Linkovi

Biden tokom govora o stanju nacije: Putin se žestoko preračunao invazijom na Ukrajinu


Ukrajina važan dio Bidenovog obraćanja naciji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Ukrajina važan dio Bidenovog obraćanja naciji

"Prošle godine pandemija COVID19 nas je držala razdvojenim. Ove godine, ponovo smo zajedno", poručio je na početku govora o stanju nacije u američkom Kongresu američki predsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden).

"Susrećemo se večeras kao demokrate, republikanci i oni koji su nezavisni. Ali, ono što je najvažnije - kao Amerikanci. Uz obavezu jednih prema drugima, prema Americi, američkim građanima i Ustavu. I nepokolebljivom odlukom da će sloboda uvek pobjeđivati nad tiranijom", rekao je Bajden na početku obraćanja.

Poslije toga govorio je o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Prije šest dana, ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao je da uzdrma temelje slobodnog svijeta. Misleći da bi mogao da ga natjera da mu se potčini. Ali, žestoko se preračunao. Mislio je da može da upadne u Ukrajinu i da će se svijet prevrnuti. Umjesto toga, dočekao ga je zid koji nije očekivao, niti zamišljao. Susreo se sa ukrajinskim narodom", rekao je Bajden, posle čega je pozdravio ukrajinsku ambasadorku u Sjedinjenim Državama koja je govor pratila u društvu prve dame SAD Džil Bajden.

Američki predsjednik najavio je da Sjedinjene Države namjeravaju da gone ruske oligarhe koji podržavaju Vladimira Putina.

"Ruskim oligarsima i korumpiranim liderima, koji su izgradili milijarde dolara zahvaljujući nasilnom režimu, kažem - ne više! Sekretarijat za pravosuđe formiraće radnu grupu koja će goniti zločine ruskih oligarha. Udružujemo se sa evropskim saveznicima da pronađemo i zaplijenimo njihove jahte, luksuzne stanove, privatne avione", istakao je Bajden.

Takođe, najavio je zabranu saobraćaja ruskih aviona u američkom vazdušnom prostoru.

Ukrajinska ambasadorka Oksana Makarova u zagrljaju prve dame Džil Bajden
Ukrajinska ambasadorka Oksana Makarova u zagrljaju prve dame Džil Bajden

"Najavljujem da ćemo se pridružiti našim saveznicima u zatvaranju američkog vazdušnog prostora za sve ruske letove, dodatno izolujući Rusiju i dodatno pritiskajući njihovu ekonomiju", rekao je on.

Uz to, govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu - Bajden se pohvalno izrazio o, kako je rekao sposobnostima Sjedinjenih Država da se udruže sa drugim slobodoljubivim narodima širom svijeta.

Ostali smo jedinstveni. Istinom se suprotstavili ruskim lažima, a sada, kada je Putin djelovao - svijet traži njegovu odgovornost. Putin je izolovan od svijeta više nego što je ikada bio“, ustvrdio je američki predsjednik.

Bajden je tokom obraćanja nastojao da umiri zabrinute građane zbog rata koji je Rusija započela u Ukrajini.

Znam da vijesti o tome šta se dešava izgledaju zabrinjavajuće za sve građane. Želim da znate da će sve biti u redu. Bićemo dobro. Kada se bude pisala istorija ovog perioda - Putinov rat protiv Ukrajine Rusiju će učiniti slabijom - a ostatak svijeta jačim", rekao je on.Tokom govora Bajden je ponovio da Sjedinjene Države neće slati trupe u Ukrajinu poslije ruske invazije.

"Želim da budem jasan - naše snage nisu angažovane i neće se upuštati u sukob sa ruskim snagama u Ukrajini. Umjesto toga, američke trupe raspoređene su u Evropi, ne da bi se borile u Ukrajini, već da brane naše NATO saveznike u slučaju da Putin odluči da nastavi da se kreće na zapad", rekao je on.

Prema njegovim riječima, u te svrhe mobilisane su kopnene snage, vazdušne eskadrile, kao i plovila.

"Da bismo zaštitili zemlje NATO-a, uključujući Poljsku, Rumuniju, Letoniju, Litvaniju i Estoniju“, ukazao je predsjednik SAD-a koja je, u saradnji sa saveznicima, Ukrajini uputila više od jedne milijarde dolara vojne, ekonomske i humanitarne pomoći.

Prešavši na ekonomske teme - Bajden je pohvalno govorio o usvajanju Zakona o infrastrukturi, zahvalivši se demokratama i republikancima na podršci.

Amerika je nekada imala najbolje puteve, mostove i aerodrome na svijetu. Naša infrastruktura sada zauzima 13. mjesto na svijetu. Nećemo biti konkurentni za poslove 21. vijeka ako je ne poboljšamo. Zato je toliko bilo važno usvajanje Zakona o infrastrukturi“, naveo je američki predsjednik.

Posebnu zahvalnost Bajden je iskazao, kako se izrazio, republikanskim prijateljima.

"Koji su se pridružili ulaganju u obnovu Amerike. Riječ je o najvećoj pojedinačnoj investicija u istoriji. To je rezultat napora dvije stranke. Želim da se zahvalim njihovim članovima koji su omogućili da se to ostvari" nastavio je Bajden.

Ukazao je da protiv inflacije želi da se bori smanjenjem troškova proizvodnje, a ne smanjenjem zarada.

„Jedan od načina borbe protiv inflacije je smanjenje plata - što će građane učiniti siromašnijim. Mislim da imam bolju ideju. Niži troškovi, a ne vaše plate. To znači da pravite više automobila i poluprovodnika u Americi. Više infrastrukturnih projekata i inovacija. Da se više dobara kreće brže i jeftinije. Otvaranje više radnih mjesta na kojima se može dobro zaraditi. Umjesto oslanjanja na strane lance snabdijevanja - hajde da to bude u Americi", rekao je američki predsjednik u dijelu govora o ekonomiji.

Precizirao je i da politika koju vodi ne podrazumijeva povećanje poreza za građane koji zarađuju manje od 400.000 dolara godišnje.

Možda griješim, ali pretpostavljam da bismo se svi složili da sadašnji poreski sistem nije fer, ako bismo tajno glasali. Potrebno je poboljšati poreski sistem. Ne želim nikoga da kaznim. Ali, hajde da natjeramo korporacije i bogate Amerikance da počnu da plaćaju svoj dio", dodao je on.

Odgovor republikanske guvernerke Rejnolds

Kim Rejnolds, republikanska guvernerka iz Ajove, odgovorila na govor predsjednika Džozefa Bajdena o stanju nacije.

Rejnolds je kritikovala spoljnopolitičku agendu pominjući povlačenje američkih snaga iz Afganistana 2021. koje je okarakterisala kao katastrofalno.

Koštalo je Amerikance života, izdalo naše saveznike i ohrabrilo neprijatelje”, poručila je Rejnolds. Takođe, primijetila je i da Sjeverna Koreja ponovo vrši raketne probe.

Istakla je da je Rusija pokrenula, kako je ocijenila, ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu koja predstavlja napad na demokratiju, slobodu i vladavinu prava.

Potrebno je da svi Amerikanci budu ujedinjeni u solidarnosti sa hrabrim narodom Ukrajine dok brane svoju zemlju od Putinove tiranije i bore se za svoju slobodu“, rekla je republikanska guvernerka

Kada je riječ o inflaciji ukazala je da se radi o problemu koji ugrožava sve građane.

Građani biraju koje će osnovne namirnice ponijeti sa sobom kući, a koje će ostaviti na kasi iz dana u dan ljudi imaju mogućnost da kupuju sve manje”, istakla je, između ostalog, republikanska guvernerka Kim Rejnolds.

Osvrćući se na pandemiju COVID 19 Bajden je rekao da je administracija koju predvodi omogućila, kako je ukazao, stotine miliona besplatnih testova za koronavirus.

Ako ste već naručili besplatne testove najavljujem da možete naručiti drugu grupu od sljedeće nedelje", najavio je predsjednik Bajden.

Tokom obraćanja ukazao je da zajednice koje žive u Sjedinjenim Državama ne bi trebalo da biraju između bezbjednosti i jednakosti pred pravdom - kada je riječ o policiji.

Udružimo se i zaštitimo naše zajednice, vratimo povjerenje i pozovimo policiju na odgovornost. Gradovi i države mogu da iskoriste dio fonda od 350 milijardi dolara da angažuju više policajaca i ulažu u već dokazane stretegije, kao što je borba protiv nasilja i razbijanje trauma, dajući priliku mladima da se nadaju. Treba da se saglasimo da ne treba smanjivati sredstva policiji već je izdašnije finansirati", bile su riječi predsjednika Bajdena.

Inače, nedavna istraživanja pokazala su da je rejting američkog predsjednika opao - u poređenju sa podrškom koju je u javnosti uživao na početku mandata.

Galupovo istraživanje sprovedeno u tom intervalu pokazalo je podršku 57 odsto građana – nasuprot podršci od 41 procenta koliko je zabilježeno u prvoj polovini februara.

XS
SM
MD
LG