Linkovi

Bernie Sanders suspendovao kampanju za predsjedničku nominaciju


Bernie Sanders (Foto: AP)
Bernie Sanders (Foto: AP)

Bernie Sanders, senator iz Vermonta i jedan od pretendenata za predsjedničku nominaciju demokrata, suspendovao je kampanju za predsjedničke izbore 2020. godine.

Svoju odluku prenio je u u srijedu tokom sastanka saradnicima, objavio je njegov štab.

Tokom Sandersovog obraćanja javnosti putem društvene mreže Twitter - oglasio se američki predsjednik Donald Trump.

"Bernie Sanders je odustao. Zahvaljujući Elizabeth Warren. Da nije bilo nje Bernie bi odnio pobjedu u skoro svakoj državi na Super utorak. Ovo se okončalo baš kao što su demokrate i Nacionalni komitet demokrata tražile, kao i fijasko pokvarene Hillary. Bernijeve pristalice treba da priđu republikancima!", napisao je Donald Trump na Twitteru.

Sanders i Joe Biden, bivši potpredsjednik Sjedinjenih Država, i kandidat koji je vodio u trci za Trumpovog rivala na predsjedničkim izborima zakazanim za 3. novembar 2020. godine, za sada su prekinuli kampanju – dok su istovremeno desetine američkih država odložile primarne izbore. Država Wisconsinu će ih, uprkos pozivima na odlaganje, održala u utorak.

Nakon nekoliko uzastopnih pobeda u martu Biden je preuzeo vodstvo po broju delegata koji bi mu obezbjedili nominaciju za protivnika republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu na novembarskim izborima.

XS
SM
MD
LG