Linkovi

Sjeverna Makedonija i Albanija u utorak zvanično započnju pristupne pregovore sa EU


Protest in Skopje opposing the French proposal for EU membership negotiations, Skopje, Saturday 07/16, North Macedonia
Protest in Skopje opposing the French proposal for EU membership negotiations, Skopje, Saturday 07/16, North Macedonia

Sjeverna Makodonija će u utorak, 19 jula, zvanično otvoriti pristupne pregovore sa Evropskom unijom (EU). Šef evropske diplomatije Joseph Borell (Žozep Borelj), koji je potvrdio datrum otvaranja pristupnih pregovora, ocijenio je da se radi o “historijskom trenutku”.

”Ovo je dobra vijest. Nemamo mnogo dobrih vesti, ali nadam se da će ovo pojačati naš angažman na (Zapadnom) Balkanu”, izjavio je novinarima Josep Borell.

Sjeverna Makedonija je čekala na ovaj trenutak 17 godina, budući da je zvanično kandidat za punopravno člantsvo u EU od 2005 godine. Ona je prvo bila blokirana od strane Grčke koja je nastavak eurointegracijskih procesa uslovljava promjenom imena države.

Nakon rješenja tog spora, otvaranje pristupnih pregovora je blokrala Francuska koja se zatražila promjenu metodologije u pristupnom procesu za sve zemlje kandidate za članstvo u EU.

Na kraju, susjedna Bugarska je stavila veto zahtijevajući rješenje sporova koji se uglavnom tiču makedonskog jezika i historije.

U subotu 16 jula je makeodonsko Sobranje usvojilo francuski prijedlog koji je omogućio ukidanje bugarske blokade pregovora.

Održavanjem prve međuvladine konferencije 19. jula Sjeverna Makedonija će formalno obilježiti otvaranje procesa pregovora o članstvu.

Na Međuvladinoj konferenciji, prema uobičajenoj praksi, učestvuje predstavnik države koja sa Briselom pregovara o članstvu, predstavnik države koja predsjedava Unijom i predstavnik Evropske komisije.

Državu koja otvara proces pregovora na prvoj međuvladinoj konferenciji predstavlja najviši politički nivo. Nakon toga na svakom susretu gdje se otvaraju poglavlja ili klasteri, učestvuje ministar ili ministarka koji se bavi evropskim integracijama.

Istog dana, odnosno 19 jula, i Albanija će otvoriti pregovore o člantsvu. Ona je već ranije ispunila sve uslove za početak ovog procesa i nije imala nijedan spor sa državama članicama EU ali je bila “talac” bugarskog veta budući da je sa Sjevernom Makeodnijom tretirana u istom paketu.

EU/Albania
EU/Albania

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG