Linkovi

Biden upozorava Rusiju zbog tenzija s Ukrajinom


Joe Biden
Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je 3. decembra da priprema inicijative kako bi Rusiji "veoma otežali" vojnu eskalaciju protiv susjedne Ukrajine, dok je Kijev izrazio strah od napada sljedećeg mjeseca usred gomilanja vojnih trupa u zapadnoj Rusiji.

Upozorenje je uslijedilo nakon što je ruski dužnosnik sugerisao da će Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarati putem videapoziva "za nekoliko dana", ali vjerovatno nakon planiranog putovanja ruskog lidera iduće sedmice u Indiju.

"Radim na sklapanju onoga za što vjerujem da je najsveobuhvatniji i najsmisleniji skup inicijativa kako bi gospodinu Putinu bilo vrlo, vrlo teško da nastavi i učini ono oko čega se ljudi brinu da će učiniti", rekao je Biden.

Biden je rekao novinarima da je njegova administracija u "stalnom kontaktu" s Ukrajinom i evropskim saveznicima u vezi sa situacijom, nakon sedmica izvještaja da se više od 90.000 ruskih vojnika, tenkova i teškog naoružanja skuplja u blizini granice s Ukrajinom.

Rusija je izvršila invaziju i anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, a separatisti koje podržava Rusija pokrenuli su sukob u istočnoj Ukrajini protiv centralne vlade 2014.

Mirovni napori smanjili su intenzitet borbi, ali obveze obje strane ostaju neispunjene.

Čelnici NATO-a i zapadnih zemalja više puta su upozoravali na posljedice ako Rusija vojno eskalira situaciju.

XS
SM
MD
LG