Linkovi

Biden nominovao Petea Buttigiega za sekretara za saobraćaj


ARHIVA - Novozabrani predsjednik SAD Joe Biden i bivši demokratski predsjednički kandidat Pete Buttigieg.
ARHIVA - Novozabrani predsjednik SAD Joe Biden i bivši demokratski predsjednički kandidat Pete Buttigieg.

Novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden imenovao je Petea Buttigiega, svog bivšeg rivala za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, za kandidata za sekretara za saobraćaj, saopštio je Bidenov tranzicioni tim.

Buttigieg, bivši gradonačelnik South Banda u Indiani koji nikada nije bio na položaju u federalnoj vladi, prvi je pripadnik LGBTQ zajednice nominovan za mjesto u Bidenovoj administraciji. Ako njegova kandidatura bude potvrđena u Senatu, bio bi prvi član kabineta iz LGBTQ zajednice.

Za Buttigiega se prethodno spekulisalo da će obavljati nekoliko različitih funkcija u Bidenovoj administraciji. Na položaju sekretara za saobraćaj, iskoristiće svoje iskustvo u bavljenju urbanim pitanjima da bi nadgledao federalnu agenciju zaduženu za američke autoputeve, vazduhoplovni saobraćaj i saobraćajni sistem.

Buttigieg je tokom izborne trke za demokratsku predsjedničku nominaciju bio nočekivano popularan. Pobijedio je na prvom stranačkom skupu u Iowi, prikupio značajana finansijska sredstva za kampanju i bio veoma popularan na društvenim mrežama.

Nakon što je Biden preuzeo vodstvo, pobjedom na primarnim izborima u Južnoj Karolini, 38-godišnji Buttigieg je brzo povukao kandidaturu i podržao bivšeg potpredsjednika SAD i pomogao mu da konsoliduje podršku umjerenog krila Demokratske stranke.

U posljednjim nedjeljama predizborne kampanje, često je branio Bidena tokom gostovanja u televizijskim programima.

Kampanja za ljudska prava, najveća američka organizacija koja se bori za prava LGBTQ zajednice pozdravila je nominaciju Pete Buttigiega, navodeći da je on "otvoren i iskren" u pogledu svog identiteta.

"Njegov glas u kabinetu kao borca za LGBTQ zajednicu pomoći će novoizabranom predsjedniku da našu naciju učini boljom, snažnijom i ravnopravnijom nego ranije", naveo je u saopštenju predsjednik organizacije Alphonso David.

Uprkos tome što mu raste popularnost u Demokratskoj stranci, Buttigiegovoj potencijalnoj nominaciji za mjesto u Bidenovom kabinetu protivile su se brojne progresivne organizacije i afroamerički lideri, koji su kritikovali njegove poteze kada je riječ o građanskim pravima.

Tokom stranačkih izbora za demokratski predsjedničku nominaciju, Buttigieg je bio suočen sa oštrim kritikama afroameričkih aktivista, koji su tvrdili da kao gradonačelnik nije uradio dovoljno da se izbori sa sistemskim rasizmom u South Bandu i da pomogne Afroamerikancima da podijele benefite ekonomske revitalizacije tog grada. Buttigieg je odbacio te kritike.

Tokom razgovora sa novinarima u utorak, lider pokreta "Životi crnaca su važni" u South Bandu rekao je da Buttigieg "nije kvalifikovan za položaj u vladi".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG