Linkovi

Biden i Trump bi na različit način okončali rat u Ukrajini


Starice hodaju pored hostela uništenog tokom ruskog bombardovanja grada Seljdove u regionu Donjeck, 14. aprila 2024. godine. (Foto: AFP/Anatolii Stepanov)
Starice hodaju pored hostela uništenog tokom ruskog bombardovanja grada Seljdove u regionu Donjeck, 14. aprila 2024. godine. (Foto: AFP/Anatolii Stepanov)

Rat u Ukrajini traje duže od dvije godine. Prošle sedmice Sjedinjene Države su odobrile prodaju 138 miliona dolara vrijedne opreme za ukrajinske protivvadzušne sisteme HAWK.

U svom govoru o stanju nacije predsjednik Joe Biden je rekao da je Ukrajini potrebna američka podrška da bi se suprotstavila ruskoj invaziji.

„Ako bilo ko u ovoj prostoriji misli da će se Putin zaustaviti na Ukrajini, uvjeravam vas da neće. Ukrajina može da zaustavi Putina ako budemo uz nju i obezbijedimo joj oružje koje treba da se odbrani”, rekao je Biden.

Od početka invazije, Bidenova administracija je nametnula niz sankcija ruskim pojedincima i kompanijama, te je poslala 75 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Kao sin ukrajinskog imigranta, Steven Kassels sa Floride kaže da će glasati za Bidena: „Posmatram rat tamo i gledam Putina i ljude sa kojima se, po meni, nažalost, svrstao predsjednik Trump, barem emocionalno. To je veoma strašno.”

Tokom svog mandata, Donald Trump je održavao bliske veze sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Pet godina kasnije, nazvao ga je „genijem” zbog invazije na Ukrajinu.

Washington Post je objavio da je Trump rekao da bi okončao rat pritiscima na Ukrajinu da ustupi dio zemlje Rusiji. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je to nazvao „primitivnom idejom”.

Na nedavnom predizbornom skupu, Trump se prisjetio razgovora koji je imao sa liderom članice NATO-a koja kasni sa ravnopravnim uplatama Alijansi.

„Pa, gospodine, ako ne platimo i napadne nas Rusija, da li ćete da nas zaštitite? Ja sam rekao: Ne, ne bih vas zaštitio. Zapravo, ohrabrio bih ih da rade šta god žele. Morate platiti”, govorio je Trump.

Biden i Trump se razlikuju i po tome kako bi okončali rat u Ukrajini.

„Predsjednik Trump je obećao američkom narodu da će završiti rat u Ukrajini – i oni mogu da vjeruju da će on to i ostvariti – da će ispregovarati mirovni dogovor sa obje strane”, kaže Karoline Leavitt, Trumpova portparolka.

To je razlog zbog kojeg će Issac Geer iz New Hampshirea glasati za Trumpa.

„Veoma mi je važno da se ne miješamo u strane ratove i da smanjimo vojnu potrošnju”, kaže Geer.

Zakon koji bi omogućio slanje 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini zaglavljen je u Predstavničkom domu Kongresa, kojeg kontrolišu Republikanci.

XS
SM
MD
LG