Linkovi

Biden: Postoji opasnost da neki kandidati neće htjeti da prihvate izborne rezultate


Predsjednk SAD Joe Biden  tokom govora u Washingtonu, 2. novembra 2022.
Predsjednk SAD Joe Biden  tokom govora u Washingtonu, 2. novembra 2022.

Predsjednik SAD Joe Biden rekao je da su najave nekih republikanskih kandidata da neće priznati izborni poraz 8. novembra prijetnja po demokratiju, i okrivio bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da ih na to inspiriše.

"Nemojte imati nikakve sumnje da je demokratija na glasačkom listiću", rekao je Biden nekoliko dana pred finale glasanja na kongresnim i državnim izborima 8. novembra, gdje su demokrate u opasnosti da izgube većinu u oba doma Kongresa.

Biden se javnosti obratio sa glavne željezničke stanice u Washingtonu, nedaleko od Capitol Hilla, i kazao da je napad na supruga predsjedavajuće Predstavničkog doma, Nancy Pelosi, dokaz da je demokratija u opasnosti.

"Napadač im je ušao u kuću i vikao 'Gdje je Nancy?'. To su bile iste rečenice koje su upotrijebili oni koji su upali u Kongres 6. januara."

Apelovao je na birače da "dobro razmisle o aktuelnom trenutku".

"Dok ja ovdje govorim, postoje kandidati za pozicije na svim nivoima u Americi - od guvernera, preko Kongresa, državnih tužilaca, sekretara saveznih država - koji neće da se obavežu da će prihvatiti izborne rezultate", kaže Biden.

On smatra da ih na to inspiriše Trump, koji i dalje nije zvanično rekao da li će se kandidovati na izborima 2024.

Biden smatra da je demokratija ugrožena jer Trump neće da prihvati rezultate predsjedničkih izbora 2020.

I bivši predsjednik Barack Obama, koji je u kampanji demokrata, također je upozorio na opasnost po demokratiju. Biden i Obama su u žestokoj kampanji sa demokratama koje trče trke na različitim nivoima pred izbore 8. novembra.

Međutim, gotovo sva istraživanja pokazuju da je gotovo sigurno da će republikanci osvojiti Predstavnički dom, dok je u Senatu trka tijesna.

Izborne krađe u Americi su veoma rijetke, ali i dalje brinu značajan broj Amerikanaca. Nedavno istraživanje Reutersa i Ipsosa pokazalo je da 49 odsto Amerikanaca misli da je izborna krađa rasprostranjen problem, među njima tako misli 69 odsto republilkanaca i 34 odsto demokrata.

Oko 44 odsto kaže da izbori nisu pošteni - među njima 28 odsto demokrata i 62 odsto republikanaca. Uprkos tome, 67 odsto misli da će glaasovi biti pošteno izbrojani.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG