Linkovi

Šta su pokazali primarni izbori u New Hampshireu i koliko je Trump blizu nominacije?


Donald Trump
Donald Trump

Djevojka Michaela Suareza mislila je da je lud što ide na događaj. Ali kada je u mailu dobio poziv, glasač iz Merrimacka u New Hampsireu, znao je da ne može da propusti postizbornu zabavu za Donalda Trumpa.

„U ovom sveijtu nam je potreban čvrst momak”, rekao je Suarez, misleći na ono što on vidi kao potrebu da predsjednik komunicira sa diktatorima kao što su Kim Jong Un iz Severne Koreje i ruski Vladimir Putin, „mačo momak koji govori ono što misli”.

Nekoliko minuta kasnije, navijao je zajedno sa nekoliko stotina volontera i pristalica dok je njegov kandidat izlazio na scenu u plesnoj sali hotela Nashua, u New Hampshireu.

Bivši predsjednik i republikanski predsjednički kandidat je pobijedio na primarnim izborima u New Hampshireu sa više od 54 odsto glasova u odnosu na 43 odsto bivše ambasadorice SAD u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley.

Postavljanje rekorda

Rezultati su ušli u historiju na više načina. Trumpu je to treći put da nadmaši konkurente na primarnim izborima u New Hampshireu u tri predsjednička ciklusa i njegova druga pobjeda u kampanji za dvije nedjelje.

Pobjedom na kokusima u Iowi i primarnim izborima u New Hampshireu, Trump postaje prvi republikanac bez funkcije u posljednjih 40 godina koji je pobijedio na oba takmičenja.

Autobus u kojem je u New Hampshireu prodavan Trumpov reklamni i predizborni materijal. (Foto: Carolyn Presutti/VOA)
Autobus u kojem je u New Hampshireu prodavan Trumpov reklamni i predizborni materijal. (Foto: Carolyn Presutti/VOA)

„Postavili smo rekord”, uzviknuo je republikanski kandidat, ukazujući na svoju pobjedu od 30 odsto razlike na kokusima u Iowi. „Bio je to najbolji rezultat u historiji kokusa.”

Izbori u New Hampshireu su se sveli na dva kandidata kada je guverner Floride Ron DeSantis odustao od trke u nedjelju i podržao Trumpa.

Uoči izbora, bivšem predsjedniku su se na mitingu pridružila još tri konkurenta u predsjedničkoj kampanji koji su postali njegove pristalice: senator Južne Karoline Tim Scott, preduzetnik Vivek Ramaswamy i guverner Severne Dakote Doug Burnam.

Nikki Haley se fotografiše sa pristalicama u New Hampshireu. (Carolyn Presutti/VOA)
Nikki Haley se fotografiše sa pristalicama u New Hampshireu. (Carolyn Presutti/VOA)

Zajednička borba

Haley je smanjila zaostatak za Trumpom, zauzevši jako drugo mjesto, mnogo jače nego što su ankete pokazale.

„U jednom trenutku ove kampanje nas je 14 učestvovalo”, rekla je Haley na postizbornom skupu. „I bili smo na dva odsto u anketama. Ja sam borac, i ne predajem se. A mi smo sada posljednji koji stojimo, uz Donalda Trumpa.”

Haley je također imala koristi od podrške guvernera New Hampshirea Chrisa Sununua i glasova nezavisnih koji su je izabrali na republikanskom glasanju, poput Peggi Sawiki iz Pelhama u New Hampshireu.

„Ona će okupiti ljude”, rekla je učiteljica, „a to je ono što nam je trenutno potrebno u ovoj zemlji“.”

Volonteri pozivaju glasače da dopišu ime predsjednika Joea Bidena na glasački listić (Foto: Carolyn Presutti/VOA)
Volonteri pozivaju glasače da dopišu ime predsjednika Joea Bidena na glasački listić (Foto: Carolyn Presutti/VOA)

Dopisivanje na listić

Predsjednik države Joe Biden nije bio na glasačkom listiću, ali je lako pobijedio na primarnim izborima demokrata, iako uz malu pomoć nekih prijatelja.

Prošle godine, Demokratski nacionalni komitet degradirao je New Hampshire sa njegovog historijskog mjesta kao mesta prvih državnih primarnih izbora u korist raznolikijih birača Južne Karoline.

Zvaničnici stranke u New Hampshireu su ljutito krenuli sa primarnim izborima, a pristalice su pokrenule kampanju za dopisivanje imena na listić.

Selidba na jug

Sljedeći izbori su u februaru u Južnoj Karolini, gdje će se Trump i Haley ponovo boriti. Haley je bivša guvernerka države, dok je Trump prikupljao odobrenja od državnih zvaničnika.

Trump predviđa da će „lako pobijediti”. Činilo se da je Haley dočekala izazov, radosno najavljujući na svom skupu u utorak uveče: „Hvala na ljubavi, New Hampshire, idemo kući u Južnu Karolinu!”

XS
SM
MD
LG