Linkovi

AP provjerio činjenice iz Bidenovih tvrdnji u govoru o stanju nacije


US President Joe Biden speaks about Russia's invasion of Ukraine as he delivers his State of the Union address to a joint session of the U.S. Congress in the House of Representatives Chamber at the Capitol in Washington, March 1, 2022.
US President Joe Biden speaks about Russia's invasion of Ukraine as he delivers his State of the Union address to a joint session of the U.S. Congress in the House of Representatives Chamber at the Capitol in Washington, March 1, 2022.

Associated Press provjerava činjenice u prvom govoru predsjednika Joea Bidena o stanju Unije dok se bori s ruskom invazijom na Ukrajinu, zaustavljenom domaćom agendom i dugotrajnom pandemijom COVID-19.

Pandemija

BIDEN: "Teški slučajevi su pali na razinu koja nije viđena od jula prošle godine."

ČINJENICE: Biden je precijenio poboljšanje, izostavljajući statistiku o COVID19 koja ostaje zabrinjavajuća.

Iako je broj hospitalizacija doista manji u odnosu na prošlo ljeto, smrtnost je i dalje visoka. Covid tracker Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuje 289 smrtnih slučajeva 1. jula 2021. Prošlog ponedjeljka, CDC tracker izvijestio je o 1985 smrtnih slučajeva.

Tvornice u Ohiju

BIDEN, o Intelovim planovima za nove tvornice u središnjem Ohiju: "Do osam najsuvremenijih tvornica na jednom mjestu. 10.000 novih radnih mjesta."

ČINJENICE: Njegova izjava je preuranjena. Da mnoge tvornice nisu neizbježne i da će možda i ne biti izgrađene.

Ranije ove godine Intel je najavio da će otvoriti dvije tvornice za koje se očekuje da će zapošljavati 3000 ljudi. Ostalih 7000 radnih mjesta koje bi projekt trebao stvoriti su privremeni građevinski poslovi. Početak izgradnje očekuje se ove godine.

Intel je povećao mogućnost izgradnje još šest tvornica tijekom sljedećeg desetljeća, što bi ukupan broj tvorničkih radnika moglo dovesti do 10.000. Ali to je samo perspektiva, daleko od toga.

Inflacija

BIDEN: "Pandemija je također poremetila globalni lanac opskrbe... Pogledajte automobile prošle godine. Jedna trećina inflacije bila je zbog prodaje automobila. Nije bilo dovoljno poluprovodnika za proizvodnju svih automobila koje su ljudi htjeli kupiti. I pogodite što? Cijene automobila su porasle. … I tako imamo izbor. Jedan od načina borbe protiv inflacije je smanjenje plaća i siromašnijih Amerikanaca. Mislim da imam bolju ideju za borbu protiv inflacije. Smanjite svoje troškove a ne vaše plaće. Narode, to znači napraviti više automobila i poluprovodnika u Americi. Više infrastrukture i inovacija u Americi. Više robe kreće se brže i jeftinije u Americi... Umjesto da se oslanjamo na strane lance opskrbe, napravimo to u Americi."

ČINJENICE: Dvojbeno je sugerirati da više domaće proizvodnje znači manju inflaciju.

Proizvedeni proizvodi proizvedeni u inozemstvu, osobito u zemljama kao što su Kina ili Meksiko gdje su plaće niže, općenito su jeftiniji od robe proizvedene u SAD-u.

Biden također pridaje preveliku težinu prekidima opskrbnog lanca iz inozemstva kao faktoru najgore inflacije u četiri desetljeća. Iako su ti problemi doista bili glavni čimbenik povećanja troškova, inflacija se sve više pojavljuje u drugim područjima, kao što su stanarine i obroci u restoranima, koji odražavaju brzi rast gospodarstva i plaća u prošloj godini, a ne globalno usko grlo u opskrbi . Ti trendovi će vjerojatno nastaviti podizati cijene čak i dok se lanci opskrbe oporavljaju.

Nasilje oružjem

BIDEN, tražeći od Kongresa da donese mjere za koje je rekao da će smanjiti nasilje oružjem: "Ukinuti štit od odgovornosti koji proizvođače oružja čini jedinom industrijom u Americi koja se ne može tužiti, jedinom."

ČINJENICE: To je netačno. Iako proizvođači oružja imaju zakonsku zaštitu od toga da budu odgovorni za ozljede uzrokovane kriminalnom zloupotrebom njihovog oružja zahvaljujući Zakonu o zaštiti zakonite trgovine oružjem iz 2005., nisu izuzeti niti su imuni od tužbe. Zakon uključuje šest iznimaka u kojima se proizvođači ili trgovci mogu smatrati odgovornima za štetu koju prouzrokuje njihovo oružje, uključujući nedostatke ili štete u dizajnu pištolja, nemar ili kršenje ugovora ili jamstva u vezi s kupnjom oružja.

Obitelji žrtava pucnjave u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu, Connecticut, tužile su proizvođača oružja Remingtona, navodeći "pogrešnu prodaju" vatrenog oružja, a prošlog mjeseca pristale su na nagodbu od 73 miliona dolara.

Zakon o infrastrukturi, prvi dio

BIDEN o zakonu o infrastrukturi: "Najveća pojedinačna investicija u historijii bila je dvostranački napor."

ČINJENICE: Ne, nije bilo tako historijski.

Bidenov zakon za infrastrukturu bio je velik, dodajući 550 milijardi dolara nove potrošnje na ceste, mostove i širokopojasni internet tijekom pet godina. No, mjereno kao udio američkog gospodarstva, to je nešto ispod 1,36% nacionalnog bruto domaćeg proizvoda koji je u prosjeku potrošen na infrastrukturu tokom prve četiri godine New Deala, prema analizi Brookings Institutiona . To je još manje od otprilike 2% potrošeno na infrastrukturu u kasnim 1970-im i ranim 1980-ima.

Zakon o infrastrukturi, drugi dio

BIDEN, promovirajući svoj zakon o infrastrukturi vrijedan trilijun dolara: "Završili smo s razgovorom o infrastrukturnim sedmicama. Sada govorimo o infrastrukturnom desetljeću. ... Izgradit ćemo nacionalnu mrežu od 500.000 stanica za punjenje električnih vozila."

ČINJENICE: Ne tako brzo.

Dvostranački zakon koji je odobrio Kongres na kraju je osigurao samo polovicu od 15 milijardi dolara koliko je Biden zamislio da ispuni obećanje kampanje o 500.000 stanica za punjenje do 2030. godine.

Bidenov prijedlog Build Back Better imao je za cilj popuniti prazninu dodavanjem milijardi za plaćanje stanica za punjenje. No, senator Joe Manchin, D-W.Va., u decembru je proglasio taj zakon mrtvim u sadašnjem obliku zbog troškova.

Dužnosnici uprave sada kažu da će zakon o infrastrukturi pomoći utrti put za do 500.000 utičnica za punjenje do 2030. To je drugačije od stanica za punjenje koje bi mogle imati nekoliko utičnica. Kažu da bi privatna ulaganja mogla pomoći u popunjavanju praznine. Trenutno postoji više od 100.000 EV utičnica u SAD-u.

Plan Odjela za promet traži od država da izgrade nacionalnu mrežu stanica za punjenje električnih vozila koje bi postavljale nove ili nadograđene svakih 50 milja duž međudržavnih autocesta. 5 milijardi dolara federalnog novca tokom pet godina oslanja se na suradnju velikih ruralnih zajednica u SAD-u, za koje je manja vjerovatnoća da će posjedovati EV zbog njihove tipično veće cijene.

Očekuje se da će države početi graditi već na jesen.

Republikanski odgovor

IOWA GOV. KIM REYNOLDS, kritizirajući postupanje Bidenove administracije s imigracijom i hvaleći se pažnjom republikanskih guvernera na to pitanje: "Zapravo smo otišli na granicu - nešto što naš predsjednik i potpredsjednik tek trebaju učiniti otkako su preuzeli dužnost."

ČINJENICE: Nije istina. Potpredsjednica Kamala Harris posjetila je granicu prošle godine. Biden još nije otišao.

Harris je obišla centar za obradu carine i granične zaštite u El Pasu u Teksasu i tamo susrela djecu migrante. Također je svratila u prihvatni centar na granici i održala razgovor s organizacijama lokalne zajednice.

Poludnevno putovanje u junu uslijedilo je nakon mjeseci kritika republikanaca i nekih iz njezine stranke zbog njezine i Bidenove odsutnosti s granice u vrijeme kada su imigracijski službenici zabilježili rekordan broj susreta s migrantima koji pokušavaju prijeći u SAD.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG