Linkovi

Biden i republikanci nadaju se dogovoru o podizanju granice zaduživanja


Rredsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy obraća se novinarima poslije sastanka lidera u Kongresu sa predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući. (Foto: AP/Evan Vucci)
Rredsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy obraća se novinarima poslije sastanka lidera u Kongresu sa predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući. (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsjednik Joe Biden, predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy i drugi zvaničnici Kongresa sastali su se u utorak u Bijeloj kući u novom nastojanju da postignu dogovor o podizanju limita zaduživanja SAD-a, kako bi vlada mogla više pozajmljivati i tako plaćati postojeće obaveze.

Sastanak je trajao nešto kraće od sat, ali je McCarhy bio optimista da je „moguće postići dogovor do kraja nedjelje” iako su pregovori, kako je naveo, bili daleko od uspješnih. McCarthy je novinarima rekao da Biden pokušava da postigne dogovor do 1. juna, kako bi se spriječila mogućnost ekonomske katastrofe.

„Moramo da obavimo mnogo za kratko vrijeme”, rekao je McCarthy, navodeći da je posljednji sastanak otvorio put za buduće razgovore.

Predsjednik Joe Biden govori u Bijeloj kući poslije sastanka sa republikancima. (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Predsjednik Joe Biden govori u Bijeloj kući poslije sastanka sa republikancima. (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Biden je poslije sastanka saopštio da je ostalo još da se radi na teškim pitanjima, ali da je optimističan da postoji put ka „odgovornom, dvostranačkom dogovoru o budžetu ako obje strane pregovaraju u dobroj vjeri i prepoznaju da nijedna od njih ne može dobiti sve što želi”. Biden je rekao da je sastanak bio produktivan, ali da još ima posla.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer, koji je učestvovao na sastanku, također je izrazio nadu u dogovor, ističući da su svi učesnici razumjeli da bi bilo katastrofalno ako bi SAD došle u poziciju da ne mogu da plaćaju račune. Također je najavio nastavak dvostranačkih pregovora.

Biden insistira da Kongres podigne trenutnu gornju granicu duga od 31,4 hiljada milijardi dolara, pri čemu to ne bi povlačilo dodatne uslove.

McCarthy i republikanci u Kongresu pozvali su na značajno smanjenje buduće državne potrošnje u zamjenu za podizanje granice duga na godinu dana. Taj scenario bi zahtijevao novu rundu pregovora o gornjoj granici duga tokom rane faze predsjedničkih prelimarnih izbora 2024. godine.

Sastanak Kevina McCarthyja i Joea Bidena u Ovalnom uredu, 9. maja 2023. godine.
Sastanak Kevina McCarthyja i Joea Bidena u Ovalnom uredu, 9. maja 2023. godine.

Zbog moguće krize, Biden je odlučio da skrati planiranu posjetu Japanu, Papui Novoj Gvineji i Australiji, koja počinje u srijedu. Biden će prisustvovati samitu G7 u Japanu, ali se onda vraća u Washington, saopšteno je iz Bijele kuće.

Iz Bijele kuće su saopštili da je predsjednik nakon sastanka naložio svojim zaposlenicima da nastave sastanke na dnevnom nivou, dodajući da bi volio da se sa liderima putem telefona čuje u toku sedmice, te da se ponovo sastanu nakon njegovog povratka.

Iako je trenutni limit duga dostignut u januaru, ministrica finansija Janet Yellen i američki finansijski zvaničnici preduzeli su ono što opisuju kao „vanredne mjere” kako bi uskladili potrošnju i nastavili plaćati vladine račune. Ona kaže da bi SAD mogle ostati bez gotovine za ispunjavanje obaveza do 1. juna.

Sjedinjene Države nikada nisu bile u poziciji da ne mogu plaćati svoje dugove. Yellen i drugi najviši vladini zvaničnici upozorili su da će to imati direktne i široko rasprostranjene posljedice, uključujući katastrofu na američkim i svjetskim berzama, masovna otpuštanja američkih radnika i odgođene isplate američkim penzionerima i zdravstvenim radnicima koji liječe starije Amerikance.

Kongres SAD je podizao gornju granicu duga 78 puta - i za vrijeme predsjednika demokrata i za vrijeme republikanaca, uključujući tri puta tokom četverogodišnjeg mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Trump, koji je ponovo jedan od republikanskih kandidata za predsjedničku nominaciju, je prošle sedmice iskazao ravnodušnost prema mogućem neplaćanju dugova.

Bivši predsjednik Donald Trump
Bivši predsjednik Donald Trump

„Kažem republikancima, kongresmenima i senatorima, ako vam [Biden i demokrate] ne daju velike [budžetske]rezove, moraćete da izaberete neplaćanje obaveza“, rekao je Trump. "Ali to je bolje od ovoga što trenutno radimo jer trošimo novac kao pijani mornari."

Prošle sedmice, Biden i kongresni lideri obje političke stranke sastali su se bez postizanja sporazuma o gornjoj granici duga, ali su njihovi predstavnici i članovi kabineta nastavili razgovore.

Iako je Biden rekao da ne bi povezivao povećanje limita zaduživanja sa budućim rezovima vladine potrošnje, naveo je da je voljan odvojeno razgovarati o ograničenjima potrošnje. Godišnji deficiti od milijardi dolara već godinama su uobičajeni za američku vladu.

Ako se postigne dogovor, u napetoj političkoj atmosferi u Washingtonu moglo bi biti pitanje terminologije da li su povećanje gornje granice duga i paralelno smanjenje buduće potrošnje povezani. I Biden i republikanci u Kongresu žele biti u mogućnosti proglasiti pobjedu.

Dvije strane diskutuju oko toga do koje mjere će gornja granica duga biti podignuta - i na koliko dugo - kao i oko zahtjeva republikanaca za smanjenje potrošnje, koje su oni nedavno usvojili u Predstavničkom domu Kongresa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG