Linkovi

Generalni sekretar UN-a pozvao svijet da se "probudi"


Generalni sekretar UN Antonio Guterrea obraća se učesnicima 76. Generalne skupštine UN-a u New Yorku, 21. septembra 2021.
Generalni sekretar UN Antonio Guterrea obraća se učesnicima 76. Generalne skupštine UN-a u New Yorku, 21. septembra 2021.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je svjetske lidere da se "probude" i sagledaju "najveću seriju kriza" u našem životu. 

"Svijet nikada nije bio više ugrožen ili više podijeljen", rekao je Guterres na godišnjem sastanku svjetskih lidera, koji se ponovo održava u New Yorku nakon što je zasjedanje prošle godine bilo virtuelno zbog pandemije koronavirusa.

Guterres je ukazao na klimatsku krizu i Covid-19, kao i "previranja" u brojnim zemljama, uključujući Afganistan, Etiopiju i Jemen.

UN su u prvim redovima globalnog odgovora na pandemiju koronavirusa, a Guterres je kritikovao bogate zemlje zbog, kako je rekao, nedostatka volje i sebičnosti u gomilanju, a u nekim slučajevima i "traćenju" dragocjenih doza vakcine.

"Veći dio bogatog svijeta je vakcinisan. Više od 90% Afrikanaca i dalje čeka prvu dozu", rekao je. "To je moralna osuda stanja našeg svijeta. To je sramotno."

Guterres je pozvao da se prebrodi jaz bogatih i siromašnih zemalja globalnim planom da se proizvodnja vakcina u najmanju ruku udvostruči, kako bi se do sredine 2022. vakcinisalo 70% svjetske populacije.

Također je osudio svjetske milijardere koji, kako je rekao, "idu na svemirske vožnje iz zabave dok milioni ljudi na Zemlji gladuju". Bogatstvo svjetskih milijardera je značajno poraslo na vrhuncu pandemije. Za to vrijeme, UN apeluju da se doniraju milijarde dolara za suzbijanje gladi u nekoliko zemalja, nisu naišli na dovoljan odgovor, rekao je Guterres.

On dodao je da, za to vrijeme, svijet nije na putu da ispuni obećanja iz Pariskog sporazuma 2015. da se globalno zagrijavanje uspori na 1,5 celzijusovih stepeni iznad pred-industrijskih nivoa.

"Moramo da odmah reagujemo da bismo spasili čovječanstvo i planetu", rekao je Guterres.

XS
SM
MD
LG