Linkovi

Najveći sindikat automobilskih radnika u SAD podržao Bidena na izborima


Joe Biden
Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden dobio je u srijedu podršku na izborima najvećeg američkog sindikata automobilskih radnika, što je veliki podsticaj u njegovoj borbi s Donaldom Trumpom za ključne glasove radnika.

Predsjednik sindikata Ujedinjeni automobilski radnici (UAW) Shawn Fain je na sindikalnoj konvenciji u Washingtonu održao vatreni govor u kojem je oštro kritikovao bivšeg republikanskog predsjednika Trumpa, ističući da je Biden podržavao sindikate.

Faon naveo da je Biden i prvi aktuelni predsjednik SAD koji se pridružio sindikalnim protestima kada je ljetos došao na protest tokom štrajka automobilskih radnika za veće plate.

"Umjesto da omalovažava naš sindikat, Joe Biden je stao uz nas", rekao je Fain.

Fain i Biden su ranije zagovarali suprotstavljene stavove oko politike za električna vozila, ali bi sada podrška UAW-a mogla biti snažan podsticaj Bidenu u Michiganu i drugim saveznim državama s velikom industrijskom proizvodnjom.

Šef sindikata UAW je kritikovao Trumpa, navodeći da nije ubijedio General Motors da nastavi rad fabriku za montažu u državi Ohio, kao i to što se tokom prošlogodišnjeg štrajka pojavio u hali gdje nije bilo članova sindikata.

"Donald Truamp se protivi svemu za šta se mi kao društvo zalažemo", rekao je Fain, navodeći da verovatni republikanski kandidat na izborima želi da "prevari američku radničku klasu".

Članovi sindikata su zviždali na pomen Trumpovog imena i uzvikivali "Joe!" kada je Fain pitao koga žele da bude predsjednik poslije novembarskih izbora.

Biden, koji se pojavio s crnom bejzbol kapom s logom UAW-a, dočekan je ovacijama stotina članova sindikata kojima je rekao da je bio "prokleto ponosan" što im se pridružio na protestu.

On je također obećao da će se suprotstaviti odlivu proizvodnih poslova u Kinu i hvalio je donošenje Zakona o smanjenju inflacije koji nudi podsticaje proizvođačima automobila i drugima da proizvode u SAD.

Bidenov govor je nakratko poremećen drugi dan zaredom kada je mali broj demonstranata protiv izraelskog rata u Pojasu Gaze počeo da skandira, prije nego što su ih čuvari izvukli iz sobe. U utorak su demonstranti u više navrata ometali Bidenov govor o abortusu, koji je jedno od ključnih izbornih pitanja.

UAW je u decembru također pozvao na prekid vatre u Pojasu Gaze, čime je postao najveći američki sindikat koji je to učinio i došao u sukob s Bidenom koji čvrsto podržava Izrael od napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Zvaničnik Bidenove kampanje rekao je da će podrška sindikata u novembru u Michiganu značiti više od gnjeva među muslimanskim glasačima u toj državi zbog podrške administracije Izraelu.

Fain je rekao novinarima da je njegov sindikat podržao prekid vatre u Gazi i da će nastaviti da podstiče Bijelu kuću po tom pitanju. "Alternativa je još gora", rekao je Fain povodom Trumpovog stava o Izraelu.

Podrška sindikata došla je u značajnom trenutku dok se Bidenov štab fokusira na ponovni duel s Trumpom, koji je u utorak pobijedio na republikanskim izborima za nominaciju u New Hampshireu.

Biden i Trump su u septembru posjetili Michigan, državu poznatu po proizvodnji automobila kojaće vjerovatno biti i ključna na predsjedničkim izborima u novembru.

Pridobijanje glasova radničke klase bila je ključna za šokantnu Trumpovu pobjedu na izborima 2016, ali i Bidenovu 2020. i oba tabora nemaju sumnje da će to ponovo biti potrebno.

Biden je dugogodišnji pristalica sindikata i više puta je tražio od američkih automobilskih giganata da ponude sindikatima fer dogovor i prekinu štrajk, a postao je i prvi aktuelni predsjednik koji je došao na sindikalni protest.

Predsjednik je ponovo pokušao da pojača podršku UA" u novembru, skoro tačno godinu dana prije izbora, kada je obukao sindikalnu majicu i obratio se radnicima u Illinoisu koji su se izborili za ponovno otvaranje fabrike.

Tada je kritikovao Trumpa što je u Michiganu posjetio samo radnike koji nisu u sindikatu.

Trump je u Michiganu optužio Bidena da zagovaranjem električnih vozila ubija radna mejsta i autoindustriju.

Izvori: AFP, Reuters
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG