Linkovi

Biden pred UN-om: Zajedništvo, klimatske promjene, podrška Ukrajini


78. Generalna skupština Ujedinjenih Nacija
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

78. Generalna skupština Ujedinjenih Nacija

"Mi znamo da je naša budućnost vezana uz vašu," rekao je američki predsjednik Joe Biden Generalnoj skupštini UN-a, naglašavajući globalno jedinstvo.

Biden je rekao da su Sjedinjene Države ojačale G20 kao "vitalni forum, pozdravivši pristup Afričke Unije kao stalnog člana."

Pitanja vezana uz klimatske promjene bila su motiv velikog dijela govora, gdje je Biden poimenično naveo valove vrućina u Sjedinjenim Državama i Kini, suše na Rogu Afrike, te nedavnu poplavu u Libiji.

"Uzeti zajedno, ovi događaji iznose veoma hitnu priču o tome što nas čeka ako ne uspijemo smanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima i ne počnemo osiguravati naš svijet od klime."

Američki predsjednik je stavio snažan naglasak na zajednički rad sa saveznicima - po pitanjima klime, umjetne inteligencije, infrastrukture i sigurne opskrbe hranom - ostavivši govor o ratu i konkurenciji uglavnom za kasniji dio svog govora.

"Ljudi - kooperacija, partnerstvo: to su ključevi progresa po pitanjima koja su izazov za sve nas."

On je spomenuo i napore njegove administracije da potakne arapske države na normalizaciju odnosa sa Izraelom. Glavne diskusije se trenutno vode između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije koja traži, između ostalog, sigurnosni sporazum sa Sjedinjenim Državama, kao i više i bolje oružje, u zamjenu za normalizaciju diplomatskih veza sa Izraelom.

Rusija - Ukrajina

No, dok je prošle godine Biden i počeo svoj govor i dugo govorio o obrani Ukrajine, ove godine to nije bio slučaj. Tek u završnom dijelu govora našle su se riječi o obrani suvereniteta Ukrajine, njenog teritorijalnog integriteta i slobode, izazvavši pljesak delegata skupštine.

U obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u utorak, američki predsjednik Joe Biden ponovo je osudio rusku invaziju na Ukrajinu kao kršenje osnovnih načela Povelje UN-a – jasne zabrane nasilnog zauzimanja teritorija druge nacije.

Rusija vjeruje da će se svijet umoriti i dozvoliti mu da brutalizira Ukrajinu bez posljedica. Ali ja vas pitam ovo: ako odustanemo od osnovnih principa Povelje UN-a da bismo umirili agresora, može li se bilo koja država članica osjećati uvjerenom da je zaštićena? Ako dozvolimo da se Ukrajina rascijepi, da li je neovisnost bilo koje nacije sigurna? Odgovor je ne. Moramo se suprotstaviti ovoj otvorenoj agresiji danas kako bismo odvratili druge buduće agresore sutra”, rekao je Biden.

"Zato će Sjedinjene Države zajedno sa našim saveznicima i partnerima širom svijeta nastaviti da stoje uz hrabre ljude Ukrajine dok brane svoj suverenitet i teritorijalni integritet - i njihovu slobodu", dodao je Biden.

Kako su primljene Bidenove poruke

Dok je američki predsjednik Joe Biden obećavao podršku Ukrajini, upozoravajući da nijedna nacija ne može biti sigurna ako "dopustimo da se Ukrajina rascijepi", u sali Generalne skupštine odjeknuo je aplauz.

Kamere UN-a su pokazale kako ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski sjedi u sjedištu Ukrajine u Generalnoj skupštini i plješće.

Članovi ukrajinske delegacije, uključujući predsjednika Volodymyr Zelenskyy, aplaudiraju dok predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden govori tokom 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u sjedištu Ujedinjenih naroda, u utorak, 19. septembra 2023.
Članovi ukrajinske delegacije, uključujući predsjednika Volodymyr Zelenskyy, aplaudiraju dok predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden govori tokom 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u sjedištu Ujedinjenih naroda, u utorak, 19. septembra 2023.

Predviđeno je da lideri iz najmanje 145 zemalja prisustvuju godišnjem sastanku Generalne skupštine UN ove sedmice u New Yorku, uz nekoliko značajnih izuzetaka – Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kinu i Rusiju će predstavljati njihovi visoki zvaničnici. To znači da su Sjedinjene Države jedina stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a čiji je najviši lider prisutan.

Ovo je drugi put da Biden osuđuje "brutalni, besmisleni" rat Rusije protiv Ukrajine pred svjetskim tijelom. Prošlog septembra, u svom prvom obraćanju Generalnoj skupštini UN-a od invazije, Biden je optužio Rusiju, stalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, da pokušava "izbrisati suverenu državu sa mape".

Više od 140 zemalja članica UN-a prošle godine podržalo je rezoluciju Generalne skupštine kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu.

Predsjednik SAD-a Joe Biden obraća se na 78. sjednici Generalne skupštine UN-a u New Yorku, SAD, 19. septembra 2023.
Predsjednik SAD-a Joe Biden obraća se na 78. sjednici Generalne skupštine UN-a u New Yorku, SAD, 19. septembra 2023.

Ali s dugotrajnim sukobom koji nastavlja da nanosi danak globalnim cijenama energije i hrane, sve su veći pozivi zemalja s nižim i srednjim prihodima često grupisanih kao Globalni jug da ubrzaju mirovne pregovore između Moskve i Kijeva.

Kao dio diplomatskog pristupa Ukrajine Globalnom jugu, podržala je najširu mirovnu inicijativu do sada iz Saudijske Arabije, koja je u kolovozu ugostila visoke zvaničnike iz oko 40 zemalja, uključujući SAD, Kinu, Indiju, ali ne i Rusiju, kako bi radili na širokom sporazumu ključnih principa za miran završetak rata.

Poruka za Kinu

Što se tiče Kine, Biden je odbacio ideje o konkurenciji hladnoratovskog stila, naglasivši "zajedničke napore" dviju zemalja oko klime i drugih pitanja.

Američki predsjednik Joe Biden nastojao je u svom govoru ublažiti tenzije s Kinom, čak i dok Sjedinjene Države pokušavaju ojačati veze s drugim zemljama kako bi ograničile utjecaj Pekinga.

„Nijedno od ovih partnerstava nije obuzdavanje bilo koje zemlje“, rekao je on. “Oni govore o pozitivnoj viziji naše zajedničke budućnosti.”

Govoreći o odnosu između SAD-a i Kine, Biden je rekao: "nastojimo da odgovorno upravljamo konkurencijom između naše dvije zemlje kako ne bi došlo do sukoba."

Kineski predsjednik Xi Jinping ne prisustvuje sastanku svjetskih lidera. Bajden je razgovarao o održavanju još jednog sastanka s njim, ali nijedan još nije zakazan.

Biden je govorio i o naporima SAD-a u mobilizaciji resursa za globalne infrastrukturne projekte, rješavanju klimatske krize i reformi UN-a i drugih međunarodnih institucija kako bi ih učinili "inkluzivnijim, pristupačnijim i reprezentativnijim".

Iran

Dan nakon što je Iran oslobodio petoricu zatvorenih Amerikanaca, Biden je Iran spomenuo tek marginalno - jednom rečenicom o odlučnosti Washingtona da se Iran nikada ne bi trebao domoći nuklearnog oružja. Nije bio spomenut čitav niz drugih spornih pitanja, uključujući i iransku prodaju dronova Rusiji za ukrajinski rat.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG