Linkovi

Pred samit SAD - Rusija: Putin se nada da je Biden manje impulsivan od Trumpa


Arhiva - Predsjednik Rusije Vladimir Putin u državnoj rezidenciji u Novo Ograjovom, nedaleko od Moskve, 9. juna 2021.
Arhiva - Predsjednik Rusije Vladimir Putin u državnoj rezidenciji u Novo Ograjovom, nedaleko od Moskve, 9. juna 2021.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u petak da se nada da će američki predsjednik Joe Biden biti manje impulsivan od svog prethodnika Donalda Trumpa, uoči svog prvog samita sa novim američkim liderom.

U intervjuu za NBC News, Putin je Bidena opisao kao "čovjeka od karijere" koji je život proveo u politici.

"Moja je velika nada je, jeste, da postoje neke prednosti, neki nedostaci, ali da neće biti pokreta na osnovu impulsa od strane sljedećeg američkog predsjednika", rekao je on, prema prevodu NBC News.

Biden planira da pokrene čitav niz američkih žalbi, uključujući navodno rusko uplitanje u izbore i hakovanje, na samitu sa Putinom u srijedu u Ženevi na kraju Bidenovog prvog inostranog putovanja.

Putin je otvoreno priznao da je tokom glasanja 2016. godine podržao Trumpa, koji je izražavao divljenje spram ruskog lidera i koji je na njihovom prvom samitu izgleda prihvatio njegovo negiranje miješanja u izbore.

Biden je rekao da nije u iluzijama o Putinu, kojeg je opisao kao "ubicu" u svjetlu niza smrtnih slučajeva visokog profila, uključujući smrt kritičara Kremlja Borisa Nemcova.

Upitan da li je on "ubica", Putin je rekao da je taj termin dio "mačo ponašanja" uobičajenog u Holivudu.

Takav diskurs "dio je američke političke kulture, gdje se to smatra normalnim. Inače, ne ovdje. Ovde se ne smatra normalnim", rekao je on.

XS
SM
MD
LG