Linkovi

Biden u posjeti Zapadnoj obali, a zatim odlazi u Saudijsku Arabiju


Mural palestinskog umjetnika Taqija Spateena prikazuje ubijenu palestinsko-američku novinarku Shireen Abu Akleh u gradu Betlehemu na Zapadnoj obali, 6. jula 2022.
Mural palestinskog umjetnika Taqija Spateena prikazuje ubijenu palestinsko-američku novinarku Shireen Abu Akleh u gradu Betlehemu na Zapadnoj obali, 6. jula 2022.

Američki predsjednik Joe Biden u petak je u posjeti Zapadnoj obali, gdje bi se trebao sastati s palestinskim liderom Mahmoudom Abasom.

Očekuje se da će Biden objaviti značajan paket finansiranja za bolnice u istočnom Jerusalemu, rekao je visoki zvaničnik administracije.

Druge planirane najave uključuju one koje se fokusiraju na palestinski ekonomski razvoj, kao što je razvoj 4G bežične mreže u Gazi i na Zapadnoj obali.

Biden, međutim, ne donosi nikakve nove planove za mirovne pregovore između Palestinaca i Izraelaca.

Kasnije u petak, Biden odlazi u Saudijsku Arabiju. Samo nekoliko sati prije njegovog dolaska, Saudijska Arabija je u četvrtak kasno objavila da otvara svoj zračni prostor za "sve prijevoznike", čime se ukida zabrana letova u i iz Izraela.

Biden se u četvrtak sastao s izraelskim premijerom Jairom Lapidom. Nakon sastanka, dvojica lidera održali su zajedničku konferenciju za novinare kako bi podijelili dogovor da neće dozvoliti Iranu da postane nuklearna sila.

Međutim, nisu se mogli složiti oko najefikasnijeg načina sprječavanja iranskog nuklearnog razvoja.

"I dalje vjerujem da je diplomatija najbolji način da se postigne ovaj ishod", rekao je Biden.

"Jedina stvar koja će zaustaviti Iran", rekao je Lapid, "je saznanje da će, ako nastave da razvijaju svoj nuklearni program, slobodni svijet koristiti silu."

Izrael je bio glavni kritičar međunarodnog sporazuma potpisanog 2015. između Irana i grupe svjetskih sila koji je ograničio iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Biden je bio potpredsjednik SAD kada je sporazum potpisan, a njegov prethodnik, bivši predsjednik Donald Trump, povukao je Sjedinjene Države iz sporazuma 2018. godine.

Nedavno su uloženi napori da se pokušaju da se i SAD i Iran vrate sporazumu, uključujući indirektne razgovore u Beču.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG