Linkovi

Policija Sjeverne Irske pronašla bombe uoči Bidenovog dolaska


Američki predsjednik Joe Biden stiže na međunarodni aerodrom u Belfastu
Američki predsjednik Joe Biden stiže na međunarodni aerodrom u Belfastu

Policija Sjeverne Irske saopćila je u utorak da je nakon operacije javne sigurnosti pronašla četiri bombe na groblju u blizini grada Londonderryja.

Ovo otkriće došlo je nekoliko sati prije nego što je američki predsjednik Joe Biden trebao stići u Belfast, oko 110 kilometara jugoistočno od Londonderryja.

Policija je u ponedjeljak saopštila da je više maskiranih ljudi napalo policijsko vozilo benzinskim bombama i drugim predmetima na paradi koja se protivila mirovnom sporazumu na Veliki petak u Londonderryju. Naprave su pronađene u području povezanom sa tom paradom, saopštila je policija.

"Otkriće ovih uređaja je još jedan zlokoban i zabrinjavajući razvoj događaja", rekao je pomoćnik šefa policije Bobby Singleton u izjavi.

Biden je stigao u Belfast u utorak kasno u delikatnom političkom trenutku u Sjevernoj Irskoj, da bi učestvovao u obilježavanju 25-godišnjice mirovnog sporazuma koji je uglavnom okončao 30 godina krvoprolića.

Sjeverna Irska: Nasilje prethodilo Bidenovoj posjeti
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Cijevne bombe su sirove improvizirane eksplozivne naprave koje su u prošlosti koristili militanti u Sjevernoj Irskoj i često su veličine ručne bombe. Izrađuju se punjenjem dijela cijevi eksplozivom.

Policija je saopštila da je operacija na groblju završena i da su policijski službenici napustili lice mjesta. Uređaji su otkriveni u 05:30 GMT.

"Kolege iz Jedinice za istraživanje terorizma sada će voditi ovu istragu", rekao je Singlton.

U martu je britanska obavještajna agencija MI5 povećala nivo prijetnje u Sjevernoj Irskoj sa domaćeg terorizma na "ozbiljan" - što znači da je napad vrlo vjerovatan - iako se smatralo da taj potez nije povezan s godišnjicom.

XS
SM
MD
LG