Linkovi

Najnovije

Biden nazvao Trumpovu taktiku odgađanja "nečuvenom"

President-elect Joe Biden speaks at The Queen theater in Wilmington, Del., Nov. 19, 2020.
President-elect Joe Biden speaks at The Queen theater in Wilmington, Del., Nov. 19, 2020.

Američki izabrani predsjednik Joe Biden u četvrtak je oštro kritikovao predsjednika, jer je odbio priznati izbore održane 3. novembra, te je spriječio njegov tranzicijski tim u pristupu ključnim vladinim informacijama o pandemiji koronavirusa.

"Teško je dokučiti kako ovaj čovjek razmišlja", rekao je Biden za predsjednika Donalda Trumpa. "Uvjeren sam da zna da nije pobijedio; neće moći da pobijedi, a mi ćemo prisegnuti na dužnost 20. januara. Daleko od toga da dovodim u pitanje njegov motiv. Nečuveno je ovo što radi".

Biden se obratio novinarima nakon sastanka putem video linka s 10 guvernera Demokratske i Republikanske stranke.

Bivši potpredsjednik napomenuo je da bolnice u cijeloj zemlji bilježe nagli porast slučajeva COVID-19 uoči Dana zahvalnosti i božićnih praznika, vršeći "ogroman pritisak" na medicinske ustanove i zdravstvene radnike i "bilježeći masovne, masovne nove gubitke u ekonomiji".

Biden je rekao izvršnom vodstvu Nacionalnog udruženja guvernera: "Treba vam pomoć i želim da znate da ću biti vaš partner u Bijeloj kući".

U Sjedinjenim Državama svakodnevno se bilježe stotine hiljada novih infekcija, a broj smrtnih slučajeva prešao je četvrt miliona, najviše u odnosu na druge zemlji, podaci su Univerziteta Johns Hopkins.

Odmah nakon što je Biden u Wilmingtonu, država Delaware, zaključio svoje primjedbe, članovi radne grupe za koronavirus ušli su u sobu za sastanke Bijele kuće.

Potpredsjednik Mike Pence i drugi članovi grupe izrazili su optimizam u vezi s nadolazećim vakcinama.

"Pomoć je na putu", rekao je Pence.

"Držite se s nama", rekao je sekretar za zdravstvo i socijalne usluge Alex Azar. "Postoji svjetlo na kraju tunela".

Dr. Deborah Birx
Dr. Deborah Birx

Doktorica Deborah Birx, koordinatorica reakcije na koronavirus u radnoj grupi, imala je direktniju poruku dok se milioni Amerikanaca pripremaju za putovanja sljedeće sedmice povodom praznika Dana zahvalnosti.

"Ovo je zaista poziv na akciju za svakog Amerikanca da poveća svoju opreznost", rekla je. Birx je primijetila da se broj slučajeva širi mnogo brže "od onoga što smo prije vidjeli".

Brojni stručnjaci za javno zdravstvo u četvrtak su pozvali Trumpovu administraciju da dopusti da se proces predsjedničke tranzicije službeno počne suočavati s pandemijom, omogućavajući Bidenovim službenicima pristup informacijama koje je vlada sastavila o medicinskim potrepštinama i vakcinama koja se razvijaju.

Pismo zdravstvenih službenika poslano je Emily Murphy, administratorici Uprave za opšte usluge, koja još nije potpisala papire kojim bi Biden bio proglašen očitim pobjednikom, što bi omogućilo da službeno započne tranzicija.

Trump još nije priznao Bidena. Kao rezultat toga, spriječio je Bidena, koji je spreman da postane 46. američki predsjednik, da vidi vladine obavještajne podatke o prijetnjama nacionalnoj sigurnosti s kojima se zemlja može suočiti ili da Bidenovim pomoćnicima odobri pristup podužem popisu vladinih agencija.

Trump se i dalje nada da republikanci mogu preokrenuti rezultate u mnogim ključnim država koje je Biden osvojio.

Georgia je u četvrtak naveče objavila da je Biden osvojio 16 elektorskih glasova ove države, čime je prikupio ukupno 306 elektorskih glasova u cijeloj zemlji, a Trump 232. Kandidatu je potrebna većina od 270 glasova u Izbornom koledžu od 538 članova za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Biden je takođe pobijedio na nacionalnom popularnom glasanju s oko 6 miliona glasova.

Advokatski tim Trumpove kampanje, koji sebe opisuju kao "elitnu udarnu silu", tvrdio je u četvrtak da je prevara s glasovima širom zemlje rezultirala onim što su okarakterisali kao zavjeru demokrata, kompanije za glasanje u Kanadi, venecuelanskih socijalističkih lidera, kubanskih i kineskih komunista, antife i filantropa Georgea Sorosa.

Rudy Giuliani
Rudy Giuliani

"Ne možemo dopustiti da ovi prevaranti, to su oni, ukradu izbore američkom narodu", rekao je bivši gradonačelnik New Yorka, Rudy Giuliani.

Advokati nisu iznijeli dokaze koji potkrepljuju njihove izjave. Osim ako se ne prebroji jedan izvadak iz jedne pismene izjave iz Michigana. Giuliani je rekao da još ne može objaviti dokaze.

Čak su i neki konzervativni republikanci brzo izrazili skepticizam.

To su "ozbiljni, pomalo čudni navodi", rekao je Karl Rove, bivši zamjenik šefa kabineta u administraciji Georgea W. Busha.

"Bolje im je da imaju dokaz" ili povuku zahtjeve, rekao je Rove za Fox News.

Republikanska senatorka Joni Ernst iz Iowe, na radiju Fox News, nazvala je insinuacije Trumpovih advokata o zavjeri "uvredljivima" i "apsolutno nečuvenim" pokušajem zbunjivanja glasača o istini i potkopavanjem vjere u politički sistem.

Konferencija za novinare, na kojoj su učestvovali Giuliani i još dvojica advokata, "bila je najopsanijih 1 sat i 45 minuta na televiziji u američkoj istoriji. I vjerojatno najluđih", rekao je Chris Krebs, kojega je Trump ove sedmice smijenio s dužnosti šefa Agencije za cyber sigurnost i infrastrukturu nakon što je izbore 3. novembra proglasio "najsigurnijima u američkoj istoriji".

Trump je vidio da su brojne pravne prijave odbačene ili povučene zbog navodnih nepravilnosti s glasanjem i prebrojavanjem glasova, dok su konačne tabele podržavale Bidenove pobjede u ključnim državama.

Predsjednik, koji je od izbora uglavnom ostao u Bijeloj kući ili igrao golf, nastavio je na Twitteru tvrditi da je pobjednik.

Ovjeravanje glasova od strane država takođe je na meti Trumpove kampanje, koja pokušava odgoditi postupak u namjeri da preokrene Bidenove pobjede.

Dvojica vodećih lidera zakonodavnog tijela države Michigan pod nadzorom republikanaca, trebaju posjetiti Bijelu kuću u petak, prema izvještajima medija. Trump je takođe lično kontaktirao predstavnike u jednom lokalnom certifikacijskom odboru u području Detroita u Michiganu, prema tvrdnjama jednog člana odbora.

Republikanski senator Mitt Romney iz Utaha, bivši guverner i predsjednički kandidat, tweetnuo je u četvrtak: "Nakon što nijednom sudu nije uspio iznijeti niti vjerojatan slučaj raširene prevare ili zavjere, predsjednik je pribjegao otvorenom pritisku na državne i lokalne zvaničnike da potkopaju volju naroda i ponište izbore. Teško je zamisliti lošiju, nedemokratsku akciju američkog predsjednika".

Novinska agencija Reuters prenosi da su brojni zvaničnici Trumpove kampanje rekli da je predsjednikova strategija da nagovara državna zakonodavstva da čine ono što njihovi glasači nisu i proglase ga pobjednikom postavljajući drugačije elektore.

"Svojim postupcima truje nešto dobro i pokušava uticati na ishod" i nagriza povjerenje u izbore, smatra profesor politologije sa Univerziteta Akron, David Cohen.

"Ako državna zakonodavstva ponište rezultate svojih izbora, ljudi će možda biti spremniji prihvatiti njihove antidemokratske akcije", rekao je predsjednički stipendista Cohen za Glas Amerike. "Preokretanje jasne volje birača, u cilju zadržavanja Trumpa na vlasti, bio bi puč; ako bi se to dogodilo, naš bi veliki demokratski eksperiment bio gotov".

See all News Updates of the Day

Demokrate podijeljene, ko bi mogao biti sljedeći — potpredsjednica Harris ili će odlučiti 'mini predizbori'

APTOPIX Biden
APTOPIX Biden

Dok se demokrati vrte oko toga treba li predsjednik Joe Biden ostati u utrci 2024., stranačka previranja se produbljuju oko toga da li je njegova potpredsjednica Kamala Harris sljedeća na redu za taj posao ili bi trebalo brzo pokrenuti "mini predizbore" za odabir novog kandidata.

Harris je u subotu krenula u krug prikupljanja sredstava za kampanju u prozračnom Provincetownu, Massachusetts, i dobila je podršku od istaknute demokratske senatorke Elizabeth Warren, koja je prije posjete rekla da je, ako se Biden povuče, njegova potpredsjednica je „spremna da pojača.

Na događaju, za koji su organizatori rekli da je prikupio 2 miliona dolara i da mu je prisustvovalo 1.000 gostiju, Harris nije spomenula pozive Bidenu da napusti trku ili da ga ona zamijeni, već je ponovila jednu od svojih redovnih rečenica u kampanji: „Idemo pobijediti na ovim izborima”, rekla je ona.

Vjerujemo li u slobodu? Vjerujemo li u jednakost? Vjerujemo li u obećanje Amerike? Da li smo onda spremni da se borimo za to?” pozvala je navijačku masu. “Kada se borimo, pobjeđujemo.”

Ali postavljanje Harris na vrh liste, što bi bio trenutak za stvaranje historije za stranku koja uzdiže prvu ženu, i osobu južnoazijskog porijekla za svog predsjedničkog kandidata, nije nimalo sigurno.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris učestvuje u diskusiji o reproduktivnom zdravlju u Kalamazoou
Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris učestvuje u diskusiji o reproduktivnom zdravlju u Kalamazoou

Zvaničnici s najviših rangova, uključujući Nensi Pelosi, preferiraju otvoreni proces, a neki vjeruju da bi to ojačalo bilo kojeg demokratskog kandidata da se suprotstavi republikancu Donaldu Trumpu.

"Ako mislite da postoji konsenzus među ljudima koji žele da Joe Biden ode .... da će podržati Kamalu, potpredsjednicu Harris, varate se", rekla je predstavnica Alexandria Ocasio-Cortez ove sedmice na široko diskutovanoj objavi na društvenim mrežama.

Javno emitovanim raspravama, demokrate produžavaju izuzetan trenutak neizvjesnosti i preokreta. Biden ima pred sobom značajne opcije ovog vikenda koje bi mogle odrediti smjer zemlje i njegove stranke dok se nacija kreće prema izborima u novembru.

To stvara oštru suprotstavljenost republikancima, koji su, nakon godina ogorčenih i haotičnih sukoba oko Trumpa, energizirani i prihvaćaju krajnje desničarsko preuzimanje GOP-a bivšeg predsjednika, uprkos njegovoj krivičnoj osudi u slučaju tajnog novca i čekanju federalne optužnice za pokušaj poništavanja izbora 2020.

Biden, uprkos sedmičnom prekidu kampanje, intervjuima i insistiranju da je on najbolji kandidat za borbu protiv Trumpa u revanšu, nije uspio da uguši nemir. Skeptični demokrati sumnjaju da on može zadržati Bijelu kuću nakon posrnule debate prošlog mjeseca, i brinu se da će sa sobom ponijeti nadu u partijsku kontrolu Kongresa.

Predsjednik Joe Biden posjećuje Mario's Westside Market u Las Vegasu, utorak, 16. jula 2024. (AP Photo/Susan Walsh)
Predsjednik Joe Biden posjećuje Mario's Westside Market u Las Vegasu, utorak, 16. jula 2024. (AP Photo/Susan Walsh)

U subotu je poslanik Mark Takano, glavni demokrata u Komitetu za pitanja veterana Predstavničkog doma, dodao svoje ime na listu od tridesetak demokrata u Kongresu koji kažu da je vrijeme da Biden napusti utrku. On je pozvao Bidena da "prepusti štafetu" Harris.

Očekuje se da će se u narednim danima oglasiti još poslanika. Donatori su izrazili zabrinutost.

"Nema radosti u priznanju da on ne bi trebao biti naš kandidat u novembru", rekao je demokratski poslanik Morgan McGarvey iz Kentuckyja, jedan od demokrata koji pozivaju Bidena na izlazak iz utrke.

Predsjednikov tim je insistirao da je spreman da se vrati u kampanju kako bi se suprotstavio onome što je nazvao "mračnom vizijom" koju je iznio Trump.

"Zajedno, kao stranka i kao država, možemo i hoćemo ga pobijediti na glasačkoj kutiji", rekao je Biden u saopštenju u petak.

Ali izvan enklave Rehoboth, debata i strasti se intenziviraju.

Vrlo malo demokratskih poslanika koji agitiraju da Biden ode spomenulo je Harris u svojim izjavama, a neki su rekli da se zalažu za otvoreni proces nominiranja koji bi omogućio podršku stranke za novog kandidata.

Osoba koja je upoznata sa razmišljanjem Pelosi rekla je da, iako je ona prijateljica i obožavateljica potpredsjednice, vjeruje da je svakome ko želi da bude predsjednik više odgovara takav proces, vjerujući da će onaj ko se pojavi kao kandidat biti ojačan da pobijedi izbore. Osoba je govorila pod uvjetom da ostane anonimna kako bi okarakterizirala Pelosijev misaoni proces.

Zastupnica Zoe Lofgren iz Kalifornije, saveznica Pelosi koja je pozvala Bidena da se povuče, rekla je u petak na MSNBC-u da neka vrsta "mini primarnih" koja bi uključivala Harris ima smisla.

Demokratski senatori Jon Tester iz Montane i Peter Welch iz Vermonta pozvali su Bidena da napusti utrku i rekli da bi se zalagali za otvoreni proces nominiranja na konvenciji.

To bi ojačala onoga ko je krajnji kandidat“, rekao je Welch u intervjuu za Associated Press.

Druge demokrate kažu da bi bilo politički nezamislivo preći na nekog drugog osim Harris, i logistički neizvodljivo s obzirom da je virtualno glasanje o nominaciji planirano za početak sljedećeg mjeseca, prije nego što se demokratska konvencija otvori u Čikagu 19. avgusta.

Zastupnica iz Minnesote Betty McCollum, koja je pozvala Bidena da se povuče, izričito je podržala Harris kao zamjenu.

“Da bih demokratama pružio snažan, održiv put do pobjede u Bijeloj kući, pozivam predsjednika Bidena da oslobodi svoje delegate i da potpredsjednici Harris omogući da istupi kako bi postala demokratski kandidat za predsjednika”, rekla je McCollum u svojoj izjavi.

Sukob oko Bidenove političke budućnosti postao je sve neodrživiji za stranku i njene lidere, mjesec dana od Nacionalne konvencije Demokratske stranke koja je trebala biti ujedinjujući trenutak za imenovanje sadašnjeg predsjednika da se suprotstavi Trumpu. Umjesto toga, partija je na raskrsnici koja nije viđena generacijama.

Nejasno je šta bi još, ako išta, predsjednik mogao učiniti da preokrene kurs i povrati poslanike i demokratske glasače, koji su oprezni u pogledu njegove sposobnosti da pobijedi Trumpa i odsluži još jedan mandat,

Biden, koji je poslao prkosno pismo demokratama u Kongresu obećavajući da će ostati u utrci, tek treba posjetiti Capitol Hill kako bi dobio podršku, što su senatori i predstavnici primijetili.

Predsjednik je proveo krug virtuelnih razgovora sa raznim klubovima u protekloj sedmici - od kojih su neki završili loše.

Harris u prikupljanju sredstava usred poziva da Biden napusti utrku

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris maše tokom kampanje u srednjoj školi Westover u Fayettevilleu, N.C., 18. jula 2024.
Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris maše tokom kampanje u srednjoj školi Westover u Fayettevilleu, N.C., 18. jula 2024.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris pokrenula je inicijativu za reizbor predsjednika Joea Bidena na skupu sredstava u Massachusettsu u subotu uprkos kontinuiranom pritisku kolega demokrata i donatora velikog novca koji traže okončanje njegove kampanje.

"Pobijedit ćemo na ovim izborima," rekla je Harris. "Neće biti lako, ali mi smo grupa ljudi koja razumije da sve što je vrijedno zahtijeva naporan rad."

Iako je aludirala na previranja koja su zahvatila Bidenovu kandidaturu nakon loše debate prošlog mjeseca, Harris se nije osvrnula na pozive da Biden odustane od utrke 2024. godine.

Sakupljanje sredstava privuklo je 1.000 ljudi i prikupilo više od 2 miliona dolara, prema riječima domaćina, slavnog planera vjenčanja Bryana Rafanellija.

Biden i njegovi glavni saradnici u petak su obećali da će nastaviti s njegovom predsjedničkom kampanjom, protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, republikanskog kandidata, iako su veliki donatori signalizirali da ne žele otvoriti svoje čekovne knjižice osim ako 81-godišnji predsjednik ne odstupi.

Kriza povjerenja u Bidenovu sposobnost da pobijedi na izborima 5. novembra stavila je u centar pažnje Harris, za koju se vjeruje da će biti najvjerovatnija zamjena ako odstupi.

Događaji za prikupljanje sredstava Harris izazivaju dodatno interesovanje donatora koji žele da signaliziraju da su voljni da se udruže oko njene potencijalne ponude za Bijelu kuću, prema tri demokratske akcije prikupljanja sredstava.

Haris je u subotu u Provinstaunu osudila ekstremizam i netoleranciju za koje je rekla da su obilježili Trampovu viziju Amerike.

"Trenutno su u našoj zemlji te slobode na udaru", rekla je ona. "Bijeli suprematisti pojavili su se na festivalima ponosa naoružani jurišnim oružjem... Vidimo kako ekstremisti raspiruju plamen mržnje i homofobije radi političke dobiti."

"Pobijedi ga, Kamala!" viknula je osoba i potakla val klicanja.

Kako su rasle špekulacije da bi Harris uskoro mogla zamijeniti Bidena kao kandidata Demokratske stranke, ona je ponudila punu podršku da on ostane u utrci.

"On se bori za američki narod", rekla je u subotu.

Trideset pet kongresnih demokrata, više od 10% članova stranke u Kongresu, javno je pozvalo Bidena, koji je u izolaciji u svojoj kući u Delawareu zbog COVID-19, da odustane nakon debate protiv Trumpa 27. juna.

Debata je izazvala ozbiljnu zabrinutost unutar stranke zbog Bidenove sposobnosti da pobijedi na izborima ili da obavlja svoje dužnosti još četiri godine.

Bidenov doktor rekao je u subotu da predsjednik ima blage simptome COVID-19, ali da se stanje stalno poboljšava.

Bidenova kampanja se nadala da će prikupiti oko 50 miliona dolara velikih donacija u julu za Biden Victory Fund, ali je u petak bila na putu za manje od polovine te brojke, prema dva izvora upoznata s naporima prikupljanja sredstava.

Kampanja je nazvala izvještaje o padu prikupljanja sredstava u julu prenaglašenim, uz napomenu da se predviđa pad velikih donacija zbog odmora. Rečeno je da kampanja još uvijek ima 10 prikupljanja sredstava na rasporedu ovog mjeseca.

Trump održao prvi skup nakon pokušaja atentata

Republikanski predsjednički kandidat bivši predsjednik Donald Trump govori na predizbornom skupu u Grand Rapidsu, Michigan, 20. jula 2024.
Republikanski predsjednički kandidat bivši predsjednik Donald Trump govori na predizbornom skupu u Grand Rapidsu, Michigan, 20. jula 2024.

Donald Trump održao je u subotu svoj prvi predizborni skup otkako je preživio pokušaj atentata, vraćajući se u državu Michigan zajedno sa svojim novoimenovanim potpredsjedničkim kandidatom.

"Bilo je to prije tačno nedelju dana, čak do sata, čak do minute", rekao je Trump okupljenima, razmišljajući o pucnjavi 13. jula u Pensilvaniji koja mu je ostavila krvavo uho, ubijenog jednog od njegovih pristalica, a dvojicu povrijeđenih .

"Stojim pred vama samo milošću svemogućeg Boga", rekao je, a bijelu gazu na njegovom uhu sada je zamijenio zavoj boje kože. "Ne bih trebao biti ovdje sada."

Trampu se pridružio senator iz Ohaja J. D. Vance na prvom zajedničkom skupu otkako su bili kandidati Republikanske stranke na nacionalnoj konvenciji u Milwaukeeju.

Michigan je jedna od nekolicine swing država za koje se očekuje da će odrediti ishod predsjedničkih izbora u novembru. Trump je za dlaku osvojio državu sa samo više od 10.000 glasova 2016. godine, ali demokrata Joe Biden je preokrenuo 2020. godine, pobijedivši s razlikom od 154.000 glasova na putu do predsjedništva.

Trumpov izbor Vancea je delimično imao za cilj da mu pomogne da dobije podršku glasača u mjestima kao što su Mičigen, Pensilvanija, Viskonsin i Ohajo, koji su pomogli Trumpu da zabilježi svoju iznenađujuću pobjedu 2016. Vance je posebno spomenuo ta mjesta tokom svog govora o prihvatanju na konvenciji, naglašavajući svoje korijene dok je odrastao u siromaštvu u malom gradu Ohaju i obećavajući da neće zaboraviti ljude iz radničke klase čiji su "poslovi poslani u inostranstvo, a djeca u rat".

Republikanski predsjednički kandidat bivši predsjednik Donald Trump pozdravlja pristalice na odlasku nakon govora na predizbornom događaju u Grand Rapidsu, Michigen, 20. jula 2024.
Republikanski predsjednički kandidat bivši predsjednik Donald Trump pozdravlja pristalice na odlasku nakon govora na predizbornom događaju u Grand Rapidsu, Michigen, 20. jula 2024.

Nakon što je tokom republikanske konvencije izgledao neuobičajeno prigušeno i emotivno, Trump se vratio na svoj uobičajeni način, vrijeđajući svoje demokratske rivale, ponavljajući svoje laži o izborima 2020. i zasipajući šalama koje su izazvale smijeh oduševljene publike.

Ali Trump je takođe pričao o pucnjavi, glumeći kako je okrenuo glavu da pogleda grafikon južnih graničnih prelaza projektovan na džinovski ekran, za dlaku izbegavajući metak koji mu je pogodio uho.

"Dugujem imigraciji svoj život", rekao je.

Nekoliko sati prije nego što je stupio na scenu, Trumpove pristalice su se okupile na ulicama centra Grand Rapidsa u iščekivanju izjava bivšeg predsjednika. Pristalice su počele da se postrojavaju u petak ujutro, a do subote popodne red se protezao blizu jedne milje od ulaza u Van Andel Arenu sa 12.000 mjesta.

Značajno prisustvo policije je također bilo vidljivo, sa policajcima stacioniranim u skoro svakom bloku, dok su drugi patrolirali na konjima i biciklima. Pojačano obezbjeđenje izvan mjesta događaja stvorilo je napeto okruženje, a neki prisutni su spomenuli da su ih dronovi iznad glave učinili nervoznima. Događaj je održan u zatvorenom prostoru, što je lakše osigurati.

Učesnici su morali da prođu kroz detektor metala po ulasku u arenu, ali je prisustvo obezbeđenja unutra izgledalo u skladu sa prethodnim događajima.

"Ovo je najstrože osiguranje koje sam ikada vidio", rekla je Renee White, koja tvrdi da je bila na 33 Trumpova skupa.

Tramp se distancira od Projekta 2025

Tokom mitinga, Trump je odbio napore da ga proglase prijetnjom demokratiji i ekstremistom, iako je obećao masovne deportacije i prijetio odmazdom svojim političkim neprijateljima.

Također je ponovo pokušao da se distancira od projekta Heritage Foundation 2025, politike i plana osoblja za drugi Trumpov mandat koji je osmislio mnoštvo bivših zvaničnika administracije.

Trump je projekt, koji je postao središnji dio Bidenove kampanje, raznio kao "oštru desnicu" i "ozbiljno ekstremnu", baš kao i "radikalnu ljevicu".

„Ne znam ništa o tome“, insistirao je.

Trump kvari napore Republikanske stranke da mu prepravi imidž

Četvrti dan Republikanske nacionalne konvencije u Milwaukeeju, Wisconsin
Četvrti dan Republikanske nacionalne konvencije u Milwaukeeju, Wisconsin

Četiri noći na konvenciji republikanaca u Milwaukeeju, spisak govornika pokušao je da preobrazi jednog od političara s najvećim podjelama u novijoj američkoj historiji, opisujući ga kao ljubaznog i brižnog porodičnog čovjeka koga je promijenio napad na njegov život.

Rano u svom govoru u četvrtak navečer, dok je prihvatao predsjedničku nominaciju na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milwaukeeju, činilo se da je Trump prihvatio pažljivo organizirane napore da ga se prepakira u skromniju, ujedinjujuću figuru, ugodniju za promjenu glasača koja će biti ključna za pobjedu na izborima 5. novembra.

Trump je ranije ove sedmice rekao Washington Examineru da je pocijepao originalni govor koji je planirao održati u korist propovijedanja nacionalnog jedinstva nakon što se skoro suočio sa smrću.

I u prvih nekoliko minuta svog govora, Trump je to nastojao učiniti. Rekao je da želi biti predsjednik svih Amerikanaca, uključujući demokrate, i želi izliječiti podijeljenu zemlju. On je detaljno ispričao pokušaj atentata na njega prošle subote, za koji je rekao da ga je duboko pogodio, i dirljivo je govorio o pristalici koju je ubio napadač.

"U doba kada nas naša politika prečesto dijeli, sada je vrijeme da se prisjetimo da smo svi sugrađani", rekao je Trump.

Ta nova verzija Trumpa trajala je jedva pola sata.

Republikanski predsjednički kandidat bivši predsjednik Donald Trump i Melania Trump tokom posljednjeg dana Republikanske nacionalne konvencije u četvrtak, 18. jula 2024., u Milwaukeeju. (AP Photo/Paul Sancya)
Republikanski predsjednički kandidat bivši predsjednik Donald Trump i Melania Trump tokom posljednjeg dana Republikanske nacionalne konvencije u četvrtak, 18. jula 2024., u Milwaukeeju. (AP Photo/Paul Sancya)

Tada se Tramp koji je Amerikancima poznatiji - bombastični bacač uvreda koji uživa u demoniziranju svojih protivnika - ponovo pojavio, gazeći poruku jedinstva koju je ove sedmice tako mukotrpno koreografirao Republikanski nacionalni komitet.

U nemirnom obraćanju od 92 minuta koje je oborilo rekord za najduži govor na konvenciji u historiji, Tramp je demokratskog predsjednika Joe Bidena nazvao najgorim predsjednikom u historiji SAD, a bivšu predsjednicu Predstavničkog doma "ludom Nensi Pelosi" i optužio demokrate za pokretanje sudskog "lova na vještice" stvaranje "planete rata".

"Demokratska stranka treba odmah da prestane sa oružjem pravosudnog sistema i etiketiranjem svog političkog protivnika kao neprijatelja demokratije, pogotovo jer to nije istina", rekao je Trump.

"U stvari, ja sam taj koji spašava demokratiju za narod naše zemlje," rekao je on.

Koristeći poznati hiperbolični jezik i jezik podjela, rekao je da je ilegalna imigracija u Sjedinjene Države "najveća invazija u historiji" i da je dovela do smrti stotina hiljada Amerikanaca svake godine, iako nijedna tvrdnja nije podržana nikakvim podacima.

Bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat za 2024. Donald Trump diže pesnicu dok govori posljednjeg dana Republikanske nacionalne konvencije 2024. na Fiserv Forumu u Milwaukeeju, Wisconsin, 18. jula 2024.
Bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat za 2024. Donald Trump diže pesnicu dok govori posljednjeg dana Republikanske nacionalne konvencije 2024. na Fiserv Forumu u Milwaukeeju, Wisconsin, 18. jula 2024.

Naslikao je mračnu sliku Amerike koja se raspada, nacije u propadanju, njenih gradova opterećenih kriminalom i ekonomski depresivnih, glavnu sliku njegovog govora u kojem se predstavlja kao spasilac zemlje.

"Rečeno nam je da će ovo biti drugačiji Trump, mekša strana", rekla je nakon toga Mary Anna Mancuso, republikanski strateg i Trumpova kritičarka. "Trumpov govor nije bio o ujedinjenju nacije. Bio je to isti Trump kojeg smo vidjeli i nije bilo razlike."

Istina, Trump je izbjegavao neke od najoštrijih riječi koje se često koriste na njegovim skupovima. Obično uživa da ismijava Bidena kao oslabljenog predsjednika, ali ga je samo dva puta spomenuo po imenu.

Frank Luntz, još jedan republikanski strateg, rekao je da je govor bio toliko dug i da je počeo tako kasno da su mnogi gledaoci vidjeli samo prvih 30 minuta, što je Luntz opisao kao "savršeno".

Mislio je da su neki od najgrubljih elemenata Trumpovih uobičajenih napada također ublaženi. "Bio je to tradicionalan, tipičan Trump bez toliko uobičajenih oštrih riječi", rekao je Luntz.

Trump se u subotu vraća u predizbornu kampanju na skupu u Michiganu sa svojim novoimenovanim potpredsjedničkim izborom, američkim senatorom J. D. Vanceom, na njegovoj strani.

Oni koji su skeptični prema njegovoj preobrazbi od strane stranke ove sedmice gledat će koji će se Trump pojaviti i koliko će trajati bilo kakvo nastojanje za jedinstvom.

Pristalice obično hrle na njegove skupove kako bi vidjeli Trumpa 1.0 - čovjeka koji miješa teorije zavjere s zapaljivom retorikom i prijetnjama odmazdom onima za koje smatra da su mu nanijeli nepravdu.

Neki stariji Amerikanci, koji još rade, ljute se na pozive Bidenu da se povuče

D'yan Forest, 89, koja je u Ginisovoj knjizi rekorda kao najstarija još zaposlena komičarka, pozira u svom stanu 19. jula 2024. u Njujorku.
D'yan Forest, 89, koja je u Ginisovoj knjizi rekorda kao najstarija još zaposlena komičarka, pozira u svom stanu 19. jula 2024. u Njujorku.

Dio Amerikanaca koji gledaju američkog predsjednika Joea Bidena vide nešto izvan posrtanja na pozornici debate i promašaja u udarnom terminu: sebe.

Debata o sposobnosti 81-godišnjeg demokrate za još jedan mandat posebno je odjeknula kod drugih starijih Amerikanaca koji, poput njega, žele da ostanu na poslu.

Ljudi su mi govorili da i ja treba da se povučem“, kaže 89-godišnja D'yan Forest, komičarka iz Njujorka. "Ali morate nastaviti raditi, bez obzira na sve."

Forest je povremeno teže da zapamti svoje retke. Ali ona je zauzetija nego ikad, privlači publiku i nasmijava se bezobraznim šalama i pjesmama na kojima se svira ukulele. Ona odbacuje Bidenov nastup u debati kao "omašku" i ljuti se što je samo jedna noć navela ljude da gledaju dalje od svih prednosti koje godine donose.

Ljudi od 75 i više godina su najbrže rastuća starosna grupa u američkoj radnoj snazi. Sve u svemu, otprilike 1 od 5 Amerikanaca starosti 65 i više godina je zaposlen, prema Birou za popis stanovništva.

Mnoge starije osobe su oprezne da vide vršnjaka gurnutog u stranu zbog njegovih godina i, kao i Forest, insistiraju na tome da svaki pojedinac odluči da napusti radno mjesto.

"On ima iskustva", kaže ona. "On ima prosudbu. On je sve vidio."

Čak i među tom rastućom populacijom starijih radnika, neki žele da Biden odustane.

"Zaboravi! Zabava je gotova!" kaže Betty Ann Talomie, 81-godišnjakinja iz Seneca Fallsa, New York, koja je rođena samo nekoliko sedmica nakon predsjednika. "Neki ljudi ne mogu da se suoče s tim da je vrijeme."

Talomie je posljednju smjenu radila kao konobarica u januaru. I dalje je cijenila stalne mušterije, voljela je svoje saradnike i uživala u tome da ima čime da zaokupi dosadne zimske dane. Ali počela se osjećati umornije na kraju svoje smjene i znala je da je došlo vrijeme.

To je kao bilo šta u ovom uzrastu: duplo je teže bilo šta uraditi“, kaže Talomi.

Ona planira da glasa za Donalda Trumpa, kao i 2020. godine, ali kaže da je i on spreman za penziju.

"Mislim da bi obojica trebali sjediti u ležaljkama", kaže ona.

Biden insistira da se ne povlači. Trump (78) je izbjegao slična pitanja o svojim godinama. Ako bude izabran i odsluži pun mandat, na kraju bi zamijenio Bidena kao najstarijeg predsjednika u historiji SAD.

Eli Trujillo pozira u svojoj brijačnici u Cheyenneu, Wyoming, 18. jula 2024. Trujillo, 87, kaže da ne radi toliko sati ili ne šiša kosu tako brzo kao nekada, ali nije od onih koji će suditi da li predsjednik SAD-a Joe Biden treba da nastavi da traži reizbor.
Eli Trujillo pozira u svojoj brijačnici u Cheyenneu, Wyoming, 18. jula 2024. Trujillo, 87, kaže da ne radi toliko sati ili ne šiša kosu tako brzo kao nekada, ali nije od onih koji će suditi da li predsjednik SAD-a Joe Biden treba da nastavi da traži reizbor.

Eli Trujillo, 87-godišnji berber iz Cheyennea u Wyomingu, vidi da godine uzimaju danak od Bidena, ali zna da ne šiša kosu tako brzo kao prije, niti ima toliko sati.

Ko je on da sudi kada je u pitanju odluka predsjednika?

Ako smatra da bi to još mogao da uradi“, kaže Trujillo, „ne zamjeram mu to.“

Stariji zaposleni vide raširenu starosnu diskriminaciju na svojim radnim mjestima, a za one koji ostaju na poslu, pitanja o planovima za penzionisanje se stalno pogoršavaju.

"Gledaju me i kažu: 'Zašto se ne povučeš? Možeš polako'", kaže Paul Durietz, 76-godišnji učitelj u Gurneeju u Ilinoisu. „Samo volim da predajem“, kaže im.

Durietz, koji predaje društvene nauke u sedmom razredu, možda će doći kući malo umorniji nego prije, ali kaže da rad u kasnijim godinama života više nije velika stvar.

Ankete su pokazale da stariji Amerikanci imaju veću vjerovatnoću od mlađih da imaju pozitivan stav o Bidenu i manje je vjerovatno da će reći da bi se trebao povući kako bi dozvolio drugom kandidatu. Ali čak i među starijim ljudima, Biden se suočava sa velikim skepticizmom.

Šest od 10 ljudi starijih od 70 godina je za Bidenovo povlačenje iz utrke u istraživanju koje je u srijedu objavio AP-NORC Centar za istraživanje javnih poslova.

Harriet Newman Cohen, 91, pozira u svojoj advokatskoj kancelariji na Times Squareu, New York, 18. jula 2024. Ona kaže da i dalje radi "24-7" i misli da su joj godine bile od koristi i da je s njima došla oštrina, energija i strast.
Harriet Newman Cohen, 91, pozira u svojoj advokatskoj kancelariji na Times Squareu, New York, 18. jula 2024. Ona kaže da i dalje radi "24-7" i misli da su joj godine bile od koristi i da je s njima došla oštrina, energija i strast.

Harriet Newman Cohen je jedna od njih. Iako će glasati za Bidena ako on ostane, ona smatra da je njegovo pojavljivanje bolno gledati i boji se da je izgubio svaki osjećaj samosvijesti.

Koen kaže da uopšte nije usporila i smatra da joj je starost donijela "više oštrine, više oštrine, više energije". Čak i dok odbija ideju da joj bilo ko predloži da se povuče iz posla koji voli, ona vjeruje da je došlo vrijeme da Biden odstupi.

"Imam sreće", kaže Cohen. "Ali predsjednik nije imao te sreće."

Iako mnogi mlađi ljudi ne mogu zamisliti da rade duže nego što moraju, stariji radnici često kažu da ne mogu zamisliti da ne ostanu na poslu.

Neki koji rade u svojim 70-im, 80-im godinama i dalje to rade jer ih finansije na to prisiljavaju, ali mnogi drugi to rade iz želje. Ankete stalno pokazuju da zadovoljstvo poslom raste s godinama, a za one koji vole svoj posao, odluka da daju otkaz je teška odluka.

Jim Oppegard, 94-godišnji vozač školskog autobusa u Brooklyn Parku u Minesoti, bori se s tim da li da se vrati na posao sljedećeg mjeseca kada počne nova školska godina.

Voli djecu i ima višak novca za doniranje, a nastavlja polagati godišnje ispite kako bi se uvjerio da je dorastao poslu. Ginisova knjiga rekorda ga je ranije ove godine proglasila najstarijim vozačem autobusa na svijetu, što ga je natjeralo da razmišlja o svojoj budućnosti.

Ranije je razmišljao o odlasku u penziju, ali se uvijek vraćao. Ovaj put bi moglo biti drugačije.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG