Linkovi

Održani primarni izbori u Wisconsinu uprkos pandemiji


Građani čekaju na red za glasanje u Milwaukeeju gdje je bilo otvoreno samo 5 od 180 biračkih mjesta
Građani čekaju na red za glasanje u Milwaukeeju gdje je bilo otvoreno samo 5 od 180 biračkih mjesta

Stanovnici savezne države Wisconsin glasali su na primarnim izborima za demokratskog predsjedničkog kandidata uprkos preporuci o socijanom distanciranju. Birači odlučuju ko će u novembru izaći na crtu Donaldu Trumpu - bvši potpredsjednik Joe Biden ili senator Bernie Sanders.

U Wisconsinu je do sada potvrđeno 2.400 slučajeva zaraženih koronavirusom, a 84 osobe su preminule.​

Demokratski guverner Wisconsina Tony Evers naredio je u ponedjeljak da primarni izbori budu odloženi za juni. Ali je konzervativni Vrhovni sud države Wisconsin preinačio njegovo naređenje, pošto su republikanci u državnoj skupštini zatražili da sud razmotri odluku guvernera.

Vrhovni sud SAD je takođe odlučio da se brojanje glasova produži do narednog ponedjeljka, umjesto da bude zaključeno u utorak, kako bi se mogli prebrojati i glasovi pristigli poštom.

Red ispred biračkog mesta u Milwaukeeju
Red ispred biračkog mesta u Milwaukeeju

Broj glasačkih mjesta u Wisconsinu je ipak bio smanjen jer su mnogi koji su se prijavili da rade na izborima od toga odustali, iz straha da se ne zaraze koronavirusom.

U Milwaukeeju, najvećem gradu u toj državi, bilo je otvoreno samo pet od planiranih 180 biračkih mjesta. Ali, birači su stajali u dugačkim redovima poštujući preporuku o društvenom distanciranju. Neki su čekali i dva i po sata da bi mogli da glasaju.

Više od deset američkih saveznih država je odložilo primarne izbore za demokratskog predsjedničkog kandidata koji su bili zakazani za april i maj, kako bi glasanje moglo da se sprovede bezbjedno.

Demokrate su najavile da će konvenciju, na kojoj se bira predsjednički kandidat, pomjeriti za kraj augusta. Biden tretutno vodi po broju delegata u odnosu na Sandersa.

XS
SM
MD
LG