Linkovi

Biden: Odluka MKS je nečuvena, nikako ne mogu da se izjednače Izrael i Hamas


Američki predsjednik Joe Biden govori tokom godišnje "Večere fonda za borbu za slobodu" NAACP podružnice u Detroitu Michigan, 19. maja 2024.
Američki predsjednik Joe Biden govori tokom godišnje "Večere fonda za borbu za slobodu" NAACP podružnice u Detroitu Michigan, 19. maja 2024.

Zahtjev Karima Khana, tužioca Međunarodnog krivičnog suda za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera je "nečuven", rekao je američki predsjednik Joe Biden u ponedeljak.

„I da budem jasan: šta god da ovaj tužilac implicira, ne postoji jednakost - nikakva - između Izraela i Hamasa. Uvijek ćemo biti uz Izrael protiv prijetnji njegovoj bezbjednosti.“, rekao je Biden u saopštenju.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Khan saopštio je u ponedeljak da je zatražio naloge za hapšenje lidera Izraela i Hamasa, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, u vezi sa njihovim akcijama tokom sedmomesečnog rata.

Antony Blinken, američki državni sekretar, rekao je danas da Sjedinjene Države “suštinski odbacuju” Kanovu odluku.

“Odbacujemo tužiočevo izjednačavanje Izraela i Hamasa. To je sramotno. Hamas je brutalna teroristička organizacija koja je sprovela najgori masakr Jevreja od Holokausta i još drži desetine nevinih ljudi kao taoce, uključujući i Amerikance”.

On je podsjetio da su Sjedinjene Države još prije sukoba u Gazi bile jasne u stavu da MKS nema nadležnost nad ovim pitanjem.

“MKS su osnovale njegove države članice kao sud ograničene jurisdikcije. Ta ograničenja su ukorenjena u principima komplementarnosti, koji izgleda da nisu primijenjeni ovdje usred žurbe tužioca da traži ove naloge za hapšenje, umjesto da se izraelskom pravnom sistemu omogući puna i pravovremena prilika da nastavi. U drugim situacijama, tužilac je dao primat nacionalnim istragama i sarađivao sa državama kako bi im dao vremena za istragu. Tužilac nije pružio istu priliku Izraelu, gdje se trenutno vode istrage o optužbama protiv osoblja", navodi se u Blinkenovom saopštenju.

MKS je prvi stalni međunarodni sud za ratne zločine na svijetu. Države koje ga priznaju, njih 124, u obavezi su da odmah uhapse traženo lice ako se nalazi na njihovoj teritoriji, ali sud nema sredstava da izvrši naloge za hapšenje. Izrael i njegov glavni saveznik Sjedinjene Države nisu članovi MKS-a, kao ni Kina i Rusija.

U saopštenju se ističe i da postoje “duboko zabrinjavaju procesna pitanja” i podsjeća se na to da “iako nije bio član suda, Izrael je bio spreman da sarađuje sa tužiocem”.

“Čak je i sam tužilac trebalo da posjeti Izrael već sljedeće nedelje kako bi razgovarao o istrazi i saslušao izraelsku vladu. Predstavnici tužilaštvo danas je trebalo da slete u Izrael kako bi koordinirali posjetu. Izrael je obaviješten da se nisu ukrcali na let otprilike u isto vrijeme kada je tužilac otišao na kablovsku televiziju da objavi optužbe. Ove i druge okolnosti dovode u pitanje legitimitet i kredibilitet ove istrage”.

Dodaje se i da odluka tužioca “ništa ne pomaže, a mogla bi da ugrozi tekuće napore da se postigne sporazum o prekidu vatre koji bi doveo do oslobađanja taoca i povećao humanitarnu pomoć, a to su ciljevi kojima Sjedinjene Države nastavljaju neumorno da teže”.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Khan saopštio je u ponedeljak da je zatražio naloge za hapšenje lidera Izraela i Hamasa, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, u vezi sa njihovim akcijama tokom sedmomesečnog rata.

Izrael Katz, izraelski ministar spoljnih poslova, rekao da je potez MKS "skandalozan" i jednak napadu na žrtve 7. oktobra. On je rekao da je otvorio specijalnu ratnu kancelariju kako bi se suprotstavio potezu MKS, dodajući da nikakva sila u svetu neće spriječiti Izrael da vrati taoce iz Gaze i svrgne Hamas.

Hamas je saopštio da "snažno osuđuje" zahtjev tužioca MKS-a. „Pokret Hamas najoštrije osuđuje pokušaje tužioca Međunarodnog krivičnog suda da izjednači žrtvu sa dželatom izdavanjem naloga za hapšenje jednog broja palestinskih vođa otpora“, navodi se u saopštenju Hamasa.

Najnoviji sukob na Bliskom istoku počeo je 7. oktobra napadom Hamasa, organizacije koju SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističku, na jug Izraela, gde je ubijeno 1.200, a kidnapovano više od 250 ljudi. U izraelskoj ofanzivi od tada je ubijeno više od 35.000 Palestinaca, polovina žene i djeca, prema podacima lokalnih zdravstvenih vlasti pod kontrolom Hamasa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG