Linkovi

Biden: Putin "dostojan protivnik", reći ću mu gdje je "crvena linija"


Putin - Biden
Putin - Biden

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u ponedjeljak veče u Briselu da će ruskom kolegi Vladimiru Putinu reći gdje je "crvena linija", javila je agencija France Presse.

"Ne tražimo sukob sa Rusijom, ali odgovorićemo ako Rusija nastavi svoje aktivnosti", rekao je Biden novinarima poslije samita lidera NATO.

On je kazao je da će njegov sastanak u srijedu u Ženevi sa Putinom biti "presudan" i da će ponuditi Moskvi saradnju u oblastima od zajedničkog interesa ako Kremlj to prihvati, prenosi Reuters.

"Jasno ću reći predsjedniku Putinu da postoje područja na kojima možemo sarađivati ako odluči", kazao je Biden.

"Ako odluči da ne sarađuje i bude postupao na način na koji je to radio u prošlosti vezano za cyber bezbjednost i neke druge aktivnosti, mi ćemo primjereno odgovoriti", rekao je američki lider i dodao da će "jasno razjasniti gdje su crvene linije Putinu".

Biden je opisao Putina kao inteligentnog, tvrdog i "dostojnog protivnika".

"Međutim, on (Putin) mora da shvati da bi bila tragedija, ako bi umro opozicionar Aleksej Navalni" koji je u zatvoru u Rusiji, upozorio je Biden.

Upozorenje lideru Kremlja uslijedilo je u trenutku kada Biden nastoji da obnovi transatlantske veze Washingtona sa saveznicima nakon godina tenzija u vrijeme njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

U saopštenju nakon samita NATO-a u ponedjeljak u Briselu, lideri su poručili Rusiji da neće biti brzog povratka na "uobičajene odnose".

Gomilanje ruskih trupa i provokativno ponašanje na istočnoj granici NATO-a "sve više ugrožavaju bezbjednost euroatlantskog područja i doprinose nestabilnosti duž granica NATO-a i šire".

Američki predsjednik je osudio "agresivno ponašanje" Rusije i insistirao na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Rusija je 2014. pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim i podržava proruske pobunjenike na istoku Ukrajine, podsjeća France Presse.

Kako je prenijela agencija AP, Biden je izrazio nadu da će ruski predsjednik pokazati interesovanje za "promjenu percepcije koju svijet ima o njemu".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG