Linkovi

Biden i republikanci i dalje bez dogovora o pomoći ugroženima u pandemiji


Prvi susret predsjednika Bidena sa republikanskim senatorima u Bijeloj kući
Prvi susret predsjednika Bidena sa republikanskim senatorima u Bijeloj kući

Grupa republikanskih senatora sastala se u Bijeloj kući sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom, a tema razgovora bio je Bajdenov prijedlog o paketu pomoći ugroženima u panedmiji koji Kongres treba da odobri. Republikanci su ocijenili da je sastanak bio "iskren i koristan", ali da nije postignut dogovor o tom paketu.

Senatorka Suzan Kolins iz Mejna rekla je da je bilo "konstruktivne razmjene mišljenja". Ona se sa još devet republikanaca sastala sa Bajdenom i potpredsjednicom Kamalom Haris, a razgovori su trajali dva sata.

Kolins kaže da će se razgovori dvije strane nastaviti i da su senatori zahvalni predsjedniku što je izdvojio toliko vremena za prvi zvanični susret.

Bajden i članovi Kongresa ne mogu da se dogovore oko toga koliko novca treba izdvojiti za pomoć. Predsjednik traži 1,9 hiljada milijardi dolara, dok republikanci predlažu 618 milijardi dolara.

Istog dana kada se Bajden sastao sa republikancima, demokrate u Predstavničkom domu i Senatu najavile su da će Bajdenov prijedlog staviti na glasanje - bez obzira na to da li će ga republikanci podržati. Demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu, a u Senatu imaju jednak broj mjesta kao i republikanci, i u takvim situacijama odlučuje glas potpredsjednika SAD, u ovom slučaju Kamale Harris.

"Skupo nas košta to što ništa ne radimo i vrijeme je da se nešto preduzme", ocijenili su u zajedničkom saopštenju lider većine u Senatu Čak Šumer i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Republikanci ocjenjuju da bi bilo dobro da Bajdenov prijedlog ima podršku obje partije, zbog smanjenja podjela u društvu, iako bi paket mogao biti usvojen samo glasovima demokrata.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki rekla je da je predsjednik spreman da pregovara.

"Ail, naravno da očekuje da bude izdvojeno približno onoliko novca koliko traži, ne mnogo manje od toga".

Bajden je na Tviteru napisao da "Amerikancima koji vrijedno rade treba pomoć" i pozvao Kongres da odmah odobri njegov prijedlog kojim se nezaposlenima daje novčana pomoć, omogućava da lakše kupe hranu, plate kiriju.

Šta želi Bajden, a šta republikanci?

U prijedlogu ima tačaka oko kojih se Bajden i republikanci slažu: i jedni i drugi smatraju da treba izdvojiti 160 milijardi dolara za testove na koronavirus, vakcine i zaštitnu opremu.

Međutim, nisu saglasni oko direktne novčane pomoći. Bajden želi da se pomoć nezaposlenima poveća na 400 dolara nedjeljno i produži do septembra, dok republikanci hoće da pomoć bude 300 dolara i da traje do jula.

Bajden je predložio da većina Amerikanaca dobije dodatnu pomoć od 1400 dolara, na postojećih 600 dolara koje je odobrio bivši predsjednik Trump. Republikanci, međutim, hoće da samo oni sa najnižim primanjima dobiju po 1000 dolara.

Brajan Diz, direktor Nacionalog ekonomskog saveta, rekao je za CNN da je prijedlog predsjednika srazmjeran ekonomskoj krizi, ali da će Bajden razmotriti prijedloge republikanaca.

Predsjednik SAD je poručio da će demokrate u Kongresu radije same usvojiti prijedlog, nego da se pregovori sa republikancima odugovlače.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG