Linkovi

Najnovije

Biden upozorio američke kompanije na moguće ruske cyber napade

Ilustracija
Ilustracija

Predsjednik Joe Biden pozvao je američke kompanije da snažno zaštite svoje digitalne sisteme, zbog "sve većih dokaza" da Rusija planira da izvrši cyber napade na ključnu infrastrukturu, dok se rat u Ukrajini nastavlja. 

Obraćajući se učesnicima sastanka direktora američkih korporacija, Biden je rekao poslovnim liderima da imaju "patriotsku obavezu" da ojačaju i zaštite svoje sisteme od takvih napada. Rekao je da je federalna pomoć dostupna ukoliko je zatraže, ali da je takva odluka samo na njima.

Biden je izjavio da je njegova administracija objavila "nova upozorenja, zasnovana na sve većim obavještajnim podacima, da Rusija možda planira cyber napad... Cyber kapaciteti Rusije su prilično veliki i taj napad dolazi".

Predsjednik je rekao da federalna vlada "obavlja svoj dio posla " da se pripremi na napad i upozorio je direktore privatnog sektora da je u nacionalnom interesu da i oni to učine.

Anne Neuberger
Anne Neuberger

Bidenova saradnica za cyber bezbjednost Anne Neuberger​ na brifingu za novinare u Bijeloj kući u ponedjeljak je izrazila frustraciju što su neke kompanije iz oblasti ključne infrastrukture ignorisale upozorenja federalnih agencija da poprave probleme u softverima za koje je poznato da postoje, a koje bi mogli da iskoriste ruski hakeri.

"Bez obzira na ta ponovljena upozorenja, i dalje vidimo kako neprijatelji ugrožavaju sisteme koji imaju poznate probleme i ranjivosti za koje postoje rješenja", izjavila je Neuberger, zamjenica savjetnika za nacionalnu bezbjednost za cyber i nove tehnologije. "To hakerima mnogo više otežava posao nego što bi trebalo da je slučaj."

Federalna vlada je upozoravala američke kompanije na prijetnju hakera ruske države mnogo prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Agencija za cyber bezbjednost i bezbjednost infrastrukture pokrenula je kampanju "Podignite štit" (“Shields Up”) pozivajući kompanije da pojačaju odbranu, naprave "back up" podataka, uključe sistem višeslojne potvrde identiteta i preduzmu druge korake poboljšanja "cyber higijene."

Neuberger je rekla da nema obavještajnih podataka koji bi nagovijestili konkretan cyber napad na američke mete, ali je dodala da je primjećeno povećanje "pripremnih aktivnosti" kao što je skeniranje internet sajtova i potraga za ranjivostima, što je uobičajeno kod državnih hakera.

U pisanom saopštenju koje je Bijela kuća objavila ranije u ponedjeljak, Biden je upozorio da bi Rusija mogla da izvrši cyber napade iz odmazde, kako je rekao, zbog "ogromne ekonomske cijene koju smo joj nametnuli" kroz sankcije.

SAD i saveznici uveli su niz sankcija da bi se nanijela šteta ruskoj ekonomiji, a Biden je nedavno objavio da SAD šalju dodatnu opremu za protivvazdušnu odbranu, i protivtenkovsko oružje i dronove Ukrajini.

Neuberger je izjavila da su ruski cyber napadi na Ukrajinu u toku, iako nije navela detalje. Dodala je da je Bidenova administracija jasno stavila na znanje da će biti posljedica ukoliko se Rusija sukobi sa SAD u cyber prostoru.

"Ne želimo sukob sa Rusijom. Ali ako Rusija pokrene cyber napad na Sjedinjene Države, mi ćemo odgovoriti", rekla je.

Ruska ambasada nije odmah odgovorila na pitanja agencije AP da prokomentariše saopštenje američke administracije.

See all News Updates of the Day

Tramp na suđenju blaćenje zamijenio šutnjom, a možda i spavanjem

Trump na suđenju
Trump na suđenju

Donald Tramp nije poznat po tome što popušta.

Ipak, već sedmicama, slavno borbeni, pretpostavljeni republikanski kandidat sjedi u tišini - do te mjere da se ponekad čini da spava - u sterilnoj sudnici na Menhetnu usred salve optužbi i uvreda.

Bilo je trenutaka kada je njegov bivši fikser koji je postao glavni svjedok optužbe citiran da ga je nazvao "prostaškim ženomrzcem iz crtanog filma" i zlikovcem koji pripada u "kavez, poput životinje".

Tu su bili ekspilicitni detalji koje je prenijela porno glumicao iz noći za koju tvrdi da su imali seks. Postojali su i poduži opisi onoga za šta tužilaštvo tvrdi da je nezakonita šema da se prikriju tajne isplate novca kako bi se spasila njegova kampanja 2016. godine.

Kroz sve to, čak i dok su on i njegovi saveznici napali slučaj izvan sudnice, Trump je većinu svog vremena kao optuženi proveo satima sjedeći gotovo nepomično, zavaljen u svoju bordo kožnu stolicu zatvorenih očiju. Na kraju je odlučio da ne svjedoči u slučaju koji ga je učinio prvim bivšim predsjednikom u istoriji nacije kome se sudi po krivičnim optužbama.

Završne riječi u ovom slučaju zakazane su za utorak, nakon čega će porota odlučiti hoće li ga proglasiti krivim za krivična djela, prvog bivšeg predsjednika i kandidata velike stranke.

Trumpovo držanje u sudnici bilo je značajno odstupanje od uobičajene ličnosti koja ga je definirala kroz decenije javnog života.

I bilo je barem djelomično strateško, prema ljudima koji su upoznati s Trumpovim pristupom koji su pod uvjetom anonimnosti razgovarali o slučaju.

Trumpovi advokati su ga upozorili da bi ponašanje kao što se ponašao u prethodnim suđenjima - gdje se svađao sa sudijama i izjurio - moglo naštetiti njegovom ugledu u poroti koja vjerovatno prati svaki njegov potez i koja će odrediti njegovu sudbinu.

Gluma, čini se da je zaključio, nije u njegovom najboljem interesu, posebno zato što mu prijeti opasnost od zatvora ako bude osuđen.

Trump je također nekoliko puta dnevno mogao razgovarati s gomilom medija koji su kampirali ispred sudnice, dajući mu oduška da isprazni svoje frustracije i prenese svoju poruku.

Suočen sa naredbom o zabrani komentara koja mu zabranjuje da kritikuje svjedoke, njegova kampanja je okupila mnoštvo pristalica - od kandidata za potpredsjednike do predsjednika Predstavničkog doma - da umjesto toga izvode te napade.

Ali pristup ima svoje rizike. Neki bivši tužioci i advokati koji su pomno pratili slučaj rekli su da, iako bi se ometajuće ponašanje moglo pokazati štetnim za porotu, postoji i rizik da Trump izgleda previše neangažiran.

"Ono što želite je da vaš klijent izgleda pažljiv, pun poštovanja i izgleda kao da ga ništa ne muči - ali i da ne zaspi", rekao je Randall D. Eliason, bivši pomoćnik američkog tužioca koji se godinama specijalizirao za kriminalne poslove.

OČI ŠIROKO ZATVORENE

Trump je više puta demantovao izveštaje novinara koji su ga gledali preko zatvorene televizije da spava na sudu, insistirajući na svojoj stranici na društvenim mrežama da jednostavno zatvori „moje prelijepe plave oči, ponekad, pažljivo slušam i shvatim SVE!!!

"Ne, ne zaspim", rekao je za Telemundo Miami. “Ponekad ću se zavaliti i zatvoriti oči. Čujem sve savršeno. U jednom trenutku mogu zaspati. Ali javiću vam kada to bude.

Eliason je rekao da je Trumpovo držanje "definitivno" nešto što su porotnici primijetili i potencijalno bi mogli doživjeti kao nepoštovanje ako osjete da se "ponaša kao da nisu vrijedni njegove pažnje" ili misle da drijema.

"Ako je to taktika da se pokuša učiniti da izgleda kao da nije zabrinut zbog svjedočenja, mislim da to ne bi bilo dobro", rekao je. „Pretpostavljam da ako on zaista samo sluša zatvorenih očiju, meditira ili bilo šta drugo, to ne izgleda tako loše. Ali mislim da bi spavanje porota smatrala priličnim nepoštovanjem.

S druge strane, dodao je: "Ne želite da se stvarno uznemiri" kao što je to činio tokom prethodnih suđenja.

Zapravo, spavanje na sudu bi bilo veoma neobično za optuženog.

Bio sam svjedok kako advokati zaspu, ali nikada optuženi u krivičnom predmetu. Njihovi životi su u pitanju i oni ne spavaju po mom iskustvu”, rekao je Stephen A. Saltzburg, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta George Washington koji je pisao o ovom slučaju.

"Moguće je da je sve to gluma da pokaže: 'Hej, ovo je laž, neću da obraćam pažnju na to'", dodao je, ali to takođe ne bi bilo od pomoći. "Pošto porota mora da obrati pažnju, to ne šalje poruku da poštujete ovaj proces"

'VAŠ KLIJENT JE UZNEMIREN'

Tramp nije bio potpuno pod sedativima. Tokom izbora porote, djelovao je budno i angažovano, a u jednom trenutku ga je sudija ukorio zbog njegovih vidljivih reakcija na odgovore jednog porotnika.

Dok je porotnik bio na podijumu možda 3 metra od vašeg klijenta, vaš klijent je glasno nešto izgovarao... čujno je gestikulirao,” upozorio je sudija Juan Merchan jednog od njegovih advokata u aprilu.

Neću to tolerisati. Neće biti zastrašivanja porotnika u ovoj sudnici”, nastavio je. „Želim da to bude kristalno jasno.

Kasnije, kada je Stormy Daniels bila na klupi, Trumpova reakcija na njeno svjedočenje još jednom je navela Merchana da pozove njegove advokate.

Razumijem da je vaš klijent uznemiren u ovom trenutku, ali zvučno psuje, a vizuelno odmahuje glavom i to je prezirno. Ima potencijal da zastraši svjedoka i porota to može vidjeti”, rekao je Merchan, prema transkriptu.

Ali kako je suđenje odugovlačilo, a posebno tokom svjedočenja njegovog bivšeg advokata Michaela Cohena, Trump je najčešće sjedio u miru, zavaljen u fotelju, zatvorenih očiju, stisnutih usana i nagnute glave unazad ili u stranu. S vremena na vreme se pomjerao - ponekad da se počeše. Ponekad se činilo da drijema, dok su mu usta razjapljena dok je satima sjedio u fluorescentno osvijetljenoj sudnici.

Drugi put se ponovo angažovao, sjedeći uspravno, ćaskajući sa svojim advokatima ili škrabajući i dodajući bilješke. Često je listao hrpe papira, razgledao sudnicu ili sjedio uspravno, prekriženih ruku na grudima. Posebno je bio oprezan i angažovan tokom borbenog svedočenja svedoka odbrane Roberta Kostela, tokom kojeg je sudija zapretio da će Kostela ukloniti sa klupe za svjedoke.

Ali nakon toga, vratio se u položaj zatvorenih očiju i leđa koji je postao njegov zadani položaj.

PROŠLI IZLIVI BIJESA

Bio je to izrazit kontrast u odnosu na njegovo držanje na njegovim ranijim građanskim suđenjima, kada je Trump izjurio iz sudnice, aktivno se sukobio sa sudijama i nije se trudio da sakrije svoj prezir.

Tokom građanskog suđenja za poslovnu prevaru, tokom kojeg je i Cohen svjedočio, Trump je s klupe odbio sudskog službenika, obrušio se na sudiju i, u jednom trenutku, izašao iz sudnice. Sudija u tom slučaju izrekao je Trumpu kaznu od 355 miliona dolara.

A u predmetu za klevetu E. Jean Carroll, ukoren je što je mrmljao dok je ona govorila, rekao je sudiji da bi volio da bude uklonjen iz sudnice, te je ustao i izašao tokom njene završne riječi, pred porotom .

Saltzburg je rekao da vjeruje da je Trumpovo ponašanje u tom slučaju jedan od razloga zašto joj je porota dodijelila ogromnih 83,3 miliona dolara.

Željeli su da mu pošalju jasnu poruku i mislili su da će za to biti potrebno mnogo novca“, rekao je on.

U ovom slučaju, rekao je Jeffrey S. Jacobovitz, advokat sa velikim iskustvom u odbrani od kriminala, Trumpovo držanje je "nešto što bi porota sigurno primijetila".

Percepcija da je spavao “vjerovatno će imati negativan utjecaj na porotu”, rekao je, dodajući: “Mislim da bih više volio ljutitog Trumpa”.

Biden odbacuje poziv Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje izraelskih i Hamasovih zvaničnika

Palestinska djeca hodaju među ruševinama oštećenih zgrada nakon izraelskog napada na kamp Dženin na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, 23. maja 2024.
Palestinska djeca hodaju među ruševinama oštećenih zgrada nakon izraelskog napada na kamp Dženin na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, 23. maja 2024.

Američki predsjednik Joe Biden je odbacio pozive Međunarodnog krivičnog suda za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta, kao i trojice najviših zvaničnika Hamasa u Gazi.

Biden je, na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, upitan da li SAD imaju ikakve dokaze da Izrael koristi izgladnjivanje Palestinaca kao oruđe rata u borbi protiv Hamasovih militanata, kako je sud tvrdio ove sedmice.

Bajden nije direktno odgovorio, ali je rekao: “Ne priznajemo nadležnost MKS-a na način na koji se ona provodi, a to je tako jednostavno.”

Osvrćući se na vođenje rata, Biden, dugogodišnji pristalica Izraela, rekao je: "Ne mislimo da postoji ekvivalencija između onoga što je Izrael uradio i onoga što je uradio Hamas."

Rat Izraela i Hamasa počeo je šokantnim napadom na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi i dovelo do hvatanja oko 250 talaca. Izrael je u svojoj kasnijoj kontraofanzivi u Gazi ubio više od 35.700 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, koje uključuje civile i borce u svom popisu, ali kaže da su većina mrtvih žene i djeca.

Očekuje se da će direktor CIA-e Bill Burns uskoro otputovati u Evropu da se sastane sa šefom izraelskog Mosada i katarskim premijerom u pokušaju da oživi razgovore o oslobađanju talaca koji se još drže u Gazi i uspostavi primirje na toj teritoriji, navode mediji izvještava u četvrtak.

Pregovori o prekidu vatre traju mjesecima. ICJ je u četvrtak objavio da će u petak donijeti odluku o hitnom zahtjevu Južne Afrike da naredi prekid vatre u Gazi.

Južna Afrika je prošle sedmice zatražila hitnu mjeru kao odgovor na izraelsku ofanzivu u Rafahu u južnoj Gazi na granici s Egiptom, gdje su Ujedinjene nacije upozorile na potencijalnu humanitarnu katastrofu.

Južna Afrika je pozvala najviši sud UN-a da zahtijeva od Izraela da se potpuno povuče iz Gaze i dozvoli zvaničnicima UN-a, humanitarnim organizacijama i novinarima nesmetan pristup uskoj teritoriji duž obale Sredozemnog mora.

Zahtjev je dio većeg slučaja Južna Afrika pred sudom optužujući Izrael za genocid.

Izrael je odbacio optužbe, nazivajući slučaj Južne Afrike "opscenom eksploatacijom" Konvencije o genocidu.

Izraelski zvaničnici kažu da njihova kampanja u Gazi nije usmjerena na civile, već na militantnu grupu Hamas koja je napala Izrael u oktobru.

Na bojištu, izraelske snage su u četvrtak okončale dvodnevni napad na okupirani grad Dženin na Zapadnoj obali, za koji palestinski zdravstveni zvaničnici kažu da je ubilo najmanje 12 ljudi i ranilo 25 drugih.

Izrael je započeo operaciju u utorak i rekao da se bori protiv militanata u tom području.

Izraelske odbrambene snage su također izvijestile o izvođenju kopnenih borbi i zračnih napada u četvrtak u Rafahu, u centralnoj Gazi i u oblasti Jabaliya u sjevernoj Gazi.

Izraelske snage ubile su najmanje 60 Palestinaca u zračnim i kopnenim napadima širom Gaze u četvrtak, prema zdravstvenim zvaničnicima i Hamasovim medijima, a također su se borile u bliskoj borbi s militantima predvođenim Hamasom u Rafi.

Glavna agencija UN-a u Gazi procijenila je u ponedjeljak da je više od 800.000 ljudi pobjeglo iz Rafe otkako je izraelska ofanziva na taj grad počela ranije ovog mjeseca.

Ali Suze van Meegan, vođa za hitne intervencije Norveškog vijeća za izbjeglice u Gazi, rekla je da su mnogi civili još uvijek zaglavljeni u gradu na jugu Gaze.

"Grad Rafah se sada sastoji od tri potpuno različita svijeta: istok je arhetipska ratna zona, sredina je grad duhova, a zapad je zagušena masa ljudi koji žive u žalosnim uslovima", rekla je ona u izjavi.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od Asošijeted presa, agencije Frans pres i Reutersa.

Izrael i Hamas isto reagirali na najavu optužnica: "Nedopustivo izjednačavanje žrtve i napadača"

Izrael i Hamas isto reagirali na najavu optužnica: "Nedopustivo izjednačavanje žrtve i napadača"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Najava tužioca Međunarodnog krivičnog suda da traži naloge za hapšenje za izraelske i za lidere Hamasa zbog optužbi za ratne zločine izazvala je bijes s obje strane. Svaka od strana kaže da zamjera stvaranje moralne jednakosti u ratu u Gazi. Ricki Rosen izvještava iz Tel Aviva

Bećirović za Glas Amerike: Pobijedila je pravda, nema genocidnih naroda

Bećirović za Glas Amerike: Pobijedila je pravda, nema genocidnih naroda
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Predsjedavajući Predsjedništva BiH u New Yorku je pratio glasanje UN-a o srebreničkoj rezoluciji. Za Glas Amerike govorio je o posljedicama ove odluke naveće svjetske zajednice država.

Dodikova vlada nakon odluke UN-a: "Mirno razdruživanje BiH"

Dodikova vlada nakon odluke UN-a: "Mirno razdruživanje BiH"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Vlada RS je svoju 70.redovnu sjednicu održala u Srebrenici, uz visoke mjere bezbjednosti koje su kod građana bošnjačke nacionalnosti izazvale negodovanje. Jedan od zaključaka- Vlada će u narednom periodu raditi na dokumentu o mirnom razdruživanju Bosne i Hercegovine.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG