Linkovi

Biden u Belfastu: Pozvao političke lidere da prihvate ekonomske mogućnosti 


Američki predsednik u Belfastu (Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoy)
Američki predsednik u Belfastu (Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoy)

Američki predsednik Joe Biden pozvao je lidere Sjeverne Irske da ponovo uspostave podjelu moći u vladi i obećao da su velike američke korporacije spremne da investiraju u region, dok se obilježava 25 godina mira u Belfastu.

BELFAST -Biden koji je jako ponosan na svoje irsko porijeklo, proveo je pola dana u regionu Velike Britanije, gdje se sreo sa premijerom Rišijem Sunakom, prije nego što je otišao u Republiku Irsku na dva i po dana držanja govora i sastanaka sa zvaničnicima i dalekim rođacima.

Kratka posjeta Belfastu dešava se nakon najnovije političke krize gdje se vlada, zasnovana na pravilu podjele vlasti, kao ključnom dijelu Mirovnog sporazuma iz 1998, nije sastavila više od godinu dana zbog nesuglasica oko trgovinskih dogovora poslije Brexita.

"Trebalo je mnogo da se radi da se do ovde stigne", rekao je Biden u govoru u novom kampusu Univerziteta Ulster u Belfastu, navodeći kako se grad jako promijenio od kada je prvi put tu boravio kao mladi senator.

"Sadašnji Belfast je žila kucavica Sjeverne Irske i ima nevjerovatni ekonomski potencijal. Ima toliko velikih američkih korporacija koje bi da dođu ovde da investiraju", naveo je Biden. On je dodao da princip podjele vlasti ostaje od ključne važnosti za budućnost Sjeverne Irske i da efikasna vlada može da privuče velike mogućnosti u region.

"Nadam se da će skupština i vlada uskoro funkcionisati. To je na vama, ne na meni, ali nadam se da će se desiti", rekao je pred publikom u kojoj su bili lideri pet najvažnijih političkih partija Sjeverne Irske.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG