Linkovi

Biden poručio Netanyahuu: Američka podrška zavisit će od zaštite civila


Biden razgovara sa Netanyahuom preko telefona, 4. april 2024.
Biden razgovara sa Netanyahuom preko telefona, 4. april 2024.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da buduća američka podrška za rat u Gazi zavisi od novih koraka Izraela da zaštiti civile i humanitarne radnike.

Biden i Netanyahu razgovarali su telefonom nekoliko dana nakon što je u izraelskom vazdušnom napadu poginulo sedmero humanitaraca u Gazi, što je dodatno iskomplikovalo već napete odnose dvojice lidera.

"Jasno je stavio do znanja da je potrebno da Izrael objavi i primijeni niz specifičnih, konkretnih i mjerljivih koraka da riješi pitanje ugrožavanje civila, humanitarnih patnji i bezbjednosti humanitarnih radnika. Jasno je stavio do znanja da će američku politiku prema Gazi odrediti naša procjena neposredne izralske akcije u pogledu tih koraka", navodi se u saopštenju iz Bijele kuće posle razgovora.

Biden je također rekao izraelskom premijeru da je "hitno primirje ključno" i pozvao Izrael da "bez odlaganja" postigne dogovor, ističe se u saopštenju.

Biden i Netanyahu su razgovarali nakon što je osnivač Svjetske centralne kuhinje Jose Andres zatražio nezavisnu istragu izraelskog napada, u kojem su poginuli članovi te dobrotvorne organizacije koja dostavlja pomoć u hrani širom svijeta.

Bijela kuća je saopštila da Amerika ne planira da sprovodi svoju istragu, ali je pozvala Izrael da tokom operacija u Gazi uradi više da spriječi ubijanje i ranjavanje nevinih civila i humanitarnih radnika.

U Briselu, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je novinarima da će američka podrška biti ograničena ako Izrael ne bude napravio značajne izmjene u načinu na koji vodi rat.

"Ako ne budemo vidjeli potrebne promjene, biće promjena u našoj politici", naglasio je Blinken.

Biden je trebalo tokom razgovora da ponovo iskaže zabrinutost zbog Netanjahuovog plana za kopnenu ofanzivu u južnom gradu Rafah, gdje se sklonilo oko 1,5 miliona raseljenih Palestinaca. Izrael je poručio da planira da eliminiše Hamas poslije napada te ekstremističke grupe 7. oktobra u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1,200 ljudi a oteto 250.

U izraelskoj ofanzivi poslije napada stradalo je gotovo 33.000 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi kojeg kontroliše Hamas.

Uprkos sve većim podjelama, Bidenova administracija nastavila je da isporučuje oružje Izraelu. Mnoge isporuke su odobrene prije više godina, ali su samo bile djelimično realizovane ili nisu privedene kraju.

Na spisku municije za isporuku, objavljenom u ponedeljak, bila je prodaja bombi Izraelu. Zvaničnici su saopštili da je isporuka odobrena prije objavljivanja spiska na dan kada su u izraelskom vazdušnom napadu ubijeni humanitarni radnici, te da je vrijednost oružja bila manja od praga koji zahtijeva da se obavijesti Kongres. Naveli su i da bombe neće biti isporučene Izraelu do 2025. godine.

Izrael je priznao odgovornost za napad, ali je naveo da je on bio "nenamjeran". Najavio je i istragu. Andres je kritikovao izraelsku vojsku, a njegova organizacija je obustavila rad u Gazi.

Izraelska vojna kampanja u Gazi je, prema ocjenama eksperata, među najsmrtonosnijim i najrazonijim u novijoj historiji.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG