Linkovi

Biden u irskom parlamentu: Kod kuće sam


Predsjednik Joe Biden obraća se parlamentu u Dablinu, 13. aprila 2023. (Foto: Kenny Holston/The New York Times via AP)
Predsjednik Joe Biden obraća se parlamentu u Dablinu, 13. aprila 2023. (Foto: Kenny Holston/The New York Times via AP)

Predsjednik Joe Biden rekao je irskom parlamentu da je "kod kuće", u emotivnom obraćanju drugog dana nostalgične turneje, tokom koje je istraživao i isticao svoje irske korijene.

"Kod kuće sam... samo bih volio da mogu da ostanem duže", izjavio je praćen snažnim aplauzom u punoj sali parlamenta u Dablinu.

Biden je četvrti američki predsjednik koji se obratio irskom parlamentu poslije Džona Kenedija, Ronalda Regana i Bila Klintona.

Biden je posjetu započeo u ozbiljnijem tonu u Sjevernoj Irskoj, gdje je u sredu pozvao političke lidere da obnove koalicionu vladu, obećavajući značajne američke investicije.

Međutim, čim je prešao granicu poslije tog govora, posjeta je postala opuštenija, a predsjednik počeo da priča anegdote o svojim irskim rođacima i da se fotografiše sa srdačnim mještanima. Bidenov čukundeda Oven Finegan preselio se iz Irske u Sjedinjene Države 1849. U petak Biden će se sresti sa rođacima iz drugog ogranka svoje porodice, na drugoj obali Irske.

Predsednik Bajden drži Margo Mojhihen, bebu Rebeke Mojnihen, poslanice irske Laburističke partije, pre obraćanja članovima irskog parlamenta u Dablinu, 13. aprila 2023. Foto: Kenny Holston/The New York Times via AP)
Predsednik Bajden drži Margo Mojhihen, bebu Rebeke Mojnihen, poslanice irske Laburističke partije, pre obraćanja članovima irskog parlamenta u Dablinu, 13. aprila 2023. Foto: Kenny Holston/The New York Times via AP)

Dok se sprema za pokretanje nove predsjedničke kampanje, Biden će se u Ameriku vratiti sa pogodnoh serijom fotografija - između ostalog kako drži bebu jedne poslanice u irskom parlamentu, snima selfije sa novinarima i isprobava jedan galski sport poslije susreta sa premijerom Leom Vardakarom.

Međutim, priznao je da se bliži kraju svoje političke karijere.

"Pri kraju sam svoje karijere, i jedino što mogu da donesem - a vidite koliko sam star - je malo mudrosti."

Biden, koga u posjeti Dablinu prate sin Hanter, sestra Valeri i državni sekretar Antony Blinken biće počasni gost na banketu u Dablinskom zamku u četvrtak uveče, što je čast koja je prethodno ukazana britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj i američkom predsjedniku Kenediju.

Ranije u četvrtak, Biden se sastao sa irskim liderima, govorio o zajedničkim vrijednostima dvije zemlje i budućim prilikama, te pohvalio Irsku zbog prijema ukrajinskih izbjeglica.

“Mislim da su naše vrijednosti iste. Brinemo zbog istih stvari. Zbog toga se radujem nastavku saradnje", rekao je Biden tokom sastanka sa irskim premijerom Varadkarom.

Irska je primila gotovo 80.000 ukrajinskih izbjeglica od početka ruske invazije, i podržava američke poteze u Ukrajini. Biden je poručio da je impresioniran posvećenošću Irske.

“Znam da nije lako", rekao je američki predsjednik o prijemu tolikog broja izbjeglica. "Dobro je što postoje tako snažni odnosi SAD i Irske".

Varadkar je rekao da želi da čuje o Bidenovoj posjeti Belfastu, u Sjevernoj Irskoj, gdje je predsjednik u srijedu obilježio 25. godišnjicu "Sporazuma na Veliki petak" kojim je okončano višedecenijsko nasilje u kojem je stradalo oko 3.600 ljudi.

Irski premijer rekao je i da cijeni liderstvo američkog predsjednika, naročito kada je riječ o Ukrajini.

"Nikada nisam pomislio da ćemo za mog života ponovo vidjeti ovakav rat u Evropi. Demokratija i sloboda i sve ono u što vjerujemo se suzbija u velikim djelovima svijeta. Da nije američkog liderstva, i saradnje Amerike i Evrope, ne znam u kakvom bi svijetu živjeli", poručio je Varadkar.

Biden se našalio da ne želi da se vrati u Washington kada se sastao sa svojim irskim kolegom, predsjednikom Majklom Higinsom, koji je takođe u svojim osamdesetim. U Higinsovoj rezidenciji u Dablinu, upisao se u knjigu gostiju riječima: "Kako kaže irska fraza, noge će vas dovesti tamo gdje vam je srce. Čast mi je što sam se vratio".

Američki predsjednik zatim je učestvovao u ceremoniji sađenja irskog hrasta, nedaleko od mjesta gdje je prije više godina hrast posadio i tadašnji predsjednik Barak Obama.

Takođe je četiri puta udario u Zvono mira, postavljeno 2008. godine na desetu godišnjicu mirovnog sporazuma u Sjevernoj Irskoj, između ostalog "za sve moje irske pretke, i četvrti put za mir".

Zatim se zahvalio Higinsu koji sledeće nedelje puni 82. godine. Biden ima 80.

"Osjećam se sjajno, mnogo učim. Znam da zvuči smiješno, ali ima mnogo Amerikanaca irskog porijeka, kao što su moji rođaci, koji se nikada nisu ovdje vratili", naglasio je Biden.

Biden je poslednji put posjetio Irsku 2016. godine, na kraju drugog mandata na položaju potpredsjednika SAD.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG