Linkovi

Biden najavio novo oružje za Ukrajinu vrijedno milijardu dolara


Američki predsjednik Joe Biden (Foto: AP/Patrick Semansky, File)
Američki predsjednik Joe Biden (Foto: AP/Patrick Semansky, File)

Sjedinjene Države izdvojiće dodatnu bezbjednosnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od milijardu dolara za njene "odbrambene operacije" u Donbasu, koji je u fokusu ruske invazije, prenio je američki predsjednik Joe Biden svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom tokom telefonskog razgovora u utorak.

Pomoć obuhvata "dodatnu artiljeriju i priobalno odbrambeno oružje, kao i municiju za artiljerijske i napredne raketne sisteme", naveo je Biden u saopštenju, koje je Bijela kuća objavila poslije njegovog razgovora sa Zelenskim.

"Potvrdio sam riješenost da SAD stoje uz Ukrajinu dok ona brani svoju demokratiju i podrže njen suverenitet i teritorijalni integritet u svjetlu ruske agresije bez povoda", poručio je Biden.

Agencija Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore, prethodno je prenijela da bi nova američka pomoć mogla da bude podijeljena u dvije kategorije: prebacivanje viška odbrambenih resursa iz američkih zaliha i drugo oružje čija se isporuka finansira iz Inicijative za ukrajinsku bezbjednosnu pomoć (USAI), odvojenog programa usvojenog u Kongresu.

Tri izvora navela su da bi jedan paket, vrijedan oko 350 miliona dolara, trebalo da obuhvati više raketa za višecjevne raketne sisteme (MLRS) koji su poslati Ukrajini i artiljerijsku municiju za hovicere M777, kao i rezervne dijelove.

Drugi paket u iznosu od, kako se očekuje, više od 650 miliona dolara i koji se finansira iz USAI mogao bi da obuhvati kapacitete za antibrodski raketni sistem Harpun, bezbjedne radio sisteme i obuku.

Bidenova administracija je u maju objavila plan da Ukrajini pošalje artiljerijske raketne sisteme M142, nakon što je dobila uvjeravanja iz Kijeva da ih neće koristiti za napade na ciljeve na ruskoj teritoriji. Biden je nametnuo taj uslov da bi izbjegao eskalaciju rata u Ukrajini.

Raketna artiljerija u novom paketu imala bi isti domet kao rakete u prethodnim isporukama, a njena isporuka finansirala bi se zahvaljujući predsjedničkim ovlaštenjima koja Bidenu omogućavaju da odobri transfer resursa i usluga iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa, a u odgovoru na vanrednu situaciju, naveo je jedan od izvora.

Ovo je prvi put da SAD razmatraju slanje kopnenih lansera Harpun, koje proizvodi Boeing i koji koštaju oko 1,5 miliona dolara po raketi, prema navodima eksperata.

U Briselu, američki sekretar za odbranu Lloyd Austin rekao je da Zapad mora da ubrza isporuke oružja Ukrajini i dokaže riješenost da pomogne njenim snagama u ratu sa Rusijom duž linije fronta od 1.000 kilometara.

Austin je na početku sastanka o podršci Ukrajini, pozvao više od 45 zemalja učesnica da pokažu "nepokolebljivu odlučnost da Ukrajini obezbjedimo kapacitete koji su joj hitno potrebni da se odbrani".

"Moramo da intenziviramo zajedničku posvećenost samoodbrani Ukrajine i moramo uložiti još veće napore da osiguramo da ona može da brani sebe, svoje građane i teritoriju", naglasio je on.

Sastanak, kojem prisustvuje i ukrajinski ministar odbrane Oleksi Reznikov, održan je na početku dvodnevnog skupa ministara odbrane NATO-a u sjedištu alijanse.

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzija u srijedu je optužio zapadne zemlje da "vode proksi rat sa Rusijom".

"Želim da kažem zapadnim zemljama koje Ukrajinu snabdijevaju oružjem - krv civila je na vašim rukama", poručio je ruski diplomata.

Biden je u saopštenju u srijedu objavio i da će biti izdvojeno dodatnih 225 miliona dolara humanitarne pomoći ukrajinskom narodu, uključujući snabdijevanjem "bezbjedne pijaće vode, vitalnih medicinskih zaliha i zdravstvene zaštite, hrane, skloništa i gotovine za porodice da bi kupile osnovne potrepštine".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG