Linkovi

Biden, Zelenskyy među govornicima u utorak na Generalnoj skupštini UN-a


Zelensky i Biden
Zelensky i Biden

Svjetski lideri imaju priliku da se obrate Generalnoj skupštini UN-a od utorka, a među govornicima u sjedištu UN-a u New Yorku su ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy i američki predsjednik Joe Biden.

Zelenski se prvi put pojavljuje na godišnjem sastanku otkako je Rusija napala njegovu zemlju početkom 2022.

"Za nas je veoma važno da sve naše riječi, sve naše poruke čuju naši partneri", rekao je Zelenskij novinarima u utorak dok je posjetio bolnicu u New Yorku u kojoj su ukrajinski vojnici liječeni od amputacija.

Zelenskyy je prije svog govora rekao da će Ukrajina iznijeti prijedlog “kako ojačati princip teritorijalnog integriteta i poboljšati kapacitet UN-a da osujeti i zaustavi agresiju”.

On bi svoj govor trebao pratiti tako što će u srijedu prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u Ukrajini. Rusija je jedna od pet stalnih članica Vijeća koje imaju pravo veta.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres otvara obraćanja u utorak. U utorak bi trebali govoriti i brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, japanski premijer Kishida Fumio i iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

Ostali govornici su predsjednici Poljske, Kube, Južne Afrike, Argentine, Nigerije i Senegala.

Dnevni red u utorak također uključuje drugi dan razgovora koji se fokusiraju na to kako postići niz svjetskih razvojnih ciljeva

Guterres je u ponedjeljak rekao da je samo 15 posto od 17 ciljeva održivog razvoja (SDG) na putu da se postigne do 2030. godine.

"Umjesto da nikoga ne ostavimo iza sebe, rizikujemo da ostavimo SDG za sobom. ... SDG-ima je potreban globalni plan spašavanja," rekao je Guterres.

Rekao je da je samit "trenutak da vlade dođu za sto sa konkretnim planovima i prijedlozima za ubrzanje napretka".

Ciljevi uključuju okončanje siromaštva, okončanje gladi, osiguranje pristupa pristupačnoj energiji, poduzimanje hitnih mjera u borbi protiv klimatskih promjena i promoviranje rodne ravnopravnosti.

Oni su postavljeni 2015. godine sa ciljem da se ostvare do 2030. godine. Na pola puta do te granice napredak je spor, au nekim slučajevima čak i nazad.

Okupljanje UN-a također će ukazati na klimatske promjene na samitu UN-a o klimatskim akcijama u srijedu. Guterres će biti domaćin događaja koji ima za cilj da preokrene nazadovanje prema ciljevima Pariskog klimatskog sporazuma.

Neke informacije za ovu priču stigle su od Asošijeted presa, agencije Frans pres i Rojtersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG