Linkovi

Novinske organizacije pozivaju Bidena i Trumpa da pristanu na predsjedničke debate


Biden - Trump
Biden - Trump

Dvanaest novinskih organizacija pozvalo je u nedjelju predsjedničke kandidate Joea Bidena i Donalda Trumpa da pristanu na debate, navodeći da je to "bogata tradicija" koja je dio svake opće izborne kampanje od 1976. godine.

Dok je Trump, koji nije učestvovao u debatama za republikansku nominaciju, pokazao spremnost na to, demokratski predsjednik se nije obavezao da će ponovo debatovati sa Trumpom.

Novinske agencije navode da nije prerano da svaka kampanja javno kaže da će učestvovati na tri predsjednička i jednom potpredsjedničkom forumu koje je odredila nestranačka Komisija za predsjedničke debate.

"Ako postoji jedna stvar oko koje se Amerikanci mogu složiti tokom ovog polarizovanog vremena, to je da su ulozi ovih izbora izuzetno visoki", navode organizacije u zajedničkom saopštenju.

ABC, CBS, CNN, Fox, PBS, NBC, NPR i Associated Press su potpisali pismo.

Biden i Trump su dvaput raspravljali 2020. Treća debata je otkazana nakon što je Trump, tada predsjednik, bio pozitivan na COVID-19 i nije želio raspravljati na daljinu.

Upitan 8. marta da li će se posvetiti debati sa Trumpom, Biden je rekao da "to zavisi od njegovog ponašanja". Predsjednika je vidno razljutio njegov protivnik u slobodnoj prvoj debati 2020, u jednom trenutku rekavši: "hoćeš li ušutjeti?"

Menadžeri Trumpove kampanje Susie Wiles i Chris LaCivita rekli su u pismu prošle sedmice da smo "već naznačili da je predsjednik Trump voljan da raspravlja bilo kada i bilo gdje - a vrijeme za početak ovih debata je sada".

Bidenova kampanja odbila je komentarisati pismo novinskih organizacija, ukazujući na raniju izjavu predsjednika. Nije bilo trenutnog odgovora iz Trumpove kampanje.

C-SPAN, NewsNation i Univision također su se pridružili pismu pozivajući na debatu. Samo je jedna novina, USA Today, se pridružila pozivu. Washington Post je odbio zahtjev za pridruživanje.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG