Linkovi

Bidenove naredne dvije godine - promjene bez obzira na ishod izbora


Arhiva: Džo Bajden, predsednik Sjedinjenih Država.
Arhiva: Džo Bajden, predsednik Sjedinjenih Država.

Iako njegovo ime nije na glasačkom listiću, dosadašnji učinak predsjednika Joe Bidena jeste predmet glasanja. I bez obzira na to šta će se dogoditi na izborima na sredini njegovog mandata, predsjednika SAD čekaju velike promjene.

U javnosti, Biden je bio optimista do kraja, govoreći zvaničnicima Demokratske partije na veče uoči izbora - "priredićemo žestoko iznenađenje". Privatno, međutim, njegovi savjetnici iz Bijele kuće sastavljali su planove za slučaj da republikanci preuzmu kontrolu nad jednim, ili oba doma Kongresa - što je scenario za koji Biden kaže da bi mu "otežao život."

Bez obzira na rezultat izbora, odluke birača će promijeniti prioritete Bidenove Bijele kuće poslije ambiciozne prve dvije godine.

Predsjednik, koji se na dan izbora uključivao u radio programe namijenjene pretežno crnačkoj publici pozivajući slušaoce da izađu i glasaju, proveo je noć u Bijeloj kući. Njegova sekretarka za štampu Karin Žan-Pjer rekla je da će se predsjednik obratiti naciji u srijedu o rezultatima, koji skoro sigurno u tom trenutku neće biti konačni.

Predsjednik je prošle nedelje apelovao na Amerikance da budu "strpljivi" dok se broje glasovi i da izbjegnu umiješanost u teorije zavjere, što je poruka koju će vjerovatno ponoviti u srijedu.

U svoje prve dvije godine, Biden je izdejstvovao usvajanje nekoliko velikih zakona za pomoć pogođenim pandemijom koronavirusa, obnovu infrastrukture, rješavanje problema klimatskih promjena i jačanje američke konkurentnosti u tržišnoj utakmici sa Kinom - a svi ti zakoni su usvojeni sa izuzetno tankom većinom. Njegovi savjetnici kažu da će se sada posvetiti primjeni usvojenih zakona i nastavku efektivne uprave - možda pod intenzivnim nadzorom Republikanske stranke - u još napetijoj političkoj atmosferi, i da će nastojati da ojača položaj svoje stranke uoči narednih predsjedničkih izbora.

Ukoliko republikanci osvoje kontrolu nad Kongresom, Bidenovi saradnici se spremaju za borbu da se nastavi finansiranje vlade i ispune njene finansijske obaveze, da se nastavi pružanje pomoći Ukrajini i spriječi poništavanje glavnih zakona usvojenih pod Bidenom. Pobjede republikanaca bi mogle da dovedu u Kongres niz kandidata koje je Biden opisao kao prijetnju demokratiji zbog odbijanja da priznaju rezultate predsjedničke trke 2020. godine, čime će se ograničiti potencijalni prostor za saradnju i stvoriti novi izazovi prije trke 2024.

Bidenova administracija se mjesecima priprema za brojne istrage ukoliko republikanci osvoje jedan ili oba doma Kongresa, smišljajući pravne i medijske strategije da se odgovori na istrage koje bi mogle da se odnose na pitanja od američkog haotičnog vojnog povlačenja iz Afganistana do poslovanja njegovog sina Huntera Bidena.

Ako republikanci preuzmu vlast, istoričar univerziteta Prinston Džulijan Zelizer kaže da istorija pokazuje da bi za Bidena bilo veoma efikasno da se "koncentriše na njihov ekstremizam, i njihovu novu moć okrene protiv njih."

Savjetnici Bijele kuće pažljivo prate inicijative desnice da se pokrenu istrage pa čak i proces opoziva protiv Bidena. Dok su obećali da će sarađivati u svemu što vide kao legitiman nadzor rada vlade, riješeni su da republikanci plate političku cijenu u slučaju da prekorače svoja ovlaštenja, i pokušaće da prikažu republikance kao stranku koja je fokusirana na istrage, umjesto na najvažnije aspekte života Amerikanaca.

79-godišnji Biden je ponovio da planira da se kandiduje za reizbor. Moraće da donese odluku uskoro i možda se ponovo suoči sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je nagovijestio da bi 15. novembra mogao da objavi sopstvenu kandidaturu.

Loš ishod kongresnih izbora ne znači da predsjednik neće biti ponovo izabran - istorijski gledano aktuelni predsjednici imaju znatno veće šanse da osvoje još jedan mandat. Međutim, Zelizer ističe da su čak i predsjednici koji uspiju da izbjegnu velike gubitke i zadrže svoju većinu u Kongresu bili primorani da promijene kurs u ostatku svog mandata.

“Efikasni predsjednici postave kao prioritet da brane ono što su već postigli", kaže istoričar. "A kada dođe izbora, vaš učinak, makar i ako ne bude uvećan poslije kongresnih izbora, izgleda dobro. Ono što ne želite je da to što ste postigli bude poništeno, da ne možete da ga primijenite, i onda vaš protivnik 2024. dođe i kaže - vidite, to što je uradio je bilo strahovito neefikasno."

U prešutnom priznanju da su mu ambicije smanjene, u poruci biračima na kongresnim izborima Biden se uglavnom fokusirao na isticanje svojih dostignuća i na upozorenja šta bi moglo da se dogodi ako republikanci povrate vlast. Neki od njegovih ciljeva iz 2020 - kao što su proširenje programa besplatnih obdaništa i besplatne dvije godine na državnim koledžima - jedva da su pomenuti u njegovim govorima.

Predsednik Bajden poklanja Briel Robinson, ćerki američkog vojnika koji je preminuo od raka, olovku kojom je potpisao zakon o zdravstvenoj zaštiti američkih veterana. 10. avgusta 2022.
Predsednik Bajden poklanja Briel Robinson, ćerki američkog vojnika koji je preminuo od raka, olovku kojom je potpisao zakon o zdravstvenoj zaštiti američkih veterana. 10. avgusta 2022.

U malo vjerovatnom slučaju da demokrate povećaju svoju tanku većinu u Kongresu, Biden je nagovijestio da bi mu ciljevi bili usvajanje zabrane poluautomatskog oružja, reforma glasačkog sistema i zakon kojim bi se na nacionalnom nivou zaštitilo pravo na abortus.

Na pitanje zašto Biden nije iznio više detalja o tome šta se nada da će postići u naredne dvije godine, Žan-Pjer je rekla: "Zašto da samo ne kažemo zemlji šta smo već uradili? Zašto da to ne iznesemo? "

Predsjednikovi savjetnici ukazuju na prepreke sa kojima su se demokrate suočile ove godine, kada se inflacija iskombinovala sa istorijskim trendovima koji su nepovoljni za partiju koja kontroliše Bijelu kuću. Oni tvrde da je Bidenova agenda i dalje popularna kod birača, i da su je prigrlili, a ne odbacili, kandidati njegove stranke, za razliku od 2010. godine, kada su demokrate bježale od nepopularnosti Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti - Obamacarea - i izgubili 63 mjesta u Predstavničkom domu i šest u Senatu.

Republikanci pod Trumpom su izgubili 40 mesta u Predstavničkom domu ali su dobili dva mjesta u Senatu 2018, a demokrate pod Bilom Klintonom su izgubile 52 mesta u Predstavničkom domu i osam mesta u Senatu 1994.

Bidenovi saradnici počeli su da razmatraju polja gdje postoji potencijal za dvostranačku saradnju, koja bi takođe mogla da im donesu korist 2024. ukoliko republikanci odluče da ih blokiraju, kao što je briga o veteranima i smanjenje cijene insulina za sve Amerikance. Zakon o zdravstvenoj zaštiti i klimi koji su demokrate usvojile u avgustu ograničio je cijenu insulina na 35 dolara mjesečno za starije građane.

Sedrik Ričmond, bivši kongresmen iz Luizijane i bivši Bidenov savetnik, koji je sada visoki savjetnik Demokratskog nacionalnog komiteta, kaže da će se Biden fokusirati na oblasti dvostranačke saradnje u drugoj polovini svog prvog mandata.

“Bez obzira na to ko je u Kongresu, on će pokušati da ostvari svoje ciljeve", ocjenjuje Ričmond. Ukazao je na Bidenovu sposobnost da izdejstvuje usvajanje zakona o infrastrukturi i zakona o većoj zdravstvenoj zaštiti veterana kao polja gde je "pridobio neke republikance, i zato će nastaviti da radi to što radi - daje sve od sebe da postigne rezultate."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG