Linkovi

Kako Biden planira da se bori protiv Trumpa, dok se nada ponovnoj pobjedi


Trump - Biden
Trump - Biden

Američki predsjednik Joe Biden dobiva protivnika za kojeg misli da je stvoren da ga pobijedi 2024. godine. Kako bi ponovo pobijedio Trumpa, kao što je to učinio 2020. godine, Bidenov tim fokusiran je na upozorenje da Trump predstavlja ozbiljnu prijetnju američkoj demokratiji.

Odlučujuća pobjeda Donalda Trumpa na prva dva republikanska predsjednička nadmetanja u Iowi i New Hampshireu je ono što je Bidenova kampanja za reizbor predviđala mjesecima.

To je revanš za koji kažu da su uvjereni da će Biden pobijediti, iako istraživanja javnog mnijenja pokazuju izjednačenost s Trumpom, a Amerikanci su ljuti zbog visokih cijena i dovode u pitanje njegove godine, ekonomske planove i politiku na granici i na Bliskom istoku.

Kako bi ponovo pobijedio Trumpa, kao što je to učinio 2020. godine, Bidenov tim fokusiran je na upozorenje da Trump predstavlja ozbiljnu prijetnju američkoj demokratiji i da su abortus i druge lične slobode u pitanju. Oni se oslanjaju na taj pristup koji će pridobiti nezavisne glasače i izazvati entuzijazam među mlakim demokratama.

Biden (81) je donio odluku da se kandiduje za drugi mandat velikim dijelom zato što je bio uvjeren da će se suočiti s Trumpom (77) i zato što misli da je demokrata koji ga može pobijediti na izborima u novembru.

"Da se Trump nije kandidirao, nisam siguran da bih se kandidirao", rekao je Biden na skupu prikupljanja sredstava prošlog mjeseca. "Ne možemo mu dozvoliti da pobijedi."

Izlazne ankete pokazuju da većinu republikanskih glasača nije briga za Trumpov niz krivičnih optužnica i mnogi vjeruju neistinitim tvrdnjama da Biden nije pošteno pobijedio na izborima 2020.

To je mnoge u Bidenovom taboru uvjerilo da nema mnogo razloga da pokušaju doći do Trumpovih pristalica u kampanji.

U ovom trenutku, većina Amerikanaca ili voli Trumpa ili ga mrzi, rekli su saradnici Bidenove kampanje - a isto vrijedi i za Bidena.

Trump je optužio Bidena i demokrate za "huškanje straha", a ovog mjeseca Bidenov dosije nazvao je "neprekinutim nizom slabosti, nesposobnosću, korupcijom i neuspjehom".

Trumpova kampanja nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Suočen s pritužbama nekih demokrata da je kampanja bila nefokusirana, Bidenov tim je uključio izborne veterane.

Ranije ovog mjeseca, koordinator za infrastrukturu Bijele kuće i bivši gradonačelnik New Orleansa Mitch Landrieu postao je nacionalni kopredsjedavajući kampanje, a veteran demokratske predsjedničke kampanje, Dan Kanninen, pokrenuo je napore u državama koje su žestoko osporavane jer se mogu zamahnuti bilo republikancima ili demokratama.

U utorak je kampanja privukla zamjenicu šefa kabineta Bijele kuće Jen O'Malley Dillon i višeg savjetnika Mikea Donilona, obojica veterani za koje se smatra da su uspješno vodili Bajdenovu kampanju 2020.

Biden i potpredsjednica Kamala Harris u narednim sedmicama posjetit će ključne države koje će najvjerovatnije odlučiti o izborima. Kampanja sada ima osoblje u svakoj od sedam jako spornih država koje se smatraju bojnim poljem, uključujući Pennsylvaniju, Michigan i Wisconsin.

Biden će se uglavnom fokusirati na ekonomska pitanja, a također će održati vatrenije govore o tome da Trump predstavlja prijetnju po demokratiju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG