Linkovi

Najnovije

Biden optužio Rusiju da se već miješa u izbore 2022.

Predsjednik Joe Biden govori predstavnicima obavještajne zajednice tokom posjete Kancelariji direktora nacionalne obavještajne službe u McLeanu, Washington, 27. jula 2021.
Predsjednik Joe Biden govori predstavnicima obavještajne zajednice tokom posjete Kancelariji direktora nacionalne obavještajne službe u McLeanu, Washington, 27. jula 2021.

Rusija se već miješa u američke izbore na sredini predsjedničkog mandata, koji se održavaju naredne godine, rekao je u utorak predsjednik Joe Biden u govoru u Kancelariji direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI).

Pozivajući se na tajni brifing koji je za njega pripremila obavještajna zajednica, Biden je rekao: "Pogledajte šta Rusija već radi oko izbora i dezinformacija 2022."

Takve akcije Moskve predstavljaju "čisto kršenje našeg suvereniteta", rekao je predsjednik, ne obrazlažući detaljno, u opasci pred oko 120 predstavnika američke obavještajne zajednice koji su se okupili u severnoj Virginiji u sjedištu ODNI.

Bidenovo javno pozivanje na nešto što je sadržano u tajnom predsjedničkom dnevnom izvještaju sigurno će izazvati neka podrozrenja.

"On je predsjednik. Može da deklasifikuje sve što poželi kad god poželi", rekla je Emily Harding​, zamjenica direktora i viša saradnica u međunarodnom programu bezbjednosti u Centru za strateške i međunarodne studije.

"I nisam sigurna da će to što Rusija gleda na dezinformacije za izbore 2022. biti šok za bilo koga. Mislim da je to zaista dobar podsjetnik da Rusija nastavlja to da radi i da ih još ništa nije odvratilo", rekla je.

Predsjednik je takođe imao zloslutna predviđanja o eskalaciji cyber napada na Sjedinjene Države za koje je njegova administracija krivila državne hakere u Kini i one koji nekažnjeno posluju u Rusiji.

Biden je rekao da vjeruje da je sve veća vjerovatnoća da bi Sjedinjene Države mogle "da završe u pravom oružanom ratu sa velikim silama", kao posljedici cyber napada.

Takve cyber sposobnosti američkih protivnika "eksponencijalno rastu", rekao je predsjednik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je Bidenu, čini se, puno puta na pameti dok je govorio pred ljudima iz obavještane zajednice.

Putin ima "nuklearno oružje, naftne bušotine i ništa drugo", rekao je Biden, dodajući da ruski lider zna da je ekonomski u stvarnim problemima, "što ga čini još opasnijim".

Biden je takođe pohvalio američku obavještajnu zajednicu zbog superiornosti nad kolegama u Moskvi.

Putin "zna da ste bolji od njegovog tima. I to mu pakleno smeta", rekao je Biden.

"Vidim da se točkovi u Moskvi okreću kako bi odgovorili na to", rekla je Harding za Glas Amerike.

Bajden je i Rusiju i Kinu nazvao "možda smrtnim konkurentima dalje na putu".

U svojoj izjavi, američki predsjednik je rekao da je kineski predsjednik Xi Jinping "smrtno ozbiljan u pogledu toga da postanu najmoćnija vojne sile na svetu, kao i najveća i najistaknutija ekonomija na svijetu" do sredine 2040-ih.

Biden je iznio nekoliko tajnih referenci po pitanju hipersoničnog oružja protivnika. Ali jednom se zaustavio usred rečenice nakon što je rekao "ne znam, vjerovatno imamo neke ljude koji nisu potpuno čisti" u sobi. U stvari, bila je prisutna grupa izvještača iz Bijele kuće, a televizijska kamera je snimala govor za medije.

Predsjednik je takođe apelovao na svoj obavještajni tim, koji se sastoji od elemenata iz 17 različitih agencija, "da mi to odmah kaže direktno. Ne tražim da mi uvijate... a kada niste sigurni, recite da niste sigurni".

Biden je rekao "ne mogu da donosim odluke koje treba da donosim, ukoliko ne dobijam najbolje neokrnjene, nepristrasne sudove koje mi možete dati. Ne želim čuti lijepe stvari. Tražim da čujem ono što mislite da je istina".

Te riječi su "velika stvar. To je stvar koju je vjerovatno najviše trebalo da kaže" ovoj određenoj publici, rekla je Harding.

Biden je naglasio da obavještajne agencije ne bi trebalo da budu pod uticajem toga koja politička stranka ima vlast u Kongresu ili u Bijeloj kući. Rekao je da je "toliko vitalno da ste i da budete potpuno oslobođeni bilo kakvog političkog pritiska ili partijskog uticaja".

Biden je obećao da dok je predsjednik neće pokušati da "utiče ili promijeni vaše procjene o tome šta mislite da je situacija sa kojom se suočavamo. Nikada neću politizovati posao koji obavljate. Imate moju riječ u vezi sa tim. To je previše važno za našu zemlju".

Pojavljivanje 46. američkog predsjednika trebalo je djelimično da demonstrira drugačiji odnos sa obavještajnom zajednicom od onog koji je imao njegov prethodnik Donald Trump.

"Mislim da svi možete da uočite svojstven kontrast", rekla je novinarima prethodnog dana sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki.

Trumpov stav prema obavještajnoj zajednici javno se pogoršao nakon što je pristao na Putinovo poricanje zaključka američke vlade da se Kremlj miješao u predsjedničke izbore 2016. godine. Trump, republikanac, na tim izborima je tesno pobijedio izazivača, kandidatkinju Demokratske stranke Hillary Clinton.

See all News Updates of the Day

Moćna konzervativna grupa podržala Nikki Haley protiv Trumpa u borbi za republikansku nominaciju

Nikki Haley na predizbornom skupu u Južnoj Karolini. (Foto: AP/Meg Kinnard)
Nikki Haley na predizbornom skupu u Južnoj Karolini. (Foto: AP/Meg Kinnard)

„Amerikanci za prosperitet” (AFP), politički ogranak moćne Kochove mreže, zvanično su podržali predsjedničku kampanju Nikki Haley u utorak, obećavajući da će angažovati armiju aktivista širom zemlje – i praktično neograničena sredstva – da joj pomognu da pobijedi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u trci za republikansku predsjedničku nominaciju.

„AFP akcija sa ponosom daje punu podršku Nikki Haley, koja nudi Americi priliku da okrene stranicu aktuelne političke ere, da pobijedi na stranačkim izborima republikanaca i trijumfuje protivJoea Bidena sljedećeg novembra”, napisala je predsjednica i izvršna direktorica AFP-a Emily Seidel u saopštenju u kojem se obrazlaže odluka grupe.

„Ona ima sve što je potrebno da se uhvati u koštac sa najvećim izazovima naše zemlje i pomogne da se osigura da pred nama budu najbolji dani. Sa resursima i podacima koje donosimo u ovu trku, nijedna druga organizacija nije opremljenija da to bolje uradi.”

Uprkos tome što joj posljednjih mjeseci raste podrška, posebno u državama u kojima se održavaju prvi stranački izbori, kampanji bivše ambasadorice SAD u Ujedinjenim nacijama nedostajalo je ljudstvo na terenu kako bi osigurala da njene pristalice izađu na glasanje.

Ali sada, ona nasljeđuje organizacionu moć onoga što je možda najuticajnija konzervativna organizacija u zemlji. Koch mreža, ranije poznata po imenu Braća Koch, već nekoliko godina gradi mrežu plaćenih konzervativnih aktivista i volontera u ključnim državama.

Samo tokom ovog ljeta i jeseni, aktivisti organizacije „Amerikanci za prosperitet” su već razgovarali sa šest miliona birača na primarnim izborima, bilo lično ili telefonom, rekla je Seidel.

Ovaj razvoj događaja predstavlja posebno bolan udarac za guvernera Floride Rona DeSantisa, koji se zalagao za konzervativne prioritete u toj državi, ali se borio da se pojavi kao jasna alternativa Trumpu na republikanskom nadmetanju za nominaciju.

Nejasno je, međutim, da li podrška Koch mreže može da utiče da se oslabi Trumpova pozicija s obzirom na njegovo ubjedljivo vodstvo u trci za republikansku nominaciju u odnosu na DeSantisa i Haley.

Još u proljeće, Koch mreža je počela da prikazuje oglase širom Iowe, New Hampshirea i Južne Karoline – prve tri države u kalendaru za primarne izbore za predsjedničku nominaciju u taboru republikanaca – usredsređujući se na pitanja o šansama za Trumpov izbor u duelu sa Bidenom.

Seidel je rekla da će „Amerikanci za prosperitet” odmah početi da preusmjeravaju napore na podsticanje kampanje Haley strateškim ulaganjima u reklamiranje, slanjem materijala poštom i kontaktima sa glasačima kroz mrežu više hiljada konzervativnih aktivista.

Ti aktivisti su proveli posljednjih nekoliko mjeseci prikupljajući informacije sa republikanskih predizbornih glasanja.

Istovremeno, Seidel je rekla da će se njena organizacija usredsrediti na ubjeđivanje sigurnih glasača na predsjedničkim izborima, koji obično ne glasaju na primarnim izborima, da podrže Haleyu nadmetanju za nominaciju.

Portparol Trumpove kampanje Steven Cheung nazvao je organizaciju „Amerikanci za prosperitet” „političkom rukom pokreta Kina prva, Amerika posljednja”.

„Nikakva količina sumnjivog novca Georgea Sorosa, demokrata i republikanskih grupa protiv Trumpa neće spriječiti pokret MAGA ili predsjednika Trumpa da bude republikanski kandidat i pobijedi nepoštenog Joea Bidena“, naveo je Cheung u saopštenju.

U taboru DeSantisove kampanje nisu bili zadovoljni. Andrew Romeo, DeSantisov portparol, uporedio je Kochovu podršku sa doprinosom Trumpovoj kampanji.

„Čestitam Donaldu Trumpu na tome što je obezbijedio podršku Kocha. Establišment koji se zalaže za otvorene granice podržao je umjerenu osobu koja nema matematičke šanse da pobijedi bivšeg predsjednika” napisao je Romeo na društvenoj mreži X.

„Svaki dolar potrošen na kandidaturu Nikki Haley treba da se prijavi kao nenovčani doprinos Trumpovoj kampanji. Niko nema veće uspjehe u pobjedi nad establišmentom od Rona DeSantisa, i ovaj put neće biti ništa drugačije.”

Ipak, Koch mreža je uvjerena da je Haley u boljoj poziciji da pobijedi Trumpa i Bidena, nego DeSantis. Viši savejtnik Michael Palmer istakao je da Haley „ima konstantan zamah posljednjih mjeseci”.

„Guverner DeSantis je bio jak lider na Floridi”, rekla je Seidel u utorak. „Ali svi dokazi koje smo već podijelili ukazuju na činjenicu da je Nikki Haley najjači kandidat u ovoj trci i zato smo odlučili da je podržimo”.

U međuvremenu, Haley je rekla da je počastvovana što ima podršku „Amerikanaca za prosperitet”, „uključujući i milione članova te organizacije na lokalnom nivou širom zemlje“.

„Članovi AFP Akcije znaju da je preveliki ulog na ovim izborima da bi sjedili po strani” rekla je ona u saopštenju. „Ovo je izbor između slobode i socijalizma, individualne slobode i velike vlade, fiskalne odgovornosti i rastućeg duga. Imamo zemlju koju treba da spasimo i zahvalna sam što je AFP Akcija uz nas.”

Član posade poginuo, petero nestalo kada se američka vojna letjelica srušila u Japanu

Arhiv - Letjelica Ospray
Arhiv - Letjelica Ospray

Jedan član posade je poginuo, a petero je nestalo u nesreći 29. novembra kada se u Japanu srušio američki vojni avion Osprey u kojem je bilo šestero ljudi, saopštila je obalska straža te zemlje.

Obalska straža je dobila hitan poziv s ribarskog broda u blizini mjesta nesreće kod Jakušime, ostrva južno od Japana, saopšteno je.

Zvaničnik uprave za vanredne situacije u regionu Kagošima u Japanu, gdje se dogodila nesreća, rekao je da je policija dobila informaciju da je letjelica "izbacivala vatru iz lijevog motora".

Osprey je hibridna letjelica koja polijeće i slijeće kao helikopter, ali tokom leta može da rotira svoje propelere i da leti kao avion.

Ranije je saopšteno da je letjelica poletjela sa vazdušne stanice američkog marinskog korpusa Ivakuni u prefekturi Jamaguči da se i srušila se na putu ka vazdušnoj bazi Kadena na Okinavi. Osprey je izgleda pokušao da prinudno sleti na aerodrom Jakušima prije nego što se srušio, rekao je on.

Američki i japanski zvaničnici rekli su da je letjelica pripadala vazdušnoj bazi Jokota u zapadnom Tokiju. Zvaničnici američkog vazduhoplovstva u Jokoti rekli su da još uvijek potvrđuju informacije i da za sada nemaju komentar.

U augustu se američki Osprey srušio kod obale sjeverne Australije dok je prevozio trupe tokom rutinske vojne vježbe. U incidentu su poginula tri američka marinca.

Još jedan takav avion se srušio u okean kod japanskog južnog ostrva Okinave u decembru 2016. godine, što je dovelo do privremenog prizemljenja tih aviona američke vojske.

Avionom sa nagibnim rotorom, koji može da leti i kao helikopter i kao avion sa fiksnim krilima, upravljaju američki marinci, američka mornarica i japanske snage.

Slanje aviona Osprey u Japanu bilo je kontroverzno, pošto kritičari kažu da je hibridna letjelica sklona nesrećama. Američka vojska i Japan kažu da je bezbjedna.

U izvještaju korištene informacije AP, Reutersa i AFP-a.

Escobar: Ponosno stojimo uz Bosnu i Hercegovinu

Escobar: Ponosno stojimo uz Bosnu i Hercegovinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Mi Bosnu i Hercegovinu vidimo kao dio evropske i euroatlanske porodice, i ponosno stojimo uz nju, poručio je Gabriel Escobar tokom prve proslave Dana državnosti BiH nakon pet godina u Washingtonu. Događaj je pratila novinarka Inda Swanke.

Hunter Biden poručio da je spreman da javno svjedoči u Kongresu

Hunter Biden tokom odmora u Nantucketu, Massachusetts, 24. novembar 2023. (foto: Rojters/Tom Brener)
Hunter Biden tokom odmora u Nantucketu, Massachusetts, 24. novembar 2023. (foto: Rojters/Tom Brener)

Sin predsjednika SAD, Hunter Biden, ponudio je da svjedoči javno pred Kongresom, čime je odgovorio na poziv kongresnih republikanaca u trenutku istrage specijalnog istražitelja i u momentu kada njegov otac vodi kampanju za reizbor.

Hunter Biden je odbio da svjedoči iza zatvorenih vrata, rekavši da bi time moglo da bude manipulisano. Ali, republikanac James Comer, predsjedavajući Odbora za nadzor u Predstavničkom domu, kaže da republikanci očekuju "punu saradnju" u skladu sa prvobitno upućenim pozivom za svjedočenje iza zatvorenih vrata.

Republikanci u Kongresu pokušavaju da predsjednika SAD povežu sa poslovima njegovog sina Huntera, u okviru istrage o opozivu Bidena.

Do sada nisu uspjeli da otkriju dokaze koji bi direktno ukazali na kršenje zakona od strane predsjednika. Ali, postavljaju se pitanja oko etičke dimenzije međunarodnog poslovanja porodice Biden, a članovi Kongresa kažu da to stvara lošu sliku o "trgovini uticajem", posebno kada je riječ o klijentima u inostranstvu.

Komer je istakao da Hunter Biden može ubuduće da svjedoči javno, ali da se očekuje da prvi iskaz Kongresu da iza zatvorenih vrata 13. decembra.

"Hunter Biden želi da igra po svojim pravilima, umjesto po pravilima svih ostalih. I to neće proći kod republikanaca u Predstavničkom domu", kaže kongresmen Jim Jordan.

Hunter Biden je rekao da je njegovo poslovanje legitimno, a njegov advokat ponudio je Bidenovo javno svjedočenje, umjesto iza zatvorenih vrata - jer se plaši manipulacije činjenicama.

Hunter Biden je ponudio da svjedoči 13. decembra - što je datum koji stoji u pozivu, ili dan kasnije.

Predsjednik Joe Biden nije mnogo govorio o procesima protiv njegovog sina, osim što je ocijenio da "nije uradio ništa loše".

Međutim, Biden može biti u problemu zbog procesa koji se vode protiv njegovog sina.

Anketa koji su radili agencija AP i Centar za istraživanje javnog mnijenja NORC u oktobru, pokazala je da 35 odsto Amerikanaca vjeruje da je Joe Biden postupao mimo zakona u vezi sa poslovima svog sina. Oko 33 odsto vjeruje da je predsjednik prekršio etičke norme, ali ne i zakon, a 30 odsto kaže da nije učinio ništa loše.

Hunter Biden je optužen za krivično djelo kupovine vatrenog oružja 2018. godine, kada je bio zavisnik od droga. Ta optužnica je podignuta u julu ove godine, a nakon što je propala njegova nagodba sa tužilaštvom u slučaju izbjegavanja plaćanja poreza.

Stoltenberg: Svjedoci smo povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu

Stoltenberg: Svjedoci smo povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

NATO će učiniti sve što je potrebno kako bi osigurao mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, kaže generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG