Linkovi

Stranka "No Labels" odustala od trke, sve manje opcija za glasače nezadovoljne i Bidenom i Trumpom


Arhiv - Pristalice grupe "No Labels" na protestnom skupu na Capitol Hillu. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Arhiv - Pristalice grupe "No Labels" na protestnom skupu na Capitol Hillu. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Neki američki birači čekaju da treća politička stranka saopšti ime svog predsjedničkog kandidata prije nego što se opredijele između kandidata Demokratske i Republikanske partije.

Međutim, preostalo je malo opcija pošto je grupa „No Labels” - ili Bez oznaka - odustala od planova da uđe u trku sa svojim predsjedničkim kandidatom.

Misija je bila jednostavna. Dok Amerikanci izlaze na birališta u vrijeme dubokih podjela, „No Labels” je trebalo da zajedno kandiduje jednog republikanca i jednog demokratu - na listi jedinstva.

„U ovom trenutku, sve veći broj Amerikanaca, možda čak i većina, osjeća se isključenim iz političkog procesa. Smatraju da su ih dvije velike stranke napustile”, izjavio je Ben Chavis, kopredsjedavajući grupe „No Labels” na nacionalnom nivou.

„No Labels” se zato nadao da će privući birače koji su umorni od Joea Bidena i Donalda Trumpa, kao što je John Sulkowski iz Južne Karoline.

„Zaista ne želim da vidim nijednog od njih u Beloj kući naredne godine”, kaže Sulkovski.

Novac nije bio problem. „No Lables” tvrde da su prikupili 60 miliona dolara. Problem je bio ko će se takmičiti.

Kandidaturu u ime treće stranke su odbili političari bliži centru kao što je demokratski senator Joe Manchin. Bivši republikanski guverner Larry Hogan napustio je grupu da bi se takmičio za Senat. Bivša kandidatkinja za republikansku predsjedničku nominaciju Nikki Haley je također odbila ponudu. Krajem marta, preminuo je Joe Lieberman, bivši senator i osnivač „No Labels”.

Prije nekoliko dana, grupa je odustala od ideje o sopstvenom kandidatu za predsjednika.

Preostalo je još samo nekoliko opcija. Najprepoznatljivije ime je Robert F. Kennedy. On se takmiči kao nezavisni kandidat i mogao bi da pokupi glasove i demokrata i republikanaca.

„Moja namjera je da odvučem glasove obojici”, kaže Kennedy.

Za njega će glasati Margie Lynch iz Pennsylvanije, koja kaže: „Jednostavno smo spremni za promjenu. Dosta nam je i Trumpa i Bidena. Spremni smo za nešto novo.”

Nešto novo nudi i autorica knjiga o samopomoći Marianne Williamson, koja se takmiči za nominaciju demokrata.

„Svi smo se okupili ovdje, ili bar mnogi od nas, zato što smo uznemireni zbog naše zemlje. Zabrinuti smo za nju”, poručila je Williamson na jednom od svojih predizbornih skupova.

Na pitanje novinarke Glasa Amerike da li misli da Williamson ima šansu glasačica iz Virginije, kaže - ne: „Ali htjela sam da Demokratska partija čuje moj glas, da neki od nas nisu oduševljeni opcijom koju nam nude.”

Američki glasači obično naginju ka poznatim imenima i velikim strankama. A to znači - Biden i Trump. Ponovo. Bivši i sadašnji predsjednik ponavljaju okršaj od prije četiri godine.

„Biramo manje od dva zla i ponekad me to muči. Ponekad mislim da ne moram ni da se potrudim da glasam”, rezignirana je Valerie Burnett iz Južne Karoline.

Dvojica kandidata imaju šest mjeseci da promijene mišljenje Burnett - i drugih Amerikanaca sličnih njoj.

XS
SM
MD
LG