Linkovi

Biden i Johnson razgovarali klimatskim promjenama i trgovini


Susret predsjednika SAD Joea Bidena i premijera Velike Britanije Borisa Johnsona u Bijeloj kući, 21. septembar 2021 (Foto: AP/Alex Brandon)
Susret predsjednika SAD Joea Bidena i premijera Velike Britanije Borisa Johnsona u Bijeloj kući, 21. septembar 2021 (Foto: AP/Alex Brandon)

Predsjednik SAD Joe Biden i premijer Velike Britanije Boris Johnson razgovarali su o opasnostima od klimatskih promjena, ali i šalili u vezi sa putovanjima vozom tokom susreta u Ovalnoj kancelariji čiji je cilj bio da se naglasi savezništvo dvije zemlje.

Britanski premijer je svojevremeno bio zabrinut da bi njegov prisan odnos sa Bidenovim prethodnikom Donaldom Trumpom mogao da naškodi odnosima sa aktuelnom administracijom, ali dvojica lidera su kako izgleda u dobrim odnosima.

Biden je Johnsonu rekao da jedva čeka da dođe u Veliku Britaniji na konferenciju Ujedinjneih nacija o globalnom zagrijavanju kasnije ove godine.

"Potrebni ste nam tamo", rekao je Johnson Bidenu.

"Svakako ćemo biti tamo", odgovorio je američki predsjednik i dodao: "Uz zvona, kako kažu".

Klimatska konferencija UN COP26, koja počinje krajem oktobra u Glasgowu smatra se ključnim trenutkom za svijet da zaustavi globalno zagrijavanje. Od kada je Biden preuzeo položaj, SAD su obnovile svoja obećanja da smanje emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i zarekle se da će finasirati projekte koji se bore protiv klimatskih promjena.

"Sjajno je vidjeti da SAD zaista pojačavaju napore i počinju da vode, zaista zaista vode", rekao je Johnson.

Trump, Bidenov republikanski prethodnik, povukao je SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma. Biden, demokrata, vratio je zemlju pod okrilje tog međunarodnog sporazuma čim je preuzeo položaj u januaru ove godine.

Predsjednik Biden također je najavio da će sa Johnsonom tokom sastanka razgovarati o trgovini. Britanija veoma želi da postigne trgovinski sporazum sa najvećom svjetskom ekonomijom.

"Razgovaraćemo o trgovini malo i moraćemo da to riješimo", rekao je Biden.

Johnson je u Washington, na susret sa Bidenom u Bijeloj kući, doputovao vozom iz New Yorka, gde je prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Obožavaju vas", rekao je britanski premijer američkom predsjedniku, naizgled misliće na osoblje američke željeznice.

"Pa i trebalo bi", odgovorio je uz smijeh Biden, koji je više od 30 godina redovno išao vozom iz Delawarea za Washington i nazad.

Johnsonov tim smatra posjetu Washingtonu velikim trijumfom i potvrdom da Velika Britanija može da bude uspješna na svjetskoj sceni i poslije izlaska iz Evropske unije prošle godine.

Susret se odigrava u trenutku spora SAD sa Francuskom, u kojem je Britanija imala ključnu ulogu. Nedavni dogovor SAD i Britanije sa Australijom o kupovini podmornica negativno je uticao na Francusku, koja je zato povukla svoje ambasadore iz SAD i Australije i otkazala susret ministara odbrane sa Britanijom.

Dobri odnosi dvojice lidera nisu bili garantovani. Biden, tada potpredsjednik u administraciji Baracka Obame, naljutio se 2016. kada je Johnson rekao da se Obama protivi izlasku Britanije iz Evropske unije jer je "polu Kenijac".

Međutim, dvojica lidera prijateljski su se susreli na sastanku G-7 u junu, i djelovalo je da su u dobrim odnosima u Ovalnoj kancelariji, oslovljavajući jedan drugog imenima.

Uprkos tome, Bijela kuća nije se složila da se poslije sastanka održi formalna konferencija za novinare, a britanski lider iznenadio je zvaničnike kada je prihvatio da odgovori na pitanja novinara prisutnih u Ovalnoj kancelariji.

Johnson je prozvao dvoje novinara iz Velike Britanije, dok Biden nije prozvao nijednog. Novinari su potom izvedeni iz kancelarije, uz glasne povike predstavnika za medije Bijele kuće.

Za Veliku Britaniju veoma je važan trgovinski sporazum poslije Brexita, a Johnson je primjetio da je američka vlada ukinula zabranu uvoiza britanskog piva, koja je uvedena poslije izbijanja bolesti ludih krava.

"A radićemo i na jagnjetini, takođe", zaključio je Biden.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG