Linkovi

Biden pozdravio otvaranje pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom


ARHIVA - Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden govori u Bijeloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)
ARHIVA - Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden govori u Bijeloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden pozdravio je početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije sa Evropskom unijom, navodeći da je zbog ruske agresije u Ukrajini integrisana Evropa "važnija nego ikada".

"Sjedinjene Države pozdravljaju važne korake koje Evropska unija preduzima da pospješi integraciju Zapadnog Balkana u euroatlantsku zajednicu, otvaranjem pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. U trenutku kada je Rusija razorila mir u Evropi, važnije je nego ikada podržati aspiraciju Evrope koja je cjelovita, slobodna i u miru", poručio je Biden u saopštenju.

Takođe je naglasio da je "demokratski, bezbjedni i prosperitetni Zapadni Balkan i dalje ključan za tu viziju".

"Sjedinjene Države će i dalje biti snažan i pouzdan partner dok te nacije rade na odbrani ljudskih prava, jačanju demokratskih reformi i poštovanju vladavine prava. Koraci koje su EU, Albanija i Sjeverna Makedonija preduzeli proteklih dana trebalo bi da inspirišu sve EU aspirante u regionu da osnaže riješenost da ojačaju svoje demokratije", zaključio je Biden u saopštenju.

Sjeverna Makedonija i Albanija su pregovore sa Evropskom unijom otvorile nakon višegodišnjeg čekanja.

Međuvladine konferencije, kojim su formalno otvoreni pregovori, održane su u utorak u Briselu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG