Linkovi

Biden sumnja da će Putin upotrijebiti nuklearno oružje


Predsjednik SAD smatra da je Putin "racionalan igrač koji se preračunao"
Predsjednik SAD smatra da je Putin "racionalan igrač koji se preračunao"

Predsjednik SAD Joe Biden izjavio je da sumnja da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao da upotrijebi nuklearno oružje. Biden je u intervjuu za CNN ruskog kolegu ocijenio kao "racionalnog igrača koji se značajno preračunao".

Na pitanje koliko smatra realističnom Putinovu prijetnju da će upotrijebiti nuklearno oružje, Biden je rekao da "misli da neće".

I generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da alijansa nije primijetila promjene u postavci ruskog nuklearnog oružja.

Na terenu u Ukrajini, eksplozije su se čule u Melitopolju i Hersonu, gradovima na jugu koje je okupirala Rusija. U Kijevu je i dalje na snazi vazdušna opasnost, dva dana pošto je Moskva lansirala rakete na ukrajinske gradove.

Niko nije preuzeo odgovornost za eksplozije u Melitopolju i Hersonu.

Ruske rakete ponovo su gađale zgrade u Zaporožju, ali nema podataka o žrtvama, izjavio je regionalni guverner.

Putin, koji je pod pritiskom domaće javnosti zbog gubitaka njegove vojske na terenu, naredio je raketnu paljbu i rekao da je to odmazda za eksploziju na Krimskom mostu, koji je Rusija izgradila pošto je anektirala Krim.

Vatrogasci na terenu posle raketiranja zgrada u Zaporožju
Vatrogasci na terenu posle raketiranja zgrada u Zaporožju

U Kijevu se već treći dan zaredom čuju sirene za vazdušnu opasnost.

"Nije mi jasno da li se bore protiv naše vojske, ili samo žele da nas unište", rekla je Julija Dašenko, 38-godišnja medicinska sestra koja je preživjela raketni napad u ponedeljak.

U tim napadima poginulo je 19 osoba, ranjeno je više od 100, a struja je nestala u velikom dijelu Ukrajine.

U raketnim napadima u utorak poginulo je još sedam osoba u Zaporožju, a grad Lavov je ostao bez struje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje pozitivan odgovor od Zapada na svoj zahtjev da se Ukrajini što prije isporuči dodatna vojna pomoć. On je od lidera G7 tražio da pomognu u jačanju odbrambenih kapaciteta, a oni su odgovorili da će "podržavati Ukrajinu dokle god da je potrebno".

Lideri G7 osudili su ruske raketne napade na civilne mete i ocijenili da Putin treba da odgovara za ratne zločine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG