smo o tome kako i EU [Evropska unija] kao i NATO moraju biti u stanju da počnu da grade sopstvene kapacitete za municiju, moraju da budu u stanju da generišu sopstvene kapacitete za nabavku oružja“, rekao je novinarima.

"Bit ćemo u poziciji u kojoj će Zapad postati njegova industrijska baza", dodao je Biden. "Imaćemo mogućnost da imamo svo odbrambeno oružje koje nam je potrebno."

Američki predsjednik je rekao da se neki evropski saveznici također spremaju nametnuti troškove Kini i ekonomski se povući sve dok Peking daje Moskvi komponente i materijal koji su joj potrebni za nastavak rata protiv Ukrajine.

Ali čak i prije Bidenovih komentara, neki zapadni zvaničnici su rekli da na osnovu napora koji su već u toku, postoji razlog vjerovati da Zapad može zadržati prednost.

Mislim da koraci i napredak koji ostvarujemo zaista daju rezultate“, rekao je zvaničnik NATO-a za Glas Amerike, dodajući da „ne bi bili pretjerano pesimistični“.

"Po pitanjima kao što je municija, počinjete da vidite da se povećanje zapravo materijalizuje", rekao je zvaničnik. „I mislim da ćemo, ako pogledamo godinu koja dolazi, imati mnogo bolje brojke."

Upozorenja na velike vrućine u dijelovima južne i srednje Evrope

Opštinski radnik hladi se pored gradske fontane u Bukureštu, Rumunija, 11. jula 2024. godine, kada je temperatura prešla 39 stepeni Celzijusa.
Opštinski radnik hladi se pored gradske fontane u Bukureštu, Rumunija, 11. jula 2024. godine, kada je temperatura prešla 39 stepeni Celzijusa.

Veliki toplotni talas doveo je do toga da se temperature u dijelovima centralne i južne Evrope na nekim mjestima penju do 40 stepeni Celzijusa. Među pogođenim zemljama je i Bosna i Hercegovina.

Od Italije do Rumunije, vlasti su upozorile ljude da budu oprezni, oprezno voze ako idu na odmor, piju puno vode i izbjegavaju izlaske u najtoplijim satima dana.

Italijanske vlasti proglasile su u četvrtak crvenu uzbunu u sedam gradova, uglavnom u centralnim dijelovima zemlje, ali i glavnom gradu Rimu i Trstu na sjeveroistoku. Rimske općinske vlasti izdale su digitalnu aplikaciju kako bi pomogle ljudima da lociraju javne česme za piće dok su temperature u četvrtak dostigle 38 C.

Dennis Mix, posjetilac iz Sjedinjenih Država, rekao je da je preskočio dio planirane turneje po Rimu i umjesto toga ostao u kombiju. "To me zaista pogađa", rekao je.

Vrućine pogoršava vlaga i mogu uticati na zdrave ljude, kao i one sa zdravstvenim problemima, upozorile su italijanske vlasti.

Slična upozorenja izdata su i u susjednoj Hrvatskoj te dalje na istoku i jugu. Glavno turističko mjesto u Hrvatskoj, grad Dubrovnik na južnom Jadranu, zabilježio je 28 C u zoru, što znači da neće biti olakšanja kada sunce zađe.

Šumski požari su ove sedmice prijavljeni u Albaniji, u blizini granice sa Grčkom, kao i u Bosni i Italiji. Nekoliko požara bjesnilo je u četvrtak u grčkom južnom dijelu Korinta i na ostrvu Lezbos u istočnom Egejskom moru.

Dječak zaronio u rijeku Cijevnu u blizini crnogorskog glavnog grada Podgorice, temperatura porasla na 36 stepeni Celzijusa 11. jula 2024. godine.
Dječak zaronio u rijeku Cijevnu u blizini crnogorskog glavnog grada Podgorice, temperatura porasla na 36 stepeni Celzijusa 11. jula 2024. godine.

U četvrtak su izdata upozorenja za region oko glavnog grada Atine i druge dijelove centralne Grčke, a slično upozorenje za sjeveroistok zemlje u petak. Grčke vlasti su saopćile da se zemlja suočava sa najvećim rizikom od šumskih požara u posljednje dvije decenije ovog ljeta, nakon blage, uglavnom bez kišne zime i proljeća, zbog kojih je vegetacija bila suva.

Meteorolozi su rekli da su temperature čak i više nego što je zvanično prijavljeno u velikim gradovima u kojima cvrči beton i zrači toplinu iznad tla, a asfalt omekšava pod nogama.

"Juče se nije moglo disati", rekla je Antonela Spičanović, iz crnogorske prijestonice Podgorice, gdje su temperature u srijedu dostigle 39 stepeni. Grad je izgledao napušten, a mnogi njegovi stanovnici ostali su u zatvorenom prostoru ili su se uputili prema obali Jadranskog mora ili planinama.

Dane provodim u stanu, pod klimom“, kaže Đorđe Stanišić, elektroinženjer takođe iz Podgorice. "Napolju je pakao."

Mendim Rugova, meteorolog sa susjednog Kosova, rekao je da su temperature u zemlji porasle u prosjeku za 2,5 stepena od 1980-ih. On je rekao da bi trenutni toplotni talas mogao da potraje do kraja jula.

"U regionu smo mogli da vidimo temperature iznad 40 stepeni, u dijelovima Albanije, Sjeverne Makedonije, u Grčkoj i u dijelovima Srbije", prognozirao je on.

U glavnom gradu Češke Republike Pragu, gdje su temperature u srijedu dostigle 34 C prije nego što su u četvrtak lagano pale, gradski zoološki vrt je isporučio deset tona leda kako bi pružio prijeko potrebnu pomoć za životinje.

Led je strateški postavljen oko zoološkog vrta u srijedu, stvarajući hladna mjesta gdje bi životinje mogle pronaći utočište od neuobičajeno visokih temperatura.

U glavnom gradu Rumunije, Bukureštu, ulični termometri su u utorak i srijedu pokazivali 42 C, iako su zvanična mjerenja bila nekoliko stepeni niža.

Susjedna Srbija prijavila je rekordne temperature do sada ovog ljeta, sa termostatima na 35 stepeni Celzijusa u četvrtak ujutru na sjeveru zemlje. U prijestonici Beogradu, ljekari su prijavili da liječe osobe koje su kolabirale, imali vrtoglavicu ili su se žalili na glavobolje zbog vrućine.

Srpske vlasti su saopštile da je upotreba klima-uređaja dovela do ogromne potrošnje energije slične nivoima koji se obično viđaju zimi, kada mnogi u balkanskoj zemlji koriste struju za grijanje.

Tokom prethodnog toplotnog talasa prošlog mjeseca, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Albanija suočile su se sa velikim nestankom struje usljed preopterećenja i kolapsa regionalne distributivne linije. Ranije ovog mjeseca, snažno nevrijeme zahvatilo je region nakon dana vrućine i ubilo dvije osobe, oštetilo kuće dok je čupalo drveće i poplavilo ulice.

Stručnjaci kažu da su klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem donijele divlje vremenske promjene, sve nepredvidljivije oluje i vrućine.

Biti Volodymyr Zelenskiy: Kako je rat promijenio ukrajinskog lidera

Ukrajinski predsjednik Zelenskiy govori tokom intervjua u Kijevu
Ukrajinski predsjednik Zelenskiy govori tokom intervjua u Kijevu

Intenzivan. Nestrpljiv. Neispavan. Zakoračite u nemilosrdni svijet Vladimira Zelenskog, ratnog predsjednika Ukrajine.

Ovaj 46-godišnjak je rekao da je njegova ambicija kada je izabran 2019. bila da pomogne Ukrajini da postane moderna demokratija, prije nego što je ta misija razbijena ruskom invazijom 2022. godine.

"Sve što sam želio prije pet godina bila je vrlo liberalna zemlja sa liberalnom ekonomijom", rekao je Zelenski, bivši stand-up komičar, Reutersu u intervjuu u maju na petu godišnjicu njegove inauguracije.

Ove sedmice se umjesto toga zatekao kako ispovijeda svoju želju da ubije ruskog predsjednika Vladimira Putina dok je izražavao ljutnju i tjeskobu zbog zračnog napada koji je pogodio najveću ukrajinsku dječju bolnicu.

Ratom okorjeli Zelenskiy koji je posljednjih dana podsticao zapadne lidere na akciju na samitu NATO-a u Washingtonu svijet je daleko od političkog novajlije koji je postao predsjednik, a kamoli TV komičara koji je godinama prije bio teška kategorija šoubiznisa.

Jednom je čak pobijedio u ukrajinskoj verziji "Plesa sa zvijezdama".

Arhiva: Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy govori tokom zajedničkog brifinga s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom na sastanku u Kijevu, Ukrajina, u ponedjeljak, 12. oktobra 2020. (Valentyn Ogirenko/Pool preko AP)
Arhiva: Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy govori tokom zajedničkog brifinga s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom na sastanku u Kijevu, Ukrajina, u ponedjeljak, 12. oktobra 2020. (Valentyn Ogirenko/Pool preko AP)

Dječački obrijani Zelenskiy koji je položio zakletvu kao predsjednik u Kijevu 2019. godine, u elegantnom odijelu pripijenom uz njegov tanak stas, zamijenjen je mnogo starijim izgledom, teže postavljenom, zamišljenom figurom tipično obučenom u paravojne uniforme s neobrijanim izgledom i podočnjacima.

Zelenski je uglavnom odstupio od pitanja o sebi u intervjuu za Reuters, umjesto toga fokusirajući se na svoje duboke frustracije nekim od ratnih saveznika Ukrajine i vraćajući se svojoj središnjoj poruci: Zapad mora učiniti više da pomogne.

Reuters je razgovarao sa osam sadašnjih i bivših ukrajinskih i stranih zvaničnika koji su radili sa Zelenskim, kao i nekoliko prijatelja i kolega iz njegove prošlosti.

Slikaju portret lidera koji je postao čvršći i odlučniji, manje tolerantan na greške, pa čak i sklon paranoji, jer se non-stop nosi sa stresom i umorom.

"Ovo je režim nespavanja", rekao je bivši ministar odbrane Zelenskog Oleksij Reznikov, dodajući da je predsjednik često bio u pokretu po Ukrajini i da je imao "torbu" sa presvlačenjem i četkicom za zube jer često nije zna gdje će provesti noć.

"Ovo je svakodnevni život predsjednika - slomljen san. To su konsultacije noću i obraćanja parlamentima, senatima... bez obzira na vrijeme", rekao je Reznikov. "On je u stresnom režimu 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji - to je beskrajni maraton."

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy dodjeljuje nagrade ukrajinskim vojnicima tokom svoje posjete bojišnici, usred ruskog napada na Ukrajinu, u blizini grada Pokrovsk, Donjecka oblast, Ukrajina, 26. juna 2024.
Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy dodjeljuje nagrade ukrajinskim vojnicima tokom svoje posjete bojišnici, usred ruskog napada na Ukrajinu, u blizini grada Pokrovsk, Donjecka oblast, Ukrajina, 26. juna 2024.

Malo je tolerancije za loše pripremljene.

Zelenski će narediti zvaničnicima i savjetnicima da napuste prostoriju ako smatra da nisu u potpunosti spremni, prema članu njegovog tima, koji je ispričao kako je predsjednik frustrirano otpustio svoje pomoćnike tokom sastanka ranije ove godine radi planiranja informativne kampanje oko mobilizacijskog zakona.

"Ako vidi da ljudi nisu spremni ili su u suprotnosti, reći će, gubite se odavde. Nemam vremena za ovo", rekao je član tima koji je bio prisutan na sastanku i zatražio anonimnost da govori slobodno o Zelenskom.

Mnogi od intervjuisanih ljudi govorili su da su impresionirani mentalnom izdržljivošću Zelenskog i njegovom sposobnošću da se nosi sa svojom ulogom ukrajinskog predsjednika, ratnog vrhovnog komandanta i mosta prema svijetu.

"Njegovo pamćenje je ogromna snaga. On drži veliku količinu informacija u svojoj glavi, vrlo brzo hvata detalje i nijanse", rekao je Reznikov. "Ovaj dar je ubrzao njegovo brzo savladavanje engleskog jezika - gledao sam ga."

Bivši ministar Reznikov, kojeg je Zelenski razriješio u septembru 2023. nakon korupcijskih skandala u njegovom ministarstvu s kojima je negirao bilo kakvu povezanost, odbacio je svaku sugestiju da bi bivši TV komičar s oskudnim geopolitičkim iskustvom mogao pokleknuti pred snagom Rusije i Vladimira Putina, čije su snage u velikoj većini brojčano nadmašuju Ukrajinu.

"Primijenio bih citat Marka Twaina na predsjednika Zelenskog", dodao je. "Nije u pitanju veličina psa u borbi, već veličina borbe u psu."

Istovremeno, Zelenski je postao "paranoičan" u vezi sa navodnim ruskim pokušajima da ga ubiju i destabilizuju ukrajinsko rukovodstvo, rekao je visoki evropski zvaničnik koji je razgovarao s liderom.

"I to s pravom", dodao je zvaničnik.

Na fotografiji od 6. februara 2019. ukrajinski komičar Volodimir Zelenski tokom snimanja popularne TV serije, gdje igra predsjednika tokom snimanja u Kijevu, Ukrajina. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Na fotografiji od 6. februara 2019. ukrajinski komičar Volodimir Zelenski tokom snimanja popularne TV serije, gdje igra predsjednika tokom snimanja u Kijevu, Ukrajina. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Teški pozivi Zelenskog na samitu NATO-a ove sedmice predstavljaju oštar kontrapunkt nepoštenim komičnim skečevima koji su u publici izazivali urlike smijeha u prošlim godinama.

Jedan YouTube snimak iz 2016. prikazuje budućeg lidera Ukrajine kako stoji iza klavira sa pantalonama oko gležnjeva i "svira" melodije iako mu ruke nisu ni blizu tastature, na oduševljenje publike.

"Naravno da se promijenio u proteklih pet godina", rekao je Andriy Shaykan, koji je studirao sa Zelenskim na Ekonomskom institutu Krivij Rih između 1995. i 2000. "On je postao stariji, kao osoba na koju je stavljen nevjerovatan teret. On spava nekoliko sati noću - to se vidi."

Zelenskiy je odrastao 1990-ih u Krivoji Rihu, gradu za proizvodnju čelika u centralnoj Ukrajini koji je bio zahvaćen ekonomskim previranjima i raširenim kriminalom nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Pronašao je svoju nišu u zabavi, izgradivši hit komičarsku trupu - nazvanu Kvartal 95 po njegovom rodnom okrugu - koja je osvojila KVN ruski TV talent šou popularan širom bivšeg sovjetskog regiona.

Godine 2015. Zelenskiy je glumio u novom TV serijalu "Sluga naroda", glumeći poštenog školskog učitelja koji postaje ukrajinski predsjednik nakon što je govor o korupciji u učionici postao viralan na internetu.

Uloga je pogodila Ukrajince kojima je dosadilo postsovjetsko podmetanje i, u izvanrednom slučaju umjetnosti oponašanja života, pomogla mu je da se katapultira u ured predsjednika u velikom glasanju.

Artem Gagarin, pisac Kvartala 95, priznaje da je bio zbunjen kada je njegov bivši šef odlučio da se kandiduje za funkciju.

"On je bio vrhunski ukrajinski izvođač, u suštini vrhunski šou biznismen. Zašto mu je ovo trebalo?"

Pet godina kasnije, kaže da je zahvalan što je Zelenski izabrao put kojim je krenuo, jer se pokazao kao prirodni vođa.

"U suprotnom, gdje bismo sada bili?"

Ukrajinski predsjednik Zelenski pregledava nova utvrđenja za ukrajinske vojnike u regiji Sumy
Ukrajinski predsjednik Zelenski pregledava nova utvrđenja za ukrajinske vojnike u regiji Sumy

'VOJSKOVOĐA'

Zelenskiy sigurno nije univerzalno voljen kod kuće.

Njegov rejting javnog odobravanja, koji je skočio na 90% 2022. godine nakon invazije dok su se Ukrajinci okupljali oko zastave, povučen je ratnim umorom, nepopularnim pozivom na regrutaciju, otpuštanjem uvaženog generala i sumornim izgledom na bojnom polju i Rusijom koja polako napreduje na istoku poslednjih mjeseci.

Predsjednik izabran da isuši močvaru establišmenta u žestokom izrazu ukrajinske demokratije postao je vladar zemlje pod vanrednim stanjem.

Glavni politički rivali Zelenskog bili su zamrznuti u donošenju ključnih odluka o pitanjima poput vojne strategije, upravljanja i međunarodnih odnosa tokom cijelog rata, a mnogi obični Ukrajinci su izrazili nelagodu zbog koncentracije moći u rukama njegovog tima.

Ljudi ga sada ne doživljavaju kao ranije, kao političara protiv establišmenta, bivšeg komičara“, rekao je Anton Hrušecki, izvršni direktor ankete KIIS sa sedištem u Kijevu. "Oni ga vide kao vojskovođu i sve šale iz prošlosti, ljudi ostavljaju u prošlosti."

Javno odobravanje Zelenskog se stabilizovalo na oko 60%, što je "visoko s obzirom na ukupnu tešku situaciju" rata koji se odugovlači i ne vidi mu se kraj, dodao je Hrušecki.

Američki predstavnik Michael McCaul, republikanski predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma, koji se nekoliko puta sastao sa Zelenskim u Ukrajini i Washingtonu, rekao je za Reuters da je izrastao u svoju poziciju inspirativnog ratnog lidera.

Taj proces je počeo kada je odbio da ga Zapad evakuiše na početku rata dok su ruske trupe padale na Kijev, rekao je McCaul.

Zelenski je uvek ozbiljan i prelazi na stvar“, dodao je on. „Sjećam se susreta s njim i njegovim generalima i dali su mi spisak oružja koje su željeli.

Na NATO samitu
Na NATO samitu

FRUSTRACIJA SAVEZNICIMA

Uprkos tome što ima pristalice poput McCaula i američkog predsjednika Joea Bidena, Zelenski se bori da zadrži globalnu pažnju na ukrajinskoj nevolji otkako je izbio rat između Izraela i Hamasa u oktobru prošle godine.

Njegovi uporni apeli za većom pomoći Zapada često su prožeti moralnom indignacijom koju Ukrajina plaća krvlju da odbrani demokratski svijet od Rusije.

"Ponavlja 15 puta ono što mu je potrebno, da moramo učiniti više ili se suočiti s posljedicama, i ne pušta to", rekao je visoki evropski zvaničnik.

Ukrajinski lider postaje sve više frustriran zapadnim zemljama, prema drugom europskom zvaničniku koji je rekao da bi mu bilo dobro savjetovati da "pažljivo postupa" kako bi izbjegao otuđenje prijeko potrebnih saveznika.

Na sastancima i telefonskim razgovorima sa stranim zvaničnicima, Zelenski ponavlja istu poruku, neumorno gurajući svoj cilj, rekla su dva evropska zvaničnika Reutersu.

Nedavno, u suptilnom, ali značajnom pomjeranju naglaska od samita u Švicarskoj održanog kako bi se pridobila međunarodna podrška i izolirala Rusija, on je podvukao hitnu potrebu za poštenim rješenjem rata i govorio o drugom samitu kasnije ove godine koji bi mogao uključivati predstavnik iz Moskve.

"Ne želimo da odugovlačimo ovaj rat i moramo postići pravedan mir što je prije moguće", rekao je u Kijevu nakon razgovora sa slovenačkim predsjednikom 28. juna.

Pokušavajući da pojača pritisak na NATO na putu do prošlogodišnjeg samita u Vilnjusu, Zelenski se obrušio na vojnu alijansu rekavši da je "apsurdno" to što Kijevu nije dao jasan rok za pridruživanje.

U Washingtonu ove sedmice, s tim da je cilj još uvijek nedostižan, ukrajinsko rukovodstvo je bilo manje abrazivno, a njegov šef kabineta je rekao da je zadovoljan njegovim ishodom.

Sam Zelenski je odbacio pitanja o tome kako se ponašao kao lider Ukrajine u izuzetnim okolnostima.

Ne mogu da procijenim svoju aktivnost, mislim da to nije baš etično“, rekao je on u intervjuu za Reuters u svojoj kancelariji u centru Kijeva povodom obeležavanja pet godina na vlasti.

Ponosan sam što sam predsednik Ukrajine – to je moj stav svih ovih pet godina".

Predsjednik Biden poručio da ostaje u utrci za novi mandat

Predsjednik Biden, press konferencija u Bijeloj Kući
Predsjednik Biden, press konferencija u Bijeloj Kući

Predsjednik Joe Biden održao je press konferenciju u Bijeloj Kući, nakon okončanja NATO summita, rekavši između ostalog da smatra da je trenutno apsolutno najbolji kandidat za predsjedničku utrku sa republikanskom kandidatom, bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Odgovarajući na brojna pitanja američkih i stranih novinara, predsjednik Biden je govorio o nizu svjetskih problema, iako se, međutim, najveći broj pitanja odnosio na brojne zabrinutosti unutar Demokratske stranke zbog dubokih sumnji da je predsjednik u stanju, mentalno i fizički, preuzeti teret još jednog mandata, čak ako bi i pobijedio.

Izvor sumnji, leži u uvjerenosti brojnih demokrata, ali i velikih donatora demokratskoj stranci, da Biden nema šanse pobijediti Donalda Trumpa ukoliko ostane u utrci.

Kako je javila agencija AP, američki predsjednik je oštro, nekoliko puta kazao kako ostaje u utrci, a samo obraćanje je otvorio odbranom svoje i unutrašnje i vanjske politike .

Ne ostajem ja u utrci radi svoje ostavštine, već ostajem kako bih završio posao koji sam započeo”, kazao je američki predsjednik upitan kako misli da će izgledati u povijesti njegova ostavština, ukoliko usprkos pozivima da se povuče ‘ ostane u utrci i izgubi.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden
Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden

Predsjednik Biden je također uporno insistirao na tome da je njegovo izborno tijelo jako, da ga snažno podržava, i kako je uvjeren da će pobijediti na izborima.

Međutim, sve je veći i veći broj članova Kongresa, prominentnih demokrata, i demokratskih donatora, kao i slavnih Amerikanaca koji su ga ranije snažno podržavali - da se povuče iz utrke.

"Raspored mojih dnevnih dužnosti je intenzivan," kazao je predsjednik i dodao. "Ja jednostavno ne mogu usporiti jer tako ne mogu završiti posao, ali ako usporim i ne mogu obavljati svoje zadatke, - onda je to znak da nisam za ovo. Za takvo što za sada nema nikakve indikacije."

Predsjednik Biden je kazao kako je najveća opasnost koja prijeti od Donalda Trumpa, moguće popuštanje prema Putinu, i moguće je , teritorijalni ustupci Rusiji na uštrb Ukrajine.

Govoreći o Kini, Biden je kazao kako Kina ucjenjuje dio Evropskih zemalja, uvjetujući mogućnost velikih investicija time da Peking radi šta hoće bez kritika iz Evrope, uključujući i slanje tehnologije za oružje Rusiji, što Washington smatra direktnom poći Pekinga Rusiji u agresiji prema Ukrajini.

NATO Summit Volodymyr Zelensky
NATO Summit Volodymyr Zelensky

Demokrati se suočavaju s nerješivim problemom. Glavni donatori, pristaše i ključni zastupnici u Kongresu, sumnjaju u Bidenovu sposobnost da nastavi s ponovnim izborom nakon njegovog katastrofalnog nastupa u debati 27. lipnja, ali borbeni 81-godišnji predsjednik odbija odustati dok se priprema suprotstaviti Trumpu u revanš.

Prvi sudionik Bidenove konferencije za novinare pitao je o tome kako je izgubio potporu među mnogim svojim kolegama demokratama i sindikatima te je pitao o potpredsjednici Kamali Harris. Biden je isprva bio prkosan, rekavši "UAW me podržao, ali samo naprijed", misleći na sindikat ujedinjenih automobilskih radnika. Ali onda je pomiješao Harris i Trumpa, rekavši: "Ne bih odabrao potpredsjednicu Trump za potpredsjednicu da nije kvalificirana."

Od četvrtka navečer, desetak demokrata Zastupničkog doma pozvalo ga je da izađe iz utrke. Večerašnja konferencija za novinare bila je pokušaj da se pokaže da je Biden sposoban za još četiri godine; birači gledaju, a izabrani dužnosnici odlučuju hoće li pokušati još jednom izvršiti jači pritisak na njega da se povuče iz utrke.

Trump se uživo uključio u Bidenovu konferenciju za novinare objavom na svojoj društvenoj mreži Truth Social, video isječkom na kojem predsjednik kaže "Potpredsjednik Trump".

Trump je sarkastično dodao: "Sjajno, Joe!"

Ranije je Bidenova kampanja predstavila ono što vidi kao svoj put do zadržavanja Bijele kuće u novom memorandumu, rekavši da je osvajanje tzv. "plavog zida" , tj. država Wisconsina, Pennsylvanije i Michigana "najjasniji put" do pobjede. Kampanja je takodjer objavila je da nijedan drugi demokrat ne bi prošao bolje protiv Trumpa.

"Također nema naznaka da bi itko drugi bio bolji protiv Trumpa od trenutnog predsjednika", navodi se u dopisu voditeljice kampanje Jen O'Malley Dillon i voditeljice kampanje Julie Chavez Rodriguez, do kojih je došao Associated Press.

U memorandumu se nastoji odbaciti , kako to stoji "hipotetičko ispitivanje alternativnih kandidata" kao nepouzdano i kaže se da takva istraživanja "ne uzimaju u obzir negativno medijsko okruženje s kojim će se susresti bilo koji demokratski kandidat".

Predsjednik Biden i potpredsjednica Harris
Predsjednik Biden i potpredsjednica Harris

U međuvremenu, kampanja je diskretno anketirala birače o potpredsjednici Kamali Harris kako bi utvrdila kako na nju gledaju birači Dvije osobe izuzetno bliske Bidenovoj kampanji, pod uvjetom anonimnosti, kazali su za AP da se od ankete nije nužno očekivalo da pokaže da li bi ona mogla biti nominirana umjesto Bidena, već prije da se bolje razumije kako na nju gleda izborno tijelo.

Iako je Biden izrazio uvjerenje u svoje šanse, njegova je kampanja u četvrtak priznala da je u zaostatku prema ispitivanjima javnog mnijenja, a sve veći broj predsjednikovih suradnika u Bijeloj kući i kampanji privatno sumnja da on može promijeniti stvari.

Najavljujući dogovor koji bi okupio zemlje NATO-a da podrže Ukrajinu, ranije u tijeku dana, Biden je predsjednika Ukrajine Volodymyra Zelenskog nazvao "predsjednikom Putinom" uz čujne uzdahe u prostoriji. Brzo se vratio mikrofonu i ispravio se: " (Mislio sam reći) da će on će pobijediti predsjednika Putina... dakle, evo predsjednika Zelenskog", ispravio se Biden.

Zatim je rekao uz smijeh: "Eto koliko sam usredotočen na to da pobijedim Putina", u pokušaju da objasni gaf."

U međuvremenu je vođa većine u Senatu, demokrata Chuck Schumer pozvao Bidenov tim da se privatno sastane sa senatorima za vrijeme ručka kako bi razgovarali o zabrinutostima i kako dalje, ali neki su senatori otvoreno kazali da bi radije čuli od samog predsjednika. U Senatu je samo demokrata Peter Welch iz Vermonta dosad pozvao Bidena da izađe iz utrke.

Čini se da 90-minutni razgovor s predsjednikovim timom, za koji je jedna osoba, pod uvjetom anonimnosti, rekla da ne uključuje nove podatke, ankete ili plan igre o tome kako će Biden pobijediti Trumpa, nije promijenio mišljenje senatora.

Jedan demokrat, senator Chris Murphy iz Connecticuta, rekao je nakon toga: "Moje uvjerenje je da predsjednik može pobijediti, ali mora moći izaći i odgovoriti na brige birača. Mora moći razgovarati s biračima izravno u tijeku sljedećih nekoliko dana."

Senator Bernie Sanders, nezavisni zastupnik iz Vermonta, rekao je za AP kako misli da će Biden "pobijediti na ovim izborima. Mislim da ima velike šanse za pobjedu."

Sanders je rekao da je javno kritizirao kampanju i rekao da Biden mora više razgovarati o budućnosti i svojim planovima za zemlju. "Kako se približavamo danu izbora, izbori su vrlo jasni", rekao je Sanders.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG