Linkovi

Umjereni republikanci traže kompromis o novom paketu pomoći zbog pandemije


ARHIVA - Zgrada američkog Komgresa
ARHIVA - Zgrada američkog Komgresa

Grupa od 10 umjerenih republikanskih senatora zatražila je u nedjelju od predsjednika Joe Bidena da preispita svoj paket pomoći zbog pandemije u iznosu od gotovo 2 hiljade milijardi dolara i navela da želi sastanak na kojem bi se razgovaralo o kompromisu koji bi, kako smatraju, mogao da dobije brzu podršku obje stranke.

U pismu Bidenu, Suzan Kolins, Lisa Murkovski, Mit Romni i još sedam senatora najavilo je da će u ponedjeljak predstaviti svoj prijedlog za rješavanje krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Iz Bijele kuće je saopšteno da je predsjednik Biden razgovarao sa senatorkom Kolins i da ju je sa ostalim republikanskim senatorima pozvao na razgovor o paketu pomoći za saniranje posljedica pandemije.

Napredak u usvajanju paketa pomoći za podršku pojedincima i preduzećima, koji je predložio Biden, biće rani test obećanja novog predsjednika da će sarađivati sa republikancima.

Pojedini senatori iz Republikanske stranke, koja je izgubila većinu u Senatu, dovode u pitanje troškove Bidenovog prijedloga, dok se drugi zalažu za ciljane mjere.

"U našem prijedlogu su mnogi od vaših prioriteta i uz vašu podršku, vjerujemo da ovaj plan može brzo biti usvojen u Kongresu uz dvostranačku podršku", navodi se u pismu Bidenu koje su još potpisali senatori Bil Kasidi, Šeli Mur Kapito, Tod Jang, Džeri Moran i Majkl Raunds.

Rob Portman, senator iz Ohaja koji je najavio da se neće ponovo kandidovati za taj položaj 2022. godine, takođe je potpisao pismo, u kojem se još navodi da potpisnici žele da "u dobroj vjeri" sarađuju sa novom administracijom.

Republikanski senatori u pismu nisu iznijeli detalje svog prijedloga, ali su istakli da je on u skladu sa Bidenovim pozivom da se izdvoje dodatna sredstva za ubrzanje vakcinacijje i testiranja, da obuhvata podršku školama i centrima za brigu o djeci, ali da predviđa i ciljanu pomoć porodicama kojima je neophodna i veću finansijsku pomoć malim preduzećima.

"Iznos našeg prijedloga je oko 600 milijardi dolara i usmjeren je na potrebe američkog naroda", rekao je senator Kasidi za kablovsku mrežu Fox.

Brajan Dis, direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta, rekao je za kablovsku mrežu CNN da je Bijela kuća dobila pismo i da će ga razmotriti.

Dis je u odvojenom intervjuu za televizijsku mrežu NBC rekao da je "predsjednik otvoren za ideje, bez obzira na to odakle dolaze", ali da nije spreman na kompromis kada je riječ o potrebi za sveobuhvatnim zakonskim prijedlogom za rješavanje zdravstvene krize i njenih ekonomskih posljedica".

Kongres, koji kontrolišu demokrate, trebalo bi ove nedjelje da razmotri Bidenov plan za pomoć Amerikancima i biznisima teško pogođenim pandemijom koja je odnijela više od 430.000 života u Americi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG