Linkovi

Biden i Xi nastoje osigurati da SAD i Kina „upravljaju razlikama” 


Američki predsjednik Joe Biden, desno, rukuje se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije njihovog sastanka na marginama samita G20, u ponedjeljak, 14. novembra 2022., u Nusa Dui, na Baliju, Indonezija. (AP Photo/Alex Brandon)
Američki predsjednik Joe Biden, desno, rukuje se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije njihovog sastanka na marginama samita G20, u ponedjeljak, 14. novembra 2022., u Nusa Dui, na Baliju, Indonezija. (AP Photo/Alex Brandon)

Predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping su se lično sastali prvi put otkako je američki predsjednik preuzeo dužnost prije skoro dvije godine, s ciljem „upravljanja” razlikama između supersila dok se nadmeću za globalni utjecaj usred rastućih ekonomskih i sigurnosnih tenzija.

Xi i Biden pozdravili su se rukovanjem u luksuznom odmaralištu u Indoneziji, gdje prisustvuju samitu Grupe 20 velikih ekonomija, prije nego što su krenuli, kako se očekivalo, u razgovor u trajanju od nekoliko sati.

„Kao lideri naše dvije nacije, dijelimo odgovornost, po mom mišljenju, da pokažemo da Kina i Sjedinjene Države mogu upravljati našim razlikama, spriječiti da konkurencija postane nešto blizu sukoba i da pronađemo načine da zajedno radimo na hitnim globalnim pitanjima to zahtijeva našu međusobnu saradnju”, rekao je Biden otvarajući sastanak.

Xi je rekao da se nada da će „zacrtati pravi kurs za kinesko-američke odnose” i da je spreman za „iskrenu i dubinsku razmjenu mišljenja” s Bidenom.

Obojica su na dugo očekivani sastanak ušli sa ojačanim političkim stavom kod kuće. Demokrate su trijumfalno održale kontrolu nad američkim Senatom, dok je Xiju u oktobru nacionalni kongres Komunističke partije dodijelio treći petogodišnji mandat, raskid sa tradicija.

„Imamo vrlo malo nesporazuma”, rekao je Biden novinarima u nedjelju u Kambodži, gdje je učestvovao na skupu zemalja jugoistočne Azije prije odlaska u Indoneziju. „Moramo samo da shvatimo gdje su crvene linije i... koje su najvažnije stvari za svakog od nas u sljedeće dvije godine.”

Saradnici Bijele kuće su u više navrata nastojali umanjiti svaku ideju o sukobu između dvije nacije i naglasili da vjeruju da zemlje mogu raditi u tandemu na zajedničkim izazovima kao što su klimatske promjene i zdravstvena sigurnost.

Ali odnosi su postali sve zategnutiji, jer su ekonomske, trgovinske, ljudske i sigurnosne razlike došle do izražaja.

XS
SM
MD
LG