Linkovi

Sve više poziva na odgovornost Izraela zbog ubistva humanitaraca u Gazi


Vozilo sa logoom Svjetske centralne kuhinje na krovu uništeno u izraelskom vazdušnom udaru u Deil al Balahu, Pojas Gaze, 2. aprila 2024.
Vozilo sa logoom Svjetske centralne kuhinje na krovu uništeno u izraelskom vazdušnom udaru u Deil al Balahu, Pojas Gaze, 2. aprila 2024.

U četvrtak je upućeno više poziva da Izrael odgovara za svoj vazdušni napad na konvoj u Gazi u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika iz Svjetske centralne kuhinje (WCK).

Očekuje se da će predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarati u četvrtak u svom prvom telefonskom razgovoru od tog napada.

Portparol američkog Stejt departmenta Matthew Miller rekao je novinarima u srijedu da su Izraelu potrebne bolje mjere za zaštitu humanitarnih radnika i civila.

Svjetska centralna kuhinja saopštila je u četvrtak da je zatražila od Australije, Britanije, Kanade, Poljske i Sjedinjenih Država da zahtevaju "nezavisnu istragu treće strane o ovim napadima, uključujući i to da li su izvršeni namjerno ili da li je na drugi način prekršeno međunarodno pravo".

Među poginulima u napadu u ponedjeljak su Palestinac, troje britanskih državljana, poljski državljanin, jedan Australijanac i kanadsko-američki dvojni državljanin.

"Nezavisna istraga je jedini način da se utvrdi istina o tome šta se dogodilo, da se osigura transparentnost i odgovornost za one koji su odgovorni i da se spriječe budući napadi na radnike humanitarne pomoći", navodi se u saopštenju WCK-a.

Premijer Australije Anthony Albanese rekao je da odgovor Izraela nije bio dovoljno dobar, "uključujući (i tvrdnju) da je ovo samo proizvod rata".

"Međunarodno humanitarno pravo veoma jasno stavlja do znanja da humanitarni radnici treba da budu u mogućnosti da pruže tu pomoć i tu pomoć bez opasnosti od gubitka života", rekao je Albanese.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak da Poljska očekuje objašnjenje šta se dogodilo, kao i odštetu za porodice žrtava.

Prethodno, Tusk se u poruci na X-u obratio Netanyahuu i ambasadorki Izraela podsjećajući da je "velika većina Poljaka pokazala punu solidarnost sa Izraelom nakon napada Hamasa", ali da "danas ovu solidarnost stavljate na zaista težak test".

"Tragični napad na dobrovoljce i vaša reakcija izazivaju razumljiv bijes", napisao je Tusk.

Pentagon je saopštio da je sekretar za odbranu Lloyd Austin "izrazio svoje ogorčenje zbog izraelskog udara" tokom telefonskog razgovora u sredu sa izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom.

"Sekretar Austin je izjavio da je ova tragedija pojačala izraženu zabrinutost zbog potencijalne izraelske vojne operacije u Rafahu, posebno fokusirajući se na potrebu da se osigura evakuacija palestinskih civila i protok humanitarne pomoći", rekao je sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Ryder.

Austin je također naveo potrebu da se brzo poveća količina pomoći koja ulazi u Gazu u narednim danima, "posebno zajednicama u sjevernoj Gazi koje su u opasnosti od gladi", rekao je Ryder.

Šef izraelskih oružanih snaga Herzi Halevi nazvao je napad "ozbiljnom greškom", za šta je okrivio noćnu "pogrešnu identifikaciju".

Netanyahu je obećao da će "tragični slučaj" biti istražen "do kraja".

U oktobarskom napadu Hamasa na Izrael ubijeno je 1.200 ljudi, prema izraelskim izvještajima, i dovelo do hapšenja oko 250 talaca.

U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi poginulo je najmanje 33.037 ljudi, od kojih su dvije trećine žene i djeca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas. Izraelska tvrdi kaže da su jedna trećina ubijenih militanti.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG