Linkovi

Biden: Izrael se složio da humanitarna pomoć uđe u Gazu, palestinski narod također pati


Joe Biden
Joe Biden

Predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da se Izrael složio da dozvoli da humanitarna pomoć počne stizati u Gazu iz Egipta, uz razumijevanje da će biti podvrgnuta inspekcijama i da treba da ide civilima, a ne militantima Hamasa.

Biden je pozvao Izraelce da ne budu obuzeti bijesom i rekao da velika većina Palestinaca nije povezana s Hamasom. Palestinski narod također pati, rekao je.

U izjavi nakon sastanka s izraelskim liderima, Biden je rekao da će ove sedmice zatražiti od Kongresa paket pomoći bez presedana.

Predsjednik se osvrnuo na nacistički holokaust iz Drugog svjetskog rata, rekašvi da Izrael ima podršku svojih prijatelja.

"Nećemo ponovo stajati po strani i ništa ne raditi. Ni danas, ni sutra, ni ikada", rekao je Biden.

Ranije je rekao da je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu postavio teška pitanja tokom njihovog sastanka u srijedu u Tel Avivu, gdje su također razgovarali o humanitarnim potrebama, sigurnosnoj pomoći i informacijama o nestalim Amerikancima.

"Postavljao sam teška pitanja kao prijatelj Izraela. Nastavićemo da odvraćamo svakog aktera koji želi da proširi ovaj sukob", rekao je Biden objavi na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG